Danisco-chef rykkede til Schweiz: ”Som danskere er vi mere delegerende”

Det er snart seks år siden, den tidligere Danisco-chef Tom Knutzen rykkede til Schweiz for at blive adm. direktør for ingrediensvirksomheden Jungbunzlauer. Særligt én grund var afgørende for, at jobmuligheden i udlandet viste sig.

Jens Jørgen Madsen

MM Special: Danske topchefer i udlandet

Stadig flere danskklingende navne pryder avisernes businesssider, når der skal besættes topposter i udenlandske selskaber. Men betyder det overhovedet noget for Danmark og dansk erhvervsliv, om vi har få eller mange danskere som topchefer ude i verden? 

Det undersøger vi i dette tema, hvor vi bl.a. også ser på, om dansk ledelsesstil er en vare, der er stigende efterspørgsel på ude i verden, eller om de mange danskere på topposter snarere skyldes individuelle evner.

Danske topchefer i udlandet: Brug os meget mere, Danmark

Stigende krav til topchefer om international erfaring

Bjarne Graven: ”Det ærgrer mig at jeg ikke rejste ud før”

Danisco-chef rykkede til Schweiz: ”Som danskere er vi mere delegerende”

Den danske model i Australien: ”Det var os mod dem. Og det var så primitivt og oldnordisk”

Puma-chef: ”Danmark har altid været småt i mit verdensbillede”

Volkswagens dansker i Irland: ”Vi bør se udlandsdanskere som en ressource”

I flere måneder vidste Tom Knutzen ikke, hvilken retning tilværelsen ville tage. Det var i sommeren 2011, og amerikanske DuPont havde lige købt Danisco og afnoteret selskabet, hvilket indebar et farvel til både ham selv som koncernchef og firmaets daværende finansdirektør, Søren Bjerre-Nielsen.

Begge blev de forgyldt med ca. 50 mio. kr. hver som følge af aktieoptioner, men planer for fremtiden var der til gengæld ingen af.

”Jeg brugte de efterfølgende måneder på at sondere jobmulighederne i Danmark og i Europa via dialog med mange i mit danske og udenlandske netværk, en lang række headhuntere og equity-fonde. Undervejs blev jeg kontaktet af en headhunter fra Schweiz, som havde i opdrag fra ejerne af Jungbunzlauer at finde en ny CEO i forbindelse med et generationsskifte,” fortæller Tom Knutzen fra den schweiziske by Basel.

Jungbunzlauer Suisse AG, der er en ingrediensvirksomhed, er både teknologisk, produktmæssigt og markedsmæssigt nært beslægtet med Danisco, dog uden at være i egentlig konkurrence. Og ifølge Tom Knutzen var sammenfaldet mellem de to virksomheder altafgørende for, at valget faldt på ham:

”Min specifikke globale sektor- og industrierfaring gjorde, at jeg var relevant for dem. Og det er således evident, at jobmuligheden i udlandet som CEO for Jungbunzlauer opstod netop på grund af mine specifikke erfaringer inden for den globale ingrediensindustri,” siger han.

Det var altså ikke på grund af særlige danske ledelsesværdier, vurderer han. Tværtimod påpeger han, at for at opnå succes i udlandet skal man kunne agere ”med indsigt og respekt for andre værdier og ledelsesformer.” Og han advarer direkte mod at konkludere, at en dansk ledelsesstil, som passer fint herhjemme, er særlig relevant eller bedre end den, man finder andre steder.

”Men det synes dog klart, at vi som danskere repræsenterer en ledelsesstil, der i et vist omfang er mere delegerende, åben for diskussion og involverende, samt mere direkte, hvilket er en styrke i en verden, hvor den yngre generation tiltrækkes af en sådan ledelsestilgang,” siger Tom Knutzen og tilføjer:

”Men man skal være meget forsigtig med at lade det forhold spille en for stor rolle for, hvorfor danskere ender i udlandet. Det er som sagt deres resultater, globale erfaringer og især sektorerfaringen – kommerciel eller teknologisk – der er det væsentligste parameter.”

Bekymret over syn på udlændinge

Da han tilbage i 2012 tiltrådte hos den familieejede schweiziske virksomhed, havde han i øvrigt ingen idé om, hvorvidt jobbet i udlandet blot skulle være et lille karriereintermezzo eller endestationen. Sidste år lod han dog forstå, at når karrieren i udlandet er færdig om et antal år, så vil han hjem til Danmark og hellige sig livet som bestyrelsesmedlem.

Allerede nu sidder han i bestyrelserne for bl.a. Tivoli, Chr. Augustinus Fabrikker og FLSmidth. Og erfaringerne fra udlandet betyder ifølge ham selv, at han kan bidrage med en dybere indsigt i andre samfundsmodeller, kulturer og ledelses- og omgangsformer.

”Og ikke mindst et stærkere internationalt netværk”.

Som flere af hans danske topchefkolleger i udenlandske virksomheder er Tom Knutzen stærkt bekymret over, hvor svært det er blevet at komme til Danmark for veluddannede udlændinge, men også for danskere og deres familier, som blot ønsker at vende hjem.

”Der er en klar synergi ved at bringe højtuddannede udlændinge til Danmark arbejdsmæssigt, og vi bør revurdere, hvor let det er for en sammenbragt dansk familie at vende tilbage til Danmark med børn, der har været i et udenlandsk uddannelsesforløb. Jeg tror, at vi går glip af kompetencer og viden ved at vanskeliggøre integrationen af sådanne familier og ikke mindst deres børn,” mener han.

Tom Knutzen var inden tiden i Danisco både finansdirektør og adm. direktør i NKT Holding, og forinden havde han desuden flere topposter i Niro.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu