Danmarks ukendte nobelprisvinder

Torben K. Andersen

Connie Hasemann kan noget, som ingen af landets mest fremtrædende topchefer kan. Hun kan kalde sig nobelprisvinder.

Hun var én af blot fem forretningsfolk fra hele verden, der i maj i år vandt den prestigefyldte Oslo Business for Peace Award – populært kaldet Erhvervslivets Nobelpris. Prisen fik Connie Hasemann for sit unikke arbejde med at forene socialt arbejde og god forretning ved at udnytte synshandicappedes talegaver.

Connie Hasemann

Født: 1953 i Ganløse

Job: Direktør i Telehandelshuset siden 1996.

Uddannelse: Merkonom fra Ishøj Handelsskole.

Erfaring: Bl.a. telemarketingschef hos MR Gruppen 1988, konsulent på Instituttet for Blinde og Svagtseende 1995 og leder i Telemarketing Results 1995.

Komiteen af tidligere nobelpristagere pegede på den forholdsvis ukendte Connie Hasemann fra Taastrup i Danmark, fordi hun i flere år har vist, at blinde og svagtsynede er en værdifuld ressource på arbejdsmarkedet.

“Det er en meget stor ære at blive anerkendt uden for landets grænser og få overrakt prisen af nogle meget kompetente forretningsfolk, som også brænder for at gøre en forskel. Det gjorde et meget stort indtryk på mig,” siger Connie Hasemann.

Hun er direktør i virksomheden Telehandelshuset, der uddanner og beskæftiger mennesker med synshandicap inden for telemarketing og kundeservice. Virksomheden fungerer på normale markedsvilkår i knivskarp konkurrence med andre telemarketingsfirmaer og har for øjeblikket 20 ansatte, hvoraf 3 ud af 4 er blinde eller svagtseende.

Virksomheden vækster med ca. 20 pct. om året og forventer i år en omsætning på 6,5 millioner kr. Mens andre virksomheder har skåret ned under krisen, har Telehandelshuset skruet op for blusset, og alene sidste år ansatte man seks nye phonere i sit callcenter – svarende til en vækst på 50 pct. Virksomheden har et vækstmål om at tredoble sit aktivitetsniveau i løbet af fem år.

God forretning for Danmark A/S

Det kræver ikke en doktorgrad i nationaløkonomi at regne ud, at virksomheden er en god forretning for den danske samfundsøkonomi. For blinde og svagtsynede er en af de handicapgrupper i Danmark, der har lavest tilknytning til arbejdsmarkedet. Mellem 70 og 80 pct. af dem er arbejdsløse eller på førtidspension. Hver eneste af dem sparer Danmark for millioner af kroner, hvis de i stedet kommer i arbejde.

Fem forandringsledere i socialt engagerede virksomheder

Mød fem forandringsledere i socialt engagerede virksomheder.

Connie Hasemann:
Danmarks ukendte nobelsprisvinder

Finn Vestergaard:
Fokus på mangfoldighed er god forretning

Tommy Horn:
Gåsehud og gysser følges ad hos Bevola

Pernille Juel Sefort:
ATP skaber håb og nye drømme hos nydanske kvinder

Peter Holm:
Skandia vil forny samfundets syn på forebyggelse

Læs også Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen om de socialt engagerede forandringsledere.

“Tag nu bare en af mine medarbejdere, som hedder Torsten. Han er født blind og har været ansat her på helt normale vilkår i 11 år. Han har ingen sygefraværsdage. Han er topmotiveret, stryger selv sin skjorte og smører sin madpakke. Han er mit private fyrtårn. Hvis jeg kommer i tvivl om, hvorfor jeg laver det, jeg nu gør, så tænker jeg bare på Torsten. Forleden dag sendte han mig en mail, hvor han skrev: ‘Du skal bare vide, at jeg er lige så glad for at være her i dag som for 11 år siden, da jeg startede.’ Det er vist ikke så mange arbejdsgivere, der får sådan en mail,” siger Connie Hasemann.

Telehandelshusets kunder omfatter bl.a. Læger uden Grænser, Verdensnaturfonden, Diabetesforeningen, Dansk Epilepsiforening og Plan Danmark. Opgaverne omfatter alt lige fra mødebooking og direkte salg til fundraising og opdatering af kundedatabaser.

Virksomhedens succes bunder i, at synshandicappede har nogle særlige lyttegaver, som de formår at omsætte i deres daglige arbejde.

“De har et nærvær og formår at være 100 pct. til stede hos den person, de taler med. De har trænet deres lyttesans og spørgeteknik så meget, at de ved, hvornår den anden person har tvivl i stemmen, bare lirer noget af eller er lige ved at sige ja, og de derfor skal slå til. Det er vores hemmelige guld,” siger Connie Hasemann.

6 ud af 8 får job

Telehandelshuset står ligesom mange andre socialøkonomiske virksomheder på to ben. Ud over at beskæftige folk inden for telemarketing, samarbejder den også tæt med kommuner om at omskole mennesker, som er blevet synshandicappede efter en ulykke eller svær sygdom.

Seks ud af otte personer, som træder over dørtrinet til Telehandelshuset for at blive omskolet, bliver sluset ud på arbejdsmarkedet igen – enten i form af ansættelse i Telehandelshuset eller i andre virksomheder som Movia eller Nykredit.

“Jeg er meget optaget af at vise verden, at det kan lade sig gøre. En ting er, at vi ansætter folk hos os selv. Men vi hjælper også mennesker, som er i stor risiko for at ryge ud af arbejdsmarkedet, tilbage i job igen. Vi har en specialiseret viden, og vi ved, hvad der kræves for at blive på arbejdsmarkedet,” siger Connie Hasemann.

Vil udvide til udlandet

Siden virksomhedens start for 18 år siden har den beskæftiget eller opkvalificeret 130 mennesker med synshandicap. Telehandelshusets overskud bliver investeret i virksomheden for at skabe ny vækst. Derudover har den fået en kapitalindsprøjtning på op imod 2 millioner kr. fra Danmarks første sociale venturefond, Den Sociale Kapitalfond.

Connie Hasemann har også store planer for fremtiden. Hun drømmer om at etablere afdelinger af Telehandelshuset andre steder i Danmark og i udlandet.

“Det er min private visionsplan. Men den er ikke så langt fra at blive realiseret. Vi har redskaberne, kompetencerne og knowhow. Der er bud efter os fra andre lande. Det vil da være spændende at give folk med synshandicap i Norge og England samme muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet som i Danmark. Vi vil jo alle gerne gøre en forskel. Og jeg er glad for, at jeg har fået lov til at skabe rammerne for, at mennesker kan lykkes.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu