Hvad sker der, når tre firmaer ejer verden?

Kun tre kapitalforvaltere ejer omkring en fjerdedel af alle store amerikanske børsnoterede selskaber. Det er en enorm koncentration af magt, men egentlig er magten nærmest en uheldig bivirkning ved en forretningsmodel, der er så succesfuld, at den er ved at overtage verden.

Placeholder image
Larry Fink er CEO for verdens største kapitalforvalter, Blackrock, der forvalter aktiver for omkring 56.000 milliarder kroner.  Foto: Damon Winter/Ritzau Scanpix

Når man først ser tallene, ligner det noget, der er taget fra en vild konspirationsteori: En enkelt kapitalforvalter er den største aktionær i 90 procent af selskaberne i S&P 500-indekset over de 500 største børsnoterede amerikanske virksomheder. Kun tre kapitalforvaltere ejer tilsammen knap en fjerdedel af alle selskaberne i indekset.

Og hvem er de – pengemændene bag? Måske har du aldrig hørt om Vanguard, Blackrock og State Street Global Advisors, selvom de tre amerikanske kapitalforvaltere er hovedaktionærer i kæmpevirksomheder som Apple, Google, McDonalds, Boeing, Ford, Pfizer, Walmart, Disney … you name it.

De tre store, som de bliver kaldt på Wall Street, repræsenterer en helt uhørt og hastigt voksende koncentration af ejerskab og magt. Deres størrelse er på ingen måde en hemmelighed, men hvor den offentlige debat har været præget af bekymring over techgiganternes voksende dominans, har der været meget lidt opmærksomhed på, at kun tre kapitalforvaltere har de største investeringer i samtlige techgiganter – plus i stort set alle andre store amerikanske koncerner.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører