Den aktive borger mestrer sit liv

På torsdag lancerer Mandag Morgen rapporten Den aktive borger på Velfærdens Innovationsdag 2012. I de kommende dage vil projektleder, Morten Christensen, blogge om nogle af de vigtigste pointer. Her er tredje indlæg.

I morgen sker det: Velfærdens Innovationsdag 2012. Den største konference om velfærd og innovation i Danmark. Konferencen sætter i år rekord med over 1100 tilmeldte velfærdsledere og politikere. En god indikation på, at mange leder efter nye svar rundt i det danske velfærdslandskab.

Mandag Morgen lancerer på Velfærdens Innovationsdag 2012 rapporten Den aktive borger, der rummer en række af de svar, der ledes efter. Nemlig at borgerne skal spille en langt mere central og dermed aktiv rolle i løsningen af velfærdsopgaverne. Det forudsætter, at vi gentænker velfærden, men så kan der til gengæld også skabes positive effekter af indsatsen. I går kiggede jeg på selvbetjening som aktivitet. I dag kigger jeg på den form for aktivitet, vi i rapporten har døbt mestring.

Mestring giver livskvalitet

Mestring har for alvor vundet indpas som et spændende svar på ældreområdet i de seneste år. Det skyldes først og fremmest, at Fredericia Kommune har haft stor succes med projektet ’Længst muligt i eget liv’ – og været gode til at fortælle om det! Projektet, der vandt KLs innovationspris i 2010, går kort fortalt ud på at træne ældre borgere til at kunne klare flest mulige hverdagsting selv. Det kaldes også hverdagsrehabilitering.

Projektet har gået sin sejrsgang i de danske kommuner, og mere end 60 kommuner er i gang med hverdagsrehabilitering på ældreområdet. Men mestring rummer også et stort potentiale på andre velfærdsområder.

Den aktive borger

Mestring egner sig særligt godt til opgaver, hvor det handler om borgerens udvikling, enten i form af genopretning eller udvikling af færdigheder. Det er opgaver, der i større eller mindre grad vil variere fra borger til borger. Arbejdsmarkedsområdet og det sociale område er andre oplagte arenaer for mestringstankegangen. Samtidig kan også områder, hvor opgaven er at udvikle borgerens samfundsmæssige færdigheder (fx undervisning og social forebyggelse), placeres her.

Fra mangler til ressourcer

Det, der gør mestring så interessant, er, at der anlægges et blik på borgeren som ressource. Ofte har vi i dag en tendens til at se borgeren som mangelfuld, og derfor bliver indsatsen tilrettelagt som kompensation for manglerne. Med mestringsbrillerne på ses borgeren i stedet som ressourcefyldt. Ofte starter indsatsen med at spørge borgeren: ”Hvad kan du i dag, og hvad vil du gerne kunne i morgen?”. Det er alt andet lige et mere positivt og sympatisk menneskesyn.

Samtidig har mestring mange bundlinjer. For borgeren er flere kompetencer ensbetydende med selvværd, autonomi og værdighed. For samfundet har mere funktionsduelige og kompetente borgere værdi i sig selv – og giver et mindsket træk på de økonomiske ressourcer. Det viser beregninger fra Fredericia Kommunes projekt, hvor den økonomiske besparelse er opgjort til ca. 13 millioner kr.

Mestring er dog ikke uden udfordringer – og dem skal vi være pinligt bevidste om. Borgeren skal selv deltage, og de nærmeste skal ofte spille med. På ældreområdet er der masser af eksempler på, at pårørende bliver oprørte over, at deres mor eller far skal gøre noget selv, som de måske tidligere fik gjort for sig. Den automatreaktion er forståelig, men problematisk – og skal overvindes. Opgaven ligger på velfærdsledernes bord. De skal forklare de pårørende, at den nye måde at gøre tingene på er bedre for deres kære.

En anden udfordring er medarbejderne. De er ofte drevet af en særlig faglig kultur og selvforståelse, der tilsiger, at de ved, hvordan velfærden bedst leveres. Når vi snakker mestring, skal medarbejderne imidlertid i nogen grad til at arbejde med hænderne på ryggen. De skal vejlede borgerne og hjælpe til at øge deres aktivitet, frem for at løse opgaverne for dem. At skabe den ændring er også en opgave, der ligger på velfærdsledernes bord. Men de skal have hjælp – bl.a. fra professionshøjskolerne, der skal uddanne velfærdspersonale med et mindset og en værktøjskasse, der understøtter mestring.

Mestring egner sig som nævnt særligt godt til opgaver, hvor der skal ske en udvikling hos borgeren. Men der findes også andre udviklingsopgaver i velfærdssamfundet. Det handler om udviklingen af eksisterende eller nye velfærdsløsninger. Her snakker vi om, at borgeren skal bidrage til den løbende skabelse af velfærd i Danmark. Den form for aktivitet kigger jeg på i morgen.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Den aktive borger betjener sig selv Næste artikel Den aktive borger er med til at skabe velfærden

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.