En skattereform for kassedamen og sygeplejersken

En ændring af jobfradraget udgør et centralt element i regeringens kommende skatteudspil. Det kan både gøre det mere attraktivt for sygeplejersker at arbejde mere og give kassedamen ekstra kroner mellem hænderne. Finansieringen af skattereformen stammer bl.a. fra Løkke Rasmussens første jobreform.

Mens advokater, læger og apotekere må vinke farvel til øremærkede skattelettelser, kan sygeplejersken, skolelæreren og metalarbejderen blive nogle af vinderne i spillet om skattelettelsernes milliarder. Indtil nu har lønmodtagere i mellemindkomstgrupperne ellers været glemt i diskussionerne om regeringens bebudede skattereform.

Sådan kommer det i al fald til at gå, hvis regeringen bygger reformen på helt nye beregninger fra Skatteministeriet. Beregningerne viser, at skattelettelser til sygeplejersker, skolelærere og metalarbejdere øger arbejdsudbuddet mere end andre lettelser af personskatterne. Det gælder både i forhold til de nu droppede lettelser af topskatten og i forhold til alle andre lettelser af skatten i ’bunden’.

”Der er mange sygeplejersker, skolelærere og metalarbejdere og andre borgere med en mellemindkomst, så hvis man letter skatten for dem, kommer der en stor effekt,” siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Login