EU's grønne succes ligger begravet under jorden i andre dele af verden

Ambitionen om strategisk autonomi sender EU’s diplomati ud til nye afkroge af verden for at sikre sjældne jordarter til den grønne omstilling. Men vil det lykkes, når Kina lige nu sidder så tungt på kisten med grønne materialer, og EU først rykker på problemerne nu?

Mads Thunestvedt Hansen

EU har fået metal på hjernen. Det står klart, efter at Ursula von der Leyen i den forgangne uge rejste til Argentina med smil, håndtryk og en tom kuffert, der gerne skulle være fuld af mineraler på returrejsen. Her mødtes hun med Argentinas præsident, Alberto Fernandez, for at underskrive et memorandum på de kritiske råstoffer, som EU er på jagt efter.  
 
Og rejsen bliver nok ikke den sidste. For EU sidder i klemme i det nye geopolitiske spil mellem energi og sikkerhed, som skal løses med at “række hånden frem i stedet for at pege fingre”, som konkurrencekommissær Margrethe Vestager har udtrykt det.  

Det er pandadiplomatiets bagside, som rammer os nu.

Nikolaj Villumsen
EU-Parlamentariker for Enhedslisten.

Rejserne er, ifølge Enhedslistens medlem af EU's miljøudvalg, Nikolaj Villumsen, et udtryk for, at vi langt om længe ser konsekvenserne af en enøjet handelspolitik, der blindt har fokuseret på at eksportere al produktionskapacitet til Kina.

”Det er pandadiplomatiets bagside, som rammer os nu,” siger han.

For den ubekvemme sandhed er, at EU's grønne planer ikke kun afgøres af politisk vilje, men i lige så høj grad af adgangen til de metaller, der fanger solens energi og lagrer vindmøllernes strøm. En adgang, som lige nu er afhængig af Kinas vilje til at eksportere. En vilje, som landet tidligere har brugt som pressionsmiddel over for Japan.
 
Det er i det lys, man ifølge Richard Wouters skal se Ursula von der Leyens rejse til Buenos Aires. Han er researcher for det hollandske parti GroenLinks og har skrevet infobogen ‘Metaller til et grønt og digitalt Europa’ for tænketanken Green European Foundation. Og han mener, at adgangen til kritiske råstoffer er EU's grønne og sikkerhedspolitiske akilleshæl.
 
“Vi står i et grønt geopolitisk catch-22," siger Richard Wouters.  
 
”De metaller, vi putter i vores solpaneler, magneter og batterier, er primært ejet af Kina, hvilket er en sikkerhedspolitisk udfordring, da det bliver svært at kritisere Kina for brud på menneskerettigheder eller svare igen på et muligt angreb på Taiwan og få leveret mineraler på samme tid.”  
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024