Fødevarekrisens næste fase

Verden er på vej ind i en ny æra med fødevaremangel og stigende priser. Fødevarernes geopolitik vil om få år overskygge oliens geopolitik, skabe en kamp om den frugtbare jord og sætte landbruget under et voldsomt omstillingspres. Fødevarekrisen øver en stærk påvirkning af ressourcekrisen, fattigdommen og sikkerheden, og den kan udløse nye alvorlige sundhedsproblemer.

Fødevarer er en kritisk nødvendighed for den menneskelige eksistens. De har afgørende betydning for økonomi, fattigdom, velvære, sundhed og sikkerhed. Der er stadig 870 millioner mennesker, der er kronisk underernærede, og sultkatastrofer som på Afrikas Horn i 2011 er stadig en del af virkeligheden. Samtidig er der udsigt til, at verdens befolkning øges med op imod en milliard mennesker frem mod 2025, og det vil skabe en forstærket kamp om maden.

Fødevarekrisen er én af syv forbundne megakriser, som kommer til at præge 2013. Læs analyser af de øvrige kriser her.

Fødevareproduktionen kan trods investeringer i nye teknologier og stadig mere intensiv drift ikke følge med efterspørgslen. I syv af de sidste otte år har verden spist mere mad, end der er blevet produceret, fremgår det af en stor analyse af de globale trends, som USA’s National Security Council offentliggjorde i december. Når udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen, rammer det også priserne. Fødevarepriserne har stabiliseret sig på et varigt højt niveau, og de er næsten på niveau med 2008. Se figur 1.

Login