Falske nyheder sætter sit præg på Folkemødet

Folkemødet på Bornholm har i perioden 2011 til 2016 haft i alt 10.100 events på programmet. Ikke en eneste af dem tog udgangspunkt i begrebet "falske nyheder". Men i år er situationen anderledes. Mindst 41 debatter og foredrag kredser om emnet.

Når årets udgave af Folkemødet på Bornholm løber af stablen fra torsdag, dukker et i den sammenhæng hidtil uset emne op i klippeøens horisont, nemlig falske nyheder.

Sidste års program nævnte ikke begrebet med et eneste ord, men i år er der mindst 41 arrangementer at vælge i mellem. Og det er især mediernes rolle i forhold til falske nyheder, der er til debat. Men også dansk sikkerhedspolitik og mistro til videnskaben præger en række af debatterne om falske nyheder.

I arrangørfeltet finder vi et bredt udvalg af medier, partier, politiske myndigheder og organisationer, landets universiteter, interesseorganisationer og en hel del foreninger.

Kritisk lys på medierne

De fleste events om emnet tager udgangspunkt i mediernes indflydelse på udbredelsen af falske nyheder. Her er det TV 2 News og TV 2s regioner, der torsdag kl. 14 sparker den lange række af debatter i gang ved at sætte mediernes troværdighed på dagsordenen.

Hvad er fake news, og er det overhovedet et nyt fænomen, spørger Cecilie Beck et debatpanel. Stifteren af netmediet 24NYT, Jeppe Juhl, får en særlig rolle, når han fortæller om sit nye medie, der har været under anklage for at bringe falske nyheder. I panelet sidder også Tom Jensen, chefredaktør, Berlingske, Lea Korsgaard, der er chefredaktør for Zetland og Jan Birkemose, chefredaktør for Medietrends.dk.

Også blogmediet Point of View International samler et panel af journalister og redaktører under overskriften ”Fake News: Hvordan bekæmper vi bedst fænomenet?”. Debatten vil blandt andet rette fokus på medier, der har en erklæret politisk holdning eller dagsorden, hvor panelet vil blive bedt om at komme med bud på, hvordan man bedst imødegår nyheder, der er fremstillet så forvrænget og ensidigt, at det bliver manipulerende, som det hedder i beskrivelsen af arrangementet, der finder sted på fredag kl. 12. I panelet sidder Lisbeth Knudsen, der er chefredaktør for Tjekdet og Mandag Morgen, Annegrethe Felter Rasmussen, chefredaktør for Point of View International, Heidi Robdrup, chefredaktør for Deadline på DR2, Jan Birkemose, chefredaktør for Medietrends.dk, samt Bent Winther, der er politisk redaktør på Berlingske.

Mediernes troværdighed kommer også på sin prøve, når dækningen af borgerkrigen i Syrien bliver omdrejningspunktet ved endnu en paneldebat fredag kl. 16, som Dansk Journalistforbund og International Media Support (IMS) står bag.

I december skabte den canadiske kvinde Eva Bartlett, der kalder sig selv uafhængig freelancejournalist og menneskerettighedsaktivist, flittig aktivitet på de sociale medier. I en video ser man hende afholde et pressemøde med FN’s logo i baggrunden, men FN var ikke afsender. Hun fortalte ”sandheden om, hvad der sker i Syrien” og rettede en skarp kritik mod vestlige medier for at sprede løgne om forholdene i det krigshærgede land. Hun beskyldte medierne for at være en del af en international sammensværgelse mod det siddende syriske styre. Flere etablerede medier forsøgte at svare igen med faktatjek af Eva Bartletts påstande, men det ændrede tilsyneladende ikke synderligt på hverken hendes troværdighed eller syn på sagen.

I panelet sidder Henrik Grunnet, Programme Manager i IMS, Rasmus Tantholdt, journalist ved TV 2, Thomas Elkjer Nissen, der er militæranalytiker hos Forsvarsakademiet, samt Tine Johansen, næstformand for Dansk Journalistforbund. De diskuterer, hvorvidt vi overhovedet kan stole på mediernes dækning af borgerkrigen i Syrien.

LÆS OGSÅ: Er mediernes dækning af krigen i Syrien fyldt med løgn?

Falske nyheder og Danmarks sikkerhed

Et andet emne, der præger debatterne om falske nyheder på Folkemødet, er hvordan de usande historier påvirker Danmarks sikkerhed.

Forsvarsakademiet samler fredag kl. 10:30 fire sikkerhedspolitiske eksperter, som vil give deres syn på, hvilken betydning falske nyheder og ’alternative fakta’ har for sikkerheden. Beskrivelsen af arrangementet lægger umiddelbart op til kritik af de etablerede medier, fordi akademiet ved mødet tager udgangspunkt i den præmis, at de traditionelle nyhedsmedier ukritisk henter deres historier fra sociale medier, hvor sandhedsværdien kan være svær at afgøre, som arrangørerne skriver i deres oplæg. I panelet sidder Torsten Jansen, der er partner i LeadAgency, Lars Bangert-Struwe, generalsekretær for Atlantsammenslutningen, samt Thomas Elkjer Nissen, specialkonsulent i Forsvarsakademiet.

LÆS OGSÅ: Tyske soldater beskyldt for at voldtage litauisk pige

Senere samme dag står også Europa-Kommissionen bag en paneldebat med sikkerhedspolitisk udgangspunkt. Det sker under overskriften ”Er russisk ’fake news’ en trussel mod Danmarks og EU’s sikkerhed?”. I panelet sidder blandt andet den danske Ruslands-ekspert Jon Kyst, som er udstationeret af Udenrigsministeriet for at arbejde i EU’s agentur East StratCom, der har til formål at overvåge falske nyheder fra Rusland rettet mod EU-landene. Det store spørgsmål i debatten er, i hvor høj grad angivelig russisk propaganda er en fare for EU’s stabilitet.

LÆS OGSÅ: EU opruster i kampen mod russisk misinformation

Videnskabens autoritet er svækket

Hvad er universiteternes og eksperternes udfordringer i det postfaktuelle samfund, der i høj grad præges af falske nyheder? Og hvad skal eksperter og universiteterne gør, for igen at kunne bidrage med uafhængig viden, i en tid, hvor ’ekspert’ sidestilles med ’elite’ – og ofte i et ikke særligt positivt lys? Det er nogle af spørgsmålene, der tages op, når Mandag Morgen fredag kl. 9:30 afholder debat om videnskabens autoritet, der på mange måder er ved at krakelere. Der peges blandt andet på den voksende skepsis over for HPV-vaccinen, stigende mistillid til lægers viden om sundhed, den vedholdende tvivl om årsagerne til klimaforandringerne, og når politikere ser stort på trafikforskeres advarsler om, at fartstigninger på motorvejene vil føre til flere trafikdræbte. I panelet sidder Mandag Morgens chefredaktør Lisbeth Knudsen, Vincent Hendricks fra Center for Boblestudier, Jannik Schack, der er politisk chef ved Tænketanken DEA, samt Per Holten-Andersen, rektor ved CBS.

LÆS OGSÅ: Videnskabens autoritet i den offentlige debat er begyndt at krakelere

Københavns Universitet retter også blikket mod forskernes fremtid i den offentlige debat. Torsdag kl. 15:15 har universitetet sat unge forskere, journaliststuderende og ungdomspolitikere i stævne for at belyse, hvordan videnskabens rolle har ændret sig i den den demokratiske debat, der er præget af tvivlsomme fakta og historier.

LÆS OGSÅ: Forskerne skal rykke ind på mediernes redaktioner

Ikke mindst klimaforskere har været i den politiske skudlinje, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte eller ej. Ved et debatmøde fredag kl. 14:25 slår Københavns Universitet fast, at de videnskabelige fakta om den menneskeskabte globale opvarmning ikke står til diskussion. Men forskningen har også sine svagheder og usikkerheder, som bliver udnyttet politisk til at rejse tvivl om de videnskabelige resultater, mener arrangørerne. Ved politikerne, hvad der skal prioriteres? Og er forskerne til nogen hjælp, lyder oplægget til debatten, hvor der er indlæg fra Peter Birch Sørensen, professor og medlem af Klimarådet, Mette Bendixen, der er ph.d.-studerende ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, Peter Ditlevsen, der er lektor på Niels Bohr Instituttet, samt Katrine Krogh Andersen, forskningsdekan på Danmarks Tekniske Universitet.

Gæt en falsk nyhed

Bliver det hele lidt for tørt, men har du alligevel ikke fået nok, så er der mulighed for et pusterum, når flere foreninger og partier disker op med underholdning, hvor falske nyheder er udgangspunktet.

Fredag kl. 18 inviterer Danmarks Journalistforbund til mediequiz om alternative fakta, hvor man kan få testet ”sine evner til at skille skidt fra kanel,” som det hedder i invitationen. Et kvarter efter kan man aflægge besøg hos Europæisk Ungdom, der er quizmaster om EU-myter – fra fake news til krumme agurker.

Europabevægelsen har sat medlemmer af Europa-Parlamentet og Folketinget i stævne lørdag formiddag, hvor der skal dystes om, hvem der er ”klogest, sjovest og mest ferm til at bruge sociale medier”. Her vil fakta være en fornem disciplin at have på plads, hvis man vil kåres som vinder, og arrangementet krydres med små indlæg om, hvor sociale medier på vej hen i politik, når vi taler om blandt andet falske nyheder og spin.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet

KALENDER: Falske nyheder på Folkemødet

15. juni

14:00 Fake news og mediernes troværdighed

Debat

Arr. TV 2 NEWS. TV2 Regionerne.

Hvad er fake news og er det overhovedet er et nyt fænomen? Det spørger Cecilie Beck panelet om. Vi ser på et par eksempler fra den amerikanske valgkamp, hvor debatten om fænomenet for alvor blussede op. Vi ser også på den danske virkelighed: På nogle af de medier, der bliver beskyldt for at udgive fake news. Jeppe Juhl, der er med i panelet, udgiver 24NYT, et af de medier, der er under anklage. Han vil fortælle om sin redaktionelle linje og bevæggrunde. Og så får panelet lov til at debattere 24NYT – er det fake news er eller det vigtig info, som de traditionelle medier sier fra? Endelig det store spørgsmål: hvordan imødegår vi fake news? Hvis det skal imødegåes??

Panel: Tom Jensen, chefredaktør, Berlingske. Lea Korsgaard, chefredaktør, Zetland. Jeppe Juhl, chefredaktør, 24NYT. Jan Birkemose, chefredaktør, Medietrendsdk.

14:15 Tager dårlig sundhedsjournalistik livet af danskerne?

Debat

Arr. Komiteen for Sundhedsoplysning.

Sundhed er blevet religion. Men glemmer medierne at faktatjekke til fordel for den gode historie?

Sundhed er blevet den nye religion, og danskerne lapper sundhedsbudskaberne i sig som aldrig før. Det ved medierne, men tegner de et skævt billede af virkeligheden? Ja, siger sundhedseksperterne. Nej, siger chefredaktørerne. Vær med, når sundhedsvæsnet og medierne tørner sammen og vi spørger, om sundhedsjournalistikken er blevet syg?

Deltagere: Hold sundhed: Søren Brostrøm, Direktør, Sundhedsstyrelsen. Leif Vestergaard Pedersen, Direktør, Kræftens Bekæmpelse. Marianne Uldall, Pressechef, Rigshospitalet Andreas Rudkøbing, Formand, Lægeforeningen Rikke Esbjerg, Direktør, Netdoktor.dk

Hold presse: Simon Andersen, Nyhedschef, Radio24Syv. Lars Igum Rasmussen, Sundhedsredaktør, Politiken. Poul Madsen, Chefredaktør, Ekstra Bladet. Jens Grund, Chefredaktør, BT. Nicolai Döllner, Chefredaktør, Dagens Medicin.

14:15 Fake News eller fakta om unges liv og livsstil

Debat

Arr. SSP-Samrådet i Danmark.

En dialog med unge, mediefolk, politikere og fagfolk, hvor vi prøver at bringe fakta i spil.

Kom til en dialog med unge, mediefolk, politikere og fagfolk, hvor vi prøver at bringe fakta fra Ungeprofilundersøgelsen i spil. Hvad gør det ved unges selvforståelse, og hvilken effekt har det politisk, når medierne formidler sensationer og generaliseringer om unges gøren og laden? I panelet kan du møde Repræsentanter fra 3 Elevorganisationer, Mette Deding fra SFI, Ulrik Haagerup, Nyhedsdirektør, DR, Trine Bramsen, MF (S) Retsordfører, Jan E. Jørgensen, MF (V), medlem af Retsudvalget

Ulrik Haagerup, Nyhedsdirektør, Danmarks Radio (DR). Mette Deding, Forskningschef, SFI. Trine Bramsen, MF Retsordfører, Socialdemokratiet. Jan E Jørgensen, MF medlem af Retsudvalget, Venstre.

15:15 Forskernes nye rolle i demokratiet

Debat

Arr. Københavns Universitet

Fremtidens politikere, journalister og forskere debatterer dogmer om forskning og fake news.

Hvad ville unge forskere, journaliststuderende og ungdomspolitikere gøre, hvis de fik muligheden for at forme samfundsdebatten? Demokratiet er afhængig af en åben, fri og sandhedssøgende offentlig debat. Der er altid brug for at kæmpe for demokratiet – men endnu mere i en tid, hvor det åbne samfund er truet af fake news og alternative fakta. Kom og diskuter med de unge, mens de diskuterer med hinanden og et panel af de folk, der bl.a. bestemmer dag: Københavns Universitets rektor Henrik C. Wegener, Informations direktør Stine Carsten Kendal og direktør Lia Leffland, Akademiet for tekniske videnskaber. Ordstyrer er professor i forskningskommunikation Maja Horst.

15:20 Hvad er sandt og hvad er falsk?

Foredrag

Arr. Kunstnere for Fred.

Er pressen stadig demokratiets vagthund? Får vi sandheden at vide om baggrundene for alle krigene?

Hvad er sandt og hvad er falsk? Er pressen stadig demokratiets vagthund? Får vi sandheden at vide om baggrundene for alle krigene ? Hvem er de egentlige terrorister? Hvem er det, der har interesse i krig? Er pressen censureret? Har vi overhovedet ytringsfrihed? Har vi egentlig et ægte demokrati? Bliver vi fyldt med fake-news? Hvor er beviserne for alle de påstande, vi bliver hjernevasket med? Uden Sandhed Ingen Fred!

16:30 Flygtninge, fakta og quiz: Hvem ved hvad?

Underholdning

Arr. DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom.

Ungdomspartierne kæmper om, hvem der er skarpest på flygtningeområdet. Rushy Rashid er quizmaster.

Der bliver kamp til stregen, når repræsentanter fra de politiske ungdomspartier kæmper i to hold om, hvem der har den største viden på flygtningeområdet. De to hold består af Liberal Alliances Ungdom, Dansk Folkeparti Ungdom, Socialdemokratisk Ungdom og Radikal Ungdom som på tværs af politiske skel dyster om den ærefulde titel som FlygtningefaktaQuizzens vindere. Sammen med ungdomspolitikerne vil DFUNK bringe mere fakta og reel viden ind i flygtningedebatten og fjerne unuancerede udlægninger af, hvem flygtningene er, og hvor de befinder sig. DFUNKs lykkehjul sendes i rotation af deltagerne, og pilen kan lande på spørgsmål så som: I hvilke lande er der lige nu flest flygtninge? Hvor mange flygtninge fik asyl i Danmark i 2016? Og hvem er afsender på følgende citat: "Flygtninge skal i arbejde fra dag ét"?

16. juni

10:30 Fake News og dets betydning for sikkerhed

Debat

Arr. Forsvarsakademiet

Fake News og alternative fakta er i stigende grad en del af mediebilledet - men hvad betyder det?

Fænomenet Fake News arbejder best i skyggerne og på kanten af fakta. Særligt internettet og sociale medier anvendes til dette formål, hvor de traditionelle nyhedsmedier i stigende grad henter deres historier fra de sociale medier. Nu bare med det tvist, at de er kildeakkrediteret til et "troværdigt" medie. Dette gør nyhedshistorier hentet fra sociale medier og blogs til en kildekritisk udfordring på steroider for de traditionelle medier og deres læsere. Problemet er, at så snart misinformation, fordrejninger og uigennemsigtige kilder bliver introduceret, kortslutter det den offentlige demokratiske debat. Men der er også en række andre udfordringer. Der bliver tænkt i markedsføring -kliks er penge, og Fake News kan tiltrække kliks! Hvilken rolle og hvilket ansvar har firmaerne bag de sociale medie platforme? Hvordan forholder medierne sig til problemet og er de måske en del af det, frem for en del af løsningen? Det er alle relevante spørgsmål, som der ingen nemme svar er til!

12:00 Fake news – et problem?

Interviews

Arr. Danske Medier.

Hvad betyder fake news for vores hverdag? Er fake news et problem?

I dette event forlader vi Folkemødets normale paneldebatter og har i stedet inviteret en række spændende personligheder til en uformel samtale om deltagernes egne oplevelser med og tanker om fake news. Samtalerne vil centrere sig omkring hvad fake news betyder for vores egen hverdag, for samfundet, og om det overhovedet er et nyt problem. Det bliver til tre samtaler af 20 minutter med Marie Krarup (DF), Stine Carsten Kendal (Information) og Johannes Riis (Gyldendal). Moderator Kathrine Lilleør (sognepræst og debattør) står for at føre tilhørerne igennem samtalerne.

Kathrine Lilleør, Sognepræst og debattør. Marie Krarup, MF, Dansk Folkeparti. Stine Carsten Kendal, Administrerende direktør, Information. Johannes Riis, Litterær direktør, Gyldendal.

12:00 Fake News: Hvordan bekæmper vi bedst fænomenet?

Debat

Arr. Point of View International.

Fake News breder sig, inficerer debatten og gør os dummere. Men hvordan bekæmper vi fænomenet?

Fake News og Biased News breder sig mere og mere, inficerer den offentlige debat, påvirker de demokratiske valgkampe og gør os alle sammen dummere. Men hvad stiller vi op? Hvordan bekæmper vi bedst de falske nyheder? Hvordan imødegår man bedst nyheder, der er fremstillet så forvrænget og ensidigt, at det bliver manipulerende? Det diskuterer en perlerække af Danmarks førende journalister og redaktører – mennesker, der hver dag konfronteres med problemet og skal tage stilling til, hvordan nyhederne udvælges og prioriteres, og hvilken vinkel, der anlægges på en begivenhed. Den erfarne journalist og forfatter Paula Larrain, der selv har analyseret fænomenet og deltaget i debatten om det, er ordstyrer.

Lisbeth Knudsen, chefredaktør, Tjekdet og Mandag Morgen. Annegrethe Felter Rasmussen, chefredaktør, Point of View International. Heidi Robdrup, chefredaktør, Deadline på DR2. Jan Birkemose, chefredaktør, Medietrends. Bent Winther, politisk redaktør, Berlingske. Paula Larrain, journalist og forfatter.

13:30 Hvad siger befolkning/politikere til et Forsvar i ubalance?

Debat

Arr. Folk og Sikkerhed

Hvordan stiller befolkningen sig til Forsvaret og et større forsvarsbudget? Deltag i debatten!

Hvordan stiller befolkningen sig til et styrket Forsvar og et større forsvarsbudget? Folk & Sikkerhed har udarbejdet en Alternativ Forsvarsrapport, hvor vi skitserer udfordringerne og løsningsmodellerne. Hvordan stiller politikere og borgere sig til NATO´s 2% krav, Arktisk, Cyberwar, Fake News og en styrkelse af dansk Forsvar, før politikerne senere på året starter dialogen om et nyt Forsvarsforlig fra 2018.

Paneldeltagere: Lennie Fredskov Hansen, Oberst, Hjemmeværnet. Henrik Dam Kristensen, MF, Socialdemokratiet. Torben Toftgaard Engen, Militæranalytiker, Center for Militære Studier. Carl Løwe Ilsøe, Politiker, Bornholmderlisten. Peter Michael Andersen, Formand, Folk & Sikkerhed.

14:00 Mega debat-Hvad er sandt og hvad er falsk?

Debat

Arr. Kunstnere for Fred.

Er pressen stadig demokratiets vagthund? Får vi sandheden at vide om baggrundene for alle krigene?

Vi stiller journalister, politikere, fredsforskere m.fl. spørgsmål, som aldrig bliver stillet i den offentlige debat.

Paneldeltagere: Kuki Lise Møller Christensen, bestyrelsesmedlem, Kunstnere for Fred. Christina Weisgard, bestyrelsesmedlem, Kunstnere for Fred. Pernille Grumme, formand, Kunstnere for Fred.

14:00 Trolling

Foredrag

Arr. Dagbladet Information.

Hvad gør de sociale medier ved vores debatkultur? Hvem er troldene og hvordan agerer de på nettet?

Hate speech, trolling, ekkokamre, online-chikane og fake news. Hvad gør de sociale medier ved vores debatkultur? Hvem er troldene og hvordan agerer de på nettet? Oplæg ved tech-aktivist Maia Kahlke-Lorentzen.

14:00 Kampen om sandhederne - nye svar på fake news og højreskred

Debat

Arr. ReformAct Danmark ApS.

Fake news og trumpismen tvinger progressive kræfter til at engagere folk på nye måder. Hør hvordan.

Kampen om sandhederne Fake news og Trumpismen tvinger progressive kræfter til at engagere folk på nye måder. Sybren Kooistra, digital græsrodskampagnechef hos hollandske GroenLinks, Jakob Sand Kirk, udviklingschef i LO, Kasper Fogh, politisk chef i Cevea og Jakob Ohlson kampagnechef i ReformAct giver deres bud på hvordan.

Jakob Sand Kirk, Udviklingschef, LO. Jakob Ohlsson, Kampagnechef, Reform Act. Kasper Fogh, Politisk chef, Cevea. Sybreen Kooista, Digital græsrodsschef, GroenLinks.

14:25 Klimaforandringer - fakta, usikkerhed og politik

Debat

Arr. Københavns Universitet.

Klimaforandringer - Ved politikerne, hvad der skal prioriteres? Og er forskerne til nogen hjælp?

Videnskabelige fakta som den menneskeskabte globale opvarmning står ikke til diskussion. Når det kommer til de afledte effekter - ekstrem tørke, storme, oversvømmelser og havstigninger - er det videnskabelige grundlag mere usikkert. Forskerne arbejder på at skabe større videnskabelig sikkerhed, men de nødvendige politiske beslutninger til imødegåelse af klimaforandringer må træffes på et usikkert grundlag. Den manglende videnskabelige sikkerhed omkring risikovurderinger gør ikke at alle synspunkter er lige valide. Tværtimod må forskere medvirke til øget almen forståelse af de komplekse sammenhænge i klimaet, men skal også agere i det politiske spændingsfelt, som klimapolitikken er. Dette kommer stærkt til udtryk i rapporterne fra FN’s Panel (IPCC), som i princippet er neutrale afrapporteringer af fakta, men hvor opsummering er skrevet af nationale repræsentanter, og hvor videnskabelige uenigheder, som ellers er sunde, underlægges flertalskonsensus.

Paneldeltagere: Peter Birch Sørensen, professor, Klimarådet og Økonomisk Institut på Københavns Universitet. Mette Bendixen, ph.d.-studerende, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Peter Ditlevsen, Lektor, Niels Bohr Institutet. Katrine Krogh Andersen, Forskningsdekan, Danmarks Tekniske Universitet. Mette Vibe Utzon (Moderator), Journalist.

15:00 Kan vi stole på mediernes dækning af konflikten i Syrien?

Debat

Arr. Dansk Journalistforbund. International Media Support (IMS).

Giftgas mod civile - hvem står egentlig bag? Moderne propaganda hæmmer mediernes dækning af Syrien.

Propaganda arbejder bedst i skyggen og på kanten af fakta. I fuldt dagslys inviterer International Media Support (IMS) og DJ til debat om, hvordan medier i Syrien og Danmark adresserer fake news og propaganda. Meget er på spil: Misinformation er med til at underminere ideen om objektive fakta og tilliden til medier. På panelet er Programme Manager Henrik Grunnet, IMS, journalist Rasmus Tantholdt, der dækker Syrien for TV2, samt Thomas Elkjer Nissen, militæranalytiker (strategisk kommunikation), Forsvarsakademiet. Debatten modereres af DJ.

Henrik Grunnet, Programme Manager, IMS. Rasmus Tantholdt, Journalist, TV2. Thomas Elkjer Nissen, Militæranalytiker, Forsvarsakademiet. Tine Johansen, Formand, Dansk Journalistforbund.

15:00 Demokratiets tilstand ifølge magtens kontrollanter

Debat

Arr. Folketinget, Statsrevisorerne.

Hans Engell i debat med ombudsmanden, Statsrevisorerne og rigsrevisor om demokratiets tilstand.

Hvordan bevarer Folketingets 3 kontrolorganer deres faglighed og faktabaserede tilgang i en tid, hvor alternative fakta, fake news og mere eller mindre tilfældige synspunkter sætter dagsorden? Statsrevisorerne og Rigsrevisionen har i over 7 år gjort opmærksom på problemer i SKAT – hvorfor var der ikke nogen, der gjorde noget? Hvordan står det til med offentligt ansattes ytringsfrihed?

Hans Engell, Moderator. Søren Gade, Statsrevisor og MF, Folketinget. Peder Larsen, Statsrevisor, Folketinget. Henrik Thorup, Statsrevisor, Folketinget. Klaus Frandsen, Statsrevisor, Folketinget. Villum Christensen, Statsrevisor og MF, Folketinget. Jørgen Steen Sørensen, Ombudsmand, Ombudsmanden. Lone Strøm, Rigsrevisor, Rigsrevisionen.

16:30 Krigen om sandheden: Er russisk "fake news" en trussel mod Danmarks og EU’s sikkerhed?

Debat

Arr. Europa-Kommissionen.

Fake news/alternative facts/desinformation: Kært barn har mange navne. Eventet lægger en sikkerhedspolitisk farve på fænomenet og vil i fire indlæg undersøge, hvorvidt den strategiske destabilisering, herunder falske nyheder, som Rusland forfølger, er en trussel mod EU’s og Danmarks sikkerhed. Selv Folkemødet er blevet en lille brik i det sikkerhedspolitiske spil i Østersøen. Russiske tropper fingerede et angreb på øen et år, og det blev så fulgt op året efter af den første tilstedeværelse nogensinde i Østersøområdet af to amerikanske B-52 fly, der fløj rundt om øen. Arrangementet vil være en første mulighed nogensinde for at sætte et ansigt på "East StratCom", det særlige organ som EU har oprettet for at imødegå russisk desinformation. Et vigtigt synspunkt vil være, at på den hjemlige arena må medierne selv, sekunderet af læsere/seere/lyttere, kunne holde deres "økosystem" renset for "fake news". Men når national sikkerhed er berørt er der behov for en offentlig indsats.

Paneldeltagere: Ole Ryborg, Moderator, Danmarks Radio. Jon Kyst, East Stratcom/EEAS. Jeppe Kofoed, Medlem af Europa-Parlamentet, (S). Jacob Mchangama, Direktør, Tænketanken Justitia. Matilde Kimer, Korrespondent, Danmarks Radio.

16:30 DRs debat om public service og dens rolle i fremtiden

Debat

Arr. DR

Hør centrale medieaktørers bud på, hvilken rolle public service skal spille i fremtidens samfund.

TV Avisens Ask Rostrup styrer debattens gang, når seks centrale aktører i mediedebatten sætter hinanden stævne for at diskutere public servicens rolle i et fremtidigt skær. Begreber og ord som ekkokamre, personaliseret mediebrug, øget interesse for internationale medier og fake news fylder godt i nutidens diskussioner om medier. Men hvad betyder det for public service og dens rolle i fremtidens danske samfund, at nye medietendenser vokser frem, og at vi danskere i stigende grad bruger medier på forskellige og anderledes måder? Alt det kan du blive klogere på i DRs debat om public service.

Deltagere: Mette Bock, kulturminister, Morten Marinus, medieordfører for Dansk Folkeparti, Mogens Jensen, medieordfører for Socialdemokratiet, Betina Bendix, Direktør for TV Syd og ordførende for TV2-regionerne, Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyens Stiftstidende og Maria Rørbye Rønn, generaldirektør i DR.

16:30 Er russisk "fake news" en trussel mod Danmarks og EU’s sikkerhed?

Debat

Arr. Europa-Kommissionen.

Fake news/alternative facts/desinformation: Kært barn har mange navne. Eventet lægger en sikkerhedspolitisk farve på fænomenet og vil i fire indlæg undersøge, hvorvidt den strategiske destabilisering, herunder falske nyheder, som Rusland forfølger, er en trussel mod EU’s og Danmarks sikkerhed. Selv Folkemødet er blevet en lille brik i det sikkerhedspolitiske spil i Østersøen. Russiske tropper fingerede et angreb på øen et år, og det blev så fulgt op året efter af den første tilstedeværelse nogensinde i Østersøområdet af to amerikanske B-52 fly, der fløj rundt om øen. Arrangementet vil være en første mulighed nogensinde for at sætte et ansigt på "East StratCom", det særlige organ som EU har oprettet for at imødegå russisk desinformation. Et vigtigt synspunkt vil være, at på den hjemlige arena må medierne selv, sekunderet af læsere/seere/lyttere, kunne holde deres "økosystem" renset for "fake news". Men når national sikkerhed er berørt er der behov for en offentlig indsats.

Paneldeltagere: Ole Ryborg, Moderator, Danmarks Radio. Jon Kyst, East Stratcom/EEAS. Jeppe Kofoed, Medlem af Europa-Parlamentet, (S). Jacob Mchangama, Direktør, Tænketanken Justitia. Matilde Kimer, Korrespondent, Danmarks Radio.

16:50 Mino Danmark, Sabaah og Dansk Kvindesamfund inviterer til en spørgetime for de underrepræsenterede

Foredrag

Arr. Dansk Kvindesamfund

Danmark bryster sig af at være et land, hvor ligestillingen har sejret ad helvede til, for der er jo lige muligheder for alle uanset køn, etnicitet, seksualitet og religion... Eller er der? Vi danskere har alle adgang til at give vores mening til kende og bruger vi ikke den ret, er det et individuelt problem... Ikke? Når avisen Information har en opgørelse, der viser, at langt de fleste ekspertkilder er hvide, danske mænd, understreger det, at der er klare udfordringer med repræsentationen. Men er det overhovedet et problem, at ikke alle er repræsenteret? Sammen med Mino Danmark og Sabaah inviterer Dansk Kvindesamfund til "Fordoms Forum" og spørgetime for de underrepræsenterede, hvor vi lister fordomme op om feminister, etniske minoriteter og LGBT+ personer. Vi sparker op ad og udfordrer folks fordomme, i et (k)ærligt forsøg på at nedbryde stereotype forestillinger, på en sjov og underholdende måde.Arrangementet er en del af temablokken Magt/Afmagt.

18:00 Hvem vinder mediequizzen om alternative fakta?

Underholdning

Arr. Dansk Journalistforbund.

Test dine evner til at skille skidt fra kanel, når DJ inviterer til interaktiv quiz.

Falske nyheder og alternative fakta strømmer ind over landets grænser. Test dine evner til at skille skidt fra kanel, når DJ inviterer til interaktiv quiz med højt humør og fine præmier på højkant. Og find ud af om du er i farezonen for at blive vildledt. Eller om din shitdetektor er mere fintfølende end trænede eksperter fra mediebranchen. Alle kan lege med.

18:00 Demokra-Teatime: Mediernes rolle i folkestyret

Debat

Arr. LOF. Jyllands-Posten.

Fylder medierne for meget i den offentlige debat som formidlere, dagsordensættere og vagthund?

Falske nyheder er en trussel mod demokratiet, siger man, og går ligefrem efter at straffe de skyldige. Men er falske nyheder overhovedet noget nyt? Og er de den egentlige fare, eller er det måske snarere de nyheder, der er halvvejs sande - men kun halvvejs. Måske er den etablerede presse nogle gange en større trussel end mytemagerne på de sociale medier. Det mener Niels Lillelund, kritiker og kommentator på Jyllands-Posten, der interviewes af Rulle Grabow Westergaard. LOF og Venstre inviterer til hyggelig samtale i et blødt hjørne af Venstres Have.

Niels Lillelund, Journalist og forfatter, Jyllands-Posten. Rulle Grabow Westergaard, Moderator.

18:15 EU mytequizzzz: Fake news og krumme agurker

Underholdning

Arr. Europæisk Ungdom

Postfakta og krumme agurker er i centrum i årets mytequiz. Du gætter med fra mobilen, så alle kan være med

17. juni

9:00 Er hovedproblemet falske nyheder – eller blot nyheder….?

Debat

Arr. Aarhus Universitet.

Hvorfor bliver man mest deprimeret af nyheder? Og hvorfor er en god historie især en dårlig?

Journalisters troværdighed skraber bunden, og flere og flere vender ryggen til nyhedsmedierne. Hvad betyder det for samfundsdebatten og selve demokratiet, hvis befolkningerne ikke har nogen at stole på, og enhver kan vælge sine egne fakta? Hvorfor er en god historie især en dårlig? Og hvordan vil et nyt uafhængigt Constructive Institute bringe universitetets viden i spil i den hjemlige nyhedsformidling og skabe mere samfundsansvarlige journalister? Tidligere EU-kommissær og journalist Connie Hedegaard, der også er med i bestyrelsen for Constructive Institute,vil debattere med den nye chefredaktør for dagbladet Politiken og DRs nyhedsdirektør, der står bag tankerne om konstruktiv journalistik. Sammen med publikum vil de drøfte, hvordan nyhedsjournalister kan genindtage pladsen som autoriteter i et samfund, hvor der er få tilbage.

Paneldeltagere: Ulrik Haagerup, Nyhedsredaktør DR og kommende direktør, Constructive Institute. Connie Hedegaard, journalist og bestyrelsesformand, Aarhus Universitet. Christian Jensen, chefredaktør, Dagbladet Politiken. Henrik P Berggren, områdechef, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

9:30 Populisme, meningsbobler og det postfaktuelle samfund

Debat

Arr. DEA - Tænketanken DEA. CBS. Mandag Morgen.

Hvad er universiteternes og eksperternes udfordringer og rolle i et samfund, der i høj grad præges af "fake news"? Hvad skal eksperter og universiteterne gøre, for igen at kunne bidrage med uafhængig viden, i en tid, hvor ekspert sidestilles med elite - og ofte i et ikke særligt positivt lys?

Paneldeltagere Lisbeth Knudsen, Mandag Morgen. Vincent Hendricks, Center for Boblestudier. Jannik Schack, Politisk chef, Tænketanken DEA. Per Holten-Andersen, Rektor, CBS.

10:00 Kunst, Løgn og Sandhed

Debat

Arr. Stage of Art.

Falske nyheder og såkaldt alternative fakta er blevet en fast bestanddel af nyhedsbilledet og det politiske landskab. Har kunstens en rolle at spille i den sammenhæng? Kan og skal kunsten bidrage til en større grad af sandhed? Den frie kunst er blandt andet karakteriseret ved at kunsten ikke skal tjene bestemte formål. Kunstneren forholder sig frit til virkeligheden og dermed også til sandheden. Kan og skal kunsten i en ny verdensorden forholde sig til et ændret mediebillede? Arrangeret af Dansk Kunstnerråd, Dansk Skuespillerforbund, Billedkunstnernes Forbund, Roskilde Festival og Dansk Kapelmesterforening.

Paneldeltagere: Lotte Svendsen, Filminstruktør. Katja Holm, Skuespiller og Formand for Dansk Skuespillerforbund, Dansk Skuespillerforbund. Jeanette Ehlers, Billedkunstner. René Fredensborg, Radiovært, Radio24syv. Rasmus Degnbol, Fotograf.

10:30 Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder

Foredrag

Arr. Danmarks Biblioteker.

Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard, har skrevet "Den der råber lyver – Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder" og sætter spot på medieudviklingen i det, nogen kalder ”det postfaktuelle samfund”. Den er udkommet i et samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, som samtidig har lanceret en guide til at spotte Fake News. Men som Lea Korsgaard skriver er fake news "ikke bare et anliggende for Facebooks algoritmer eller Trumps erklærede krig mod mainstream-medier". Det, der er på spil i den nye medievirkelighed, er snarere noget fundamentalt i en meningsfuld tilværelse, nemlig den tillid, som fæstner ethvert menneske i et forpligtende fællesskab."Hvilken rolle spiller biblioteket i den kontekst, både som indgang til viden og information, men også som dannelsesinstitution? Oplev chefredaktør Lea Korsgaard, og bibliotekschef, Pia Friis, i samtale med Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening. Danmarks Biblioteksforening uddeler efterfølgende bogen gratis til alle.

Paneldeltagere: Lea Korsgaard, Chefredaktør, Zetland. Pia Henriette Friis, Bibliotekschef i Kolding og formand for DBC, Danmarks Bibliotekschefforening. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteksforening.

11:00 Game of #SoMe

Underholdning

Arr. Europabevægelsen

Hvem bestiger tronen? Medlemmer af Europa-Parlamentet udfordrer nationale politikere.

Twitterdronninger og Facebook-konger. Sociale medier er det nye sort i dansk politik, men hvem er egentlig klogest, sjovest og mest ferm til at bruge sociale medier? Medlemmer af Europa-Parlamentet udfordrer både Folketingsmedlemmer og kommunal- og regionspolitikere til en dyst, hvor de én gang for alle afgør, hvem der fortjener hæder og ære. Digital Rådgiver Benjamin Rud Elberth styrer løjerne før og under Folkemødet, og undervejs bliver du inddraget som overdommer. Vi får hjælp af digitale talnørder fra Analyse & Tal med at holde styr på fakta og Big Facebook-data, og det hele bliver krydret med små inspirationsoplæg om, hvor sociale medier er på vej hen i politik, når vi taler Trolls, Fake News og Spin.

Deltagere: Rina Ronja Kari, MEP, Europa-Parlamentet. Morten Løkkegaard, MEP, Europa-Parlamentet. Kristian Heegaard, MF, Radikale Venstre. Nicklas Bekker, Kommunalpoltiker, Socialdemokratiet. Mette Thiesen, Kommunalpolitiker, Konservative. Karoline Vind, Regionsrådskandidat, SF. Benjamin Elberth, Ejer, Digital Taktik.

11:15 Oprør mod eliten

Debat

Arr. Roskilde Universitet

Hvad er forklaringerne på væsentlige politiske temaer som ’populisme’ og ’oprøret mod eliten’?

Med Storbritanniens Brexit og valget af Donald Trump som USA’s præsident er ”oprør mod eliten” og ”populisme” blevet væsentlige politiske temaer. Det gælder både i den brede offentlighed og snævert inden for samfundsvidenskaberne. Forklaringerne er mange. Skyldes det udflytning af arbejdspladser? Migranter, der overtager indfødtes arbejdspladser? Den teknologiske udvikling? Fremkomsten af sociale medier og ændret journalistik, som skaber ekkokamre og muligøre spredning af falske nyheder? I debatten vil bl.a. politolog ved RUC Mads Dagnis Jensen kritisk vurdere de forskellige forklaringer og deres samspil. Han argumenterer for en vigtig men ifølge ham ofte overset forklaring: at det er svært at se forskel på mainstream politiske partier pga. deres professionalisering.

Paneldeltagere: Mads Dagnis Jensen, lektor, Roskilde Universitet (RUC). Kasper Møller Hansen, valgforsker, Københavns Universitet (KU). Silas Harrebye (ordstyrer), lektor, Roskilde Universitet (RUC). Maria Reumert Gjerding, folketingsmedlem for Enhedslisten, politiker.

11:20 Public service, fake news og dannelsesinstitutionerne

Debat

Arr. Danmarks Biblioteker.

Hvilke krav stiller et digitalt samfund til civilsamfundets institutioner såsom folkebiblioteket?

Vi lever i et online samfund, hvor de væsentligste nyhedskriterier er hastighed og breaking news-overskrifter og hvor de sociale medier er styret af delbarhed og klikpotentiale. Hvilke krav stiller det til civilsamfundets klassiske institutioner såsom folkebiblioteket? Hvilke krav stiller det til bibliotekariske kompetencer som kildekritik, kulturformidling og dannelse i en stadig mere digital verden? Hvordan udvider vi public service tænkningen til at inddrage den traditionelle folkeoplysning, der skal sikre alle lige mulighed for at være deltagende medborgere.

Paneldeltagere: Mette Bock, Kirke- og kulturminister, Folketinget. Lisbeth Knudsen, Direktør og chefredaktør, Mandag Morgen. Steen B Andersen, Formand, Danmarks Biblioteksforening. Rasmus Nordqvist, MF (ALT) Kulturordfører, Folketinget. Lea Korsgaard, Chefredaktør, Zetland.

12:00 Bullshit-detektoren med Sofie Carsten Nielsen

Debat

Arr. Radikale Venstre.

Hvad betyder fake-news for den offentlige debat? Sofie Carsten Nielsen moderer en debat om fake-news

Kan du gennemskue, om 10 udsagn fra en række af de største stemmer i den offentlige debat er sande eller falske? Hvad betyder de såkaldte fake-news for den offentlige debat? Hvordan ruster vi os til at leve med et mediebillede, hvor det bliver sværere og sværere at gennemskue, hvad der er sandt eller falsk? Kom og tip en 10`er om fake-news i det radikale telt og test dine evner til at gennemskue 10 udsagn fra kendte debattører og politikere. MF Sofie Carsten Nielsen moderer en debat mellem Camilla Gregersen (Formand for Dansk Magisterforening) og Tine Jess (Professor) med fokus på fake-news i Radikale Venstres telt på Folkemødet.

Sofie Carsten Nielsen, MF, Radikale Venstre. Camilla Gregersen, Formand, Dansk Magisterforening. Tine Jess, Professor, Aalborg Universitet.

12:00 Digital dannelse for børn og unge

Debat

Arr. Folkeuniversitetet

Alle taler om at børn og unge skal opføre sig ordentligt på nettet - hvem gør noget ved det?

Shitstorme, fake news, hadkampagner, mobning - nettet er fyldt med sørgelige eksempler på hvorfor det er nødvendigt med mere digital dannelse. Det handler om en ordentlig tone når man ytrer sig offentligt - hvor svært kan det være? Svaret er: meget svært. Det, som omtales som "det offentlige rum" eller "den offentlige debat" omfatter ikke kun aviser, radio og TV, men også Facebook, Twitter og andre sociale medier. Børn og unge udgør en udsat gruppe for krænkelser, men alt for mange holder sig heller ikke selv tilbage fra at gå over stregen. Folkeuniversitetet inviterer 3 organisationer til at give deres bud på problemerne og deres løsninger, når formændene for Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekarforbundet og Skole og Forældre diskuterer med publikum.

Paneldeltagere: Steen B Andersen, formand, Danmarks Biblioteksforening. Mette With Hagensen, landsformand, Skole og Forældre. Tine Jørgensen, formand, Bibliotekarforbundet. Susanne Crawley Larsen, rådmand for børn og unge, Odense Kommune.

12:00 Fake News - Ærlig snak eller falske nyheder?

Foredrag

Arr. Nye Borgerlige.

Jeppe Juhl stiftede i 2017 internetmediet 24NYT, hver dag gennemgår et hav af danske og internationale nyhedsmedier. 24NYT bringer de nyheder, som mainstream-medierne enten bort- eller nedprioriterer. Er det fake news? Jeppe Juhl stiller skarpt på den etablerede presses metoder og behovet for klar tale.

13:30 Hvordan kan medierne levere kvalitet på de unges præmisser?

Debat

Arr. Videnskab dk.

I en medievirkelighed, hvor unge i højere grad distancerer sig fra traditionelle medier, og hvor det er svært at skelne mellem rigtige og “alternative fakta”, hvordan kan og bør public service- og publicistiske medier sikre, at unge bliver præsenteret for andet end tomme kalorier bag skærmen? Det spørgsmål stiller vi et kompetent panel bestående af blandt andre medie- og kulturforsker, Stine Liv Johansen, nordisk PR- og kommunikationschef, Vice Denmark, Esben Elborne og Kanalredaktør, DR3, Steffen Raastrup. Få inspiration til, hvordan man kan favne den unge målgruppe, og deltag i debatten public service-mediernes forpligtelse til at bringe saglig viden ud til en ny generation af mediebrugere. Mød desuden Cecilia Demant, som fortæller om sine erfaringer som populær YouTuber og ambitioner som nyudklækket frontfigur på Videnskab.dks nye ungesatsning, Skønhedslaboratoriet. Arrangementet foregår i huset, VILLA GODE LIV, og er arrangeret af Videnskab.dk.

Paneldeltagere: Cecilia Demant, YouTube-vært, Videnskabdk - Skønhedslaboratoriet. Esben Elborne, PR & Communications Manager, Vice Media. Stine Liv Johansen, Associate Professor PhD, Aarhus Universitet. Steffen Raastrup, Kanalredaktør DR3, DR. Kirstine Jacobsen, Projektleder, Videnskabdk. Peter Hyldgård, Udviklingschef, Videnskabdk. Niels Ebdrup, Ordstyrer, Bornholms Tidende.

13:30 Den svære ytringsfrihed - nordiske stemmer

Debat

Arr. Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd.

”Den svåra yttrandefriheten – nordiska röster” Hør Emma Holten og Liljan Weihes historier.

”Den svåra yttrandefriheten – nordiska röster” Dette er Liljan Weihes historie om injuriesagen og voldtægtstruslen, som ikke er direkte forbundne, men som havde samme formål: at lukke munden på journalister. Og truslerne fortsætter. Senest fra en mand, der fantaserede om at fæste fiskekroge i hendes skamlæber, for siden at hænge hende op til offentlig beskuelse. Unge vil gerne diskutere politik med vennerne. Men de vil ikke gøre det på sociale medier. Sociale medier hyldes som den nye, demokratiske legeplads, har ikke helt fået den rolle, man kunne have håbet, siger Emma Holten. Den politiske debat på sociale medier bliver ødelagt af ondsindede trolde og bedrevidende, som bevæbnede med statistikker, forskere og eksperter ikke levner unge i gymnasiealderen en jordisk chance.

Paneldeltagere: Emma Holten, Debattør. Liljan Weihe, Redaktionssekretær, Kringvarp Føroya. Sjúrður Skaale, MF Javnaðarflokkurin og Nordisk Råd, Folketinget. Dagfinn Høybråten, Generalsekretær, Nordisk Ministerråd. Joan Rask, Journalist, Nordisk Journalistcenter. Lene Johansen, Journalist/ordstyrer.

14:00 Fup og fakta om flygtninge

Underholdning

Arr. Dansk Flygtningehjælp.

Med et glimt i øjet dyster Søren Espersen (DF) og Mette Gjerskov (S) på viden om flygtningeforhold og -politik. Flygtningesagen er stadig et brandvarmt politisk emne, men hvad er myter, og hvad er virkelighed? Journalist Jesper Zølck styrer løjerne.

14:00 Fake news og digital dannelse: Hvor er den sunde fornuft?

Debat

Arr. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Danske Professionshøjskoler. Professionshøjskolen Metropol. VIA University College.

Den digitale transformation har tabt mange mennesker i svinget. Har uddannelsessektoren et ansvar?

Det går hurtigere og hurtigere. Med teknologiens indtog holder vi os selv beskæftiget i store dele af døgnet - og den kritiske sans og sunde fornuft lader til at være under gevaldigt pres. Men hvordan finder vi ro og tid til at reflektere, når vi hele tiden bombarderes med nyheder - og falske nyheder? Hvordan sikrer vi, at der kommer en anstændig tone og opførsel i de digitale debatspor, når vi samtidigt ønsker at bruge al den teknologi, vi kan komme i nærheden af? Og hvilken rolle skal uddannelsessektoren spille, når unge skal klædes på til et liv i de digitale universer?

Paneldeltagere: Jakob Moll (moderator), direktør, Zetland. Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør, DR. Jacob Mark, journaliststuderende og kulturordfører, Socialistisk Folkeparti. Mikala Hansbøl, docent og phd, Professionshøjskolen Metropol. Inge Bech, lærerstuderende, VIA University College.

14:15 Falske nyheder, alternative fakta og kampen om virkeligheden

Underholdning

Arr. DR

Vi bliver hver dag bombarderet med nyheder på nettet. I strømmen gemmer sig også falske nyheder, misinformation og virkelighedsbilleder baseret på alternative fakta. Hvor stor en trussel er det mod vores demokrati, og hvordan undgår vi at falde i fælden? Mød flere af DR’s værter, korrespondenter og debattører til quiz, samtale og debat om falske nyheder.

15:00 Hvad kan vi sammen gøre for at bekæmpe tidens løgne?

Debat

Arr. Zetland

Tag del i diskussionen om den offentlige debats tilstand, når Zetland besøger FRIDAY hos Faber.

Løgne, propaganda og falske nyheder har aldrig haft så gode betingelser for at spredes, som de har i dag. Er nyhedsjournalistikken løsningen? Eller snarere en del af problemet? Og hvilken rolle og ansvar har sværmen af spindoktorer og kommunikationsbureauer? Tag del i diskussionen, når Zetland besøger kommunikationsbureauet FRIDAY på Folkemødet, og inviterer alle, der er bekymrede for den offentlige debats tilstand til forsamlingshus-debat.

Lea Korsgaard, Chefredaktør, Zetland. Lars Bo Kirk, Direktør, Friday.

16:30 Hvem spreder fake news?

Debat

Arr. Landbrug & Fødevarer.

Har medierne et ansvar overfor danske virksomheder, inden de trykker på publicér-knappen?

Det flyder med alternative fakta og fake news på internettet og nogle gange finder historierne også vej ind til de gamle etablerede medier. Har Donald Trump ret, når han beskylder medierne for at bringe fake news? Er medierne den sidste bastion, når det kommer til troværdighed, kildekritik og research, eller giver de køb på de gamle værdier i kampen om at komme først? Vi tager et kig på fænomenet media fake news, når Landbrug & Fødevarer byder indenfor til mediedebat,

Paneldeltagere: Ulrik Haagerup, Nyhedschef, DR. Tom Jensen, Chefredaktør, Berlingske. Simon Andersen, Nyhedsredaktør, 24/7. Mette Walsted Vestergaard, Journalist. Lars Werge, Formand, Dansk Journalistforbund.

18:30 Danmarks demokrati i fremtiden

Debat

Arr. Tankegang

Kom og vær med til at diskutere, hvordan politikere og borgere sammen laver politik!

Hvordan kommer vi politikerlede og fake news til livs? Hvordan sikrer vi, at borgerne er med til at diskutere vigtige samfundsmæssige udfordringer inden der tages beslutninger? Oplæg: Carsten Fledelius, Helsinki Komiteen Lars Klüver, Fonden Teknologirådet Ordstyrer: Hanne Severinsen, forhv. MF (V)

Paneldeltagere: Carsten Fledelius, Formand, Helsinki-komiteen. Hanne Severinsen tidl MF Venstre, Medlem, Helsinki-komiteen. Lars Klüver, Adm Dir, Fonden Teknologirådet. Steen Gade, Forh MF, SF.

 

Forrige artikel Efteruddannelse skal ud af skyggen Efteruddannelse skal ud af skyggen Næste artikel Folkemødet er Danmark i en nøddeskal Folkemødet er Danmark i en nøddeskal

Danmark vinder VM i bæredygtighed

Danmark vinder VM i bæredygtighed

KOMMENTAR: International analyse udnævner Danmark til global rollemodel for bæredygtighed og lægger måske grundstenen til at gøre bæredygtighed til en indbringende national forretningside. Timingen er optimal, skriver Erik Rasmussen.

Krisen forstærker både hierarki og anarki

Krisen forstærker både hierarki og anarki

Kriser kalder på topstyring og fælles fodslag. Men kriser tilskynder også initiativ og selvstyring. Dermed giver den aktuelle krise ledere et unikt indblik i moderne organisationers iboende kamp mellem hierarkiske og ikkehierarkiske organisationsprincipper, skriver ledelsesrådgiver Klaus Majgaard.

Kæmpe reform skal sende tusindvis af danskere på skolebænken

Kæmpe reform skal sende tusindvis af danskere på skolebænken

Coronakrisen har fået beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at fremskynde en hjørnesten i regeringens politik. En stor opkvalificeringsreform i flere faser skal klæde både faglærte og ufaglærte bedre på til fremtidens arbejdsmarked. Den er et brud med 20 års arbejdsmarkedsreformer og skal fjerne de barrierer, der hidtil har været en bremseklods for at få folk til at uddanne sig løbende gennem livet.

Jobcentre til minister: Ryd op i regler om uddannelse af ledige

Jobcentre til minister: Ryd op i regler om uddannelse af ledige

Fem jobchefer fra nogle af landets største byer ser tre jobskabende megatendenser efter coronakrisen. Der bliver flere grønne job, flere digitale job og flere omsorgsjob. Men det forudsætter et opgør med komplicerede regler, stive begrænsninger og manglende fleksibilitet. Ekstra tilskud til virksomheder, der hjælper ledige i gang, er også på tale.

Fremtidens biologiske trusler kalder på globalt samarbejde

Fremtidens biologiske trusler kalder på globalt samarbejde

KOMMENTAR: Som samfund har vi en tendens til at ignorere ekstreme scenarier med lille sandsynlighed, men store konsekvenser. Coronapandemien er muligvis kun en forsmag på både naturlige og menneskeskabte biologiske farer, som vi kan møde i fremtiden. Der er akut behov for styrket globalt samarbejde på området, skriver Instituttet for Fremtidsforskning.

Vi bruger flere sundhedskroner på de ældste end tidligere

Vi bruger flere sundhedskroner på de ældste end tidligere

NY VIDEN: De seneste ti år er sundhedsudgifterne til aldersgruppen 65-90 år steget mere end for resten af befolkningen, viser en rapport fra VIVE. Faktisk er det de ældste borgere, der bruger stort set alle ekstra ressourcer, som i samme periode er tilført sundhedsvæsenet.

Kan Blackrock glemme de fossile interesser når de rådgiver EU om bæredygtig finans?

Kan Blackrock glemme de fossile interesser når de rådgiver EU om bæredygtig finans?

De er berygtet for at pleje interesser i fossile brændstoffer benhårdt i hele verden. Men nu satser Blackrock stort på grønne investeringer. Og eftersom det lige nu er EU, der sætter standarder for de grønne investeringer, er der skruet kraftigt op for lobbyindsatsen i Bruxelles. Senest lykkedes det Blackrock at vinde en kritisk opgave for Kommissionen, som har fået politikere og ngo’er op i det røde felt. De forsøger nu at vriste opgaven ud af kapitalkæmpens hænder.  

Set, læst og hørt: Anders Ladekarl

Set, læst og hørt: Anders Ladekarl

Netflix-serien ’The Last Dance’ har givet Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, indsigt i kunsten at lede primadonnaer. Han har også genlæst Hanne Vibeke Holsts ’Som Pesten’ og lyttet til podcast om de hvide busser.

Corona er ikke en landskamp mod Sverige

Corona er ikke en landskamp mod Sverige

KOMMENTAR: Ingen vil sidde tilbage som den, der gjorde det dårligst i kampen mod corona. Men giver det mening at sætte alle ressourcer ind på at holde dødstallet helt i bund? Eller risikerer vi at overse enorme omkostninger både økonomisk og sundhedsmæssigt?

Vi finder ikke vores nye samfundsvision i Bilka

Vi finder ikke vores nye samfundsvision i Bilka

KOMMENTAR: Tiden kalder på visioner for en verden, som løser de problemer, der ligger i en kapitalistisk logik, som er gået for vidt. Vores kunst- og kulturinstitutioner spiller en vigtig rolle i denne radikale nytænkning af vores samfund, skriver Line Groes.

Nyt job: Han skal lokke dansk talent til EU

Nyt job: Han skal lokke dansk talent til EU

Søren Toft lukker ned som selvstændig for i stedet at tiltræde en stilling ved Danmarks EU-ambassade i Bruxelles. Han skal gøre det sexet blandt unge akademikere at opsøge en karriere på europæisk niveau.

Er der opstået en usund symbiose  mellem ministeren og departementschefen?

Er der opstået en usund symbiose mellem ministeren og departementschefen?

Alle nyere politiske skandalesager har en fællesnævner. Den hedder systemet, og Inger Støjbergs sag om adskillelse af asylpar er ingen undtagelse. Derfor må vi kaste et kritisk blik på systemet, mener de tidligere departementschefer Peter Loft og Jørgen Rosted. Vås, siger manden bag udredningen af embedsapparatet, Bo Smith.

Corona-app er det perfekte overvågningsvåben

Corona-app er det perfekte overvågningsvåben

Når den danske app til at spore covid-19-smittede lanceres i juni, vil der være taget behørige hensyn til borgernesprivatliv og personlige data, for vi er nervøse for, at en app, der indføres for at sikre vores sundhed, kan vise sig at være et redskab til overvågning. I andre dele af verden er den frygt yderst velbegrundet.

Innovationscenter: Internationale investorer kigger nu mod Danmark

Innovationscenter: Internationale investorer kigger nu mod Danmark

KOMMENTAR: Flere internationale investorer mener, at innovative virksomheder opstår i krisetider. Coronakrisen er ikke anderledes. Derfor investerer internationale investorer stadig i innovative startupvirksomheder. Og flere mener, at det danske startupmiljø er interessant.

Offentlige virksomheder har stærkere mødedisciplin

Offentlige virksomheder har stærkere mødedisciplin

I det offentlige er møderne mere strukturerede, og mødedeltagerne kommer oftere til tiden end i det private, viser ny undersøgelse. Det private erhvervsliv kunne lære rigtig meget af det offentlige, mener mødeekspert.

En radikal vision om et cirkulært Ikea

En radikal vision om et cirkulært Ikea

Space10 er Ikeas ”hemmelige” udviklingsafdeling i København. Et lille designlaboratorium, der leverer ideer, scenarier og prototyper for fremtidens måder at leve og forbruge på. Mange af visionerne udfordrer radikalt Ikeas sædvanlige forretningsmodeller.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh udforsker digitale kulturoplevelser på Youtube og videokunstplatformen DIS.art og rækker ud mod verden ad musikkens veje.

De private bygherrer er langt foran de offentlige i den grønne omstilling af byggeriet

De private bygherrer er langt foran de offentlige i den grønne omstilling af byggeriet

Hvis offentlige bygherrer stillede lige så håndfaste krav til bæredygtighed som de private, ville det flytte byggerier for mange milliarder i grøn retning. Hver tredje krone i det private byggeri investeres med krav om bæredygtighed. De offentlige nybyggerier halter langt bagud: 94 procent bygges i år uden bæredygtighedscertificering.  

Boligminister: Om to år klapper klimafælden

Boligminister: Om to år klapper klimafælden

Klimaet må vente to år endnu på lovkrav om bæredygtighed i byggeriet. Boligminister Kaare Dybvad Bek vil lade både offentlige og private bygherrer tilslutte sig en frivillig bæredygtighedsstandard, før han i 2022 vil sætte arbejdet igang for at gøre den bindende. Indtil da vil ministeren ikke kræve, at hverken kommuner, regioner eller statslige institutioner bygger bæredygtigt, medmindre de selv synes, de har råd til at prioritere det.   

Gavner AI borgeren eller systemet?

Gavner AI borgeren eller systemet?

Hvem vinder, når det offentlige tager kunstig intelligens i brug? Er det borgerne, som kan blive betjent hurtigere og mere præcist og kvalificeret – eller bliver det snarere myndighederne, der kan overlade kontakten med borgerne til chatbots og lade maskinen om at træffe afgørelser?

Techgiganter vandt kampen om corona-app

Techgiganter vandt kampen om corona-app

KOMMENTAR: Politisk aftale om sporingsapp rummer masser af rigtige hensyn til borgernes privatliv. Og den viser tydeligt, at Google og Apple sidder på magten over den digitale infrastruktur.

Den globale sundhed styres af mænd

Den globale sundhed styres af mænd

Magten over den globale sundhed er koncentreret blandt mænd i de rige vestlige lande. Syv ud af ti ansatte i sundhedssektoren er kvinder. Men mænd sidder på syv ud af ti topposter i de store, globale sundhedsorganisationer. En skævhed, der bør stoppe nu, mener ligestillingsforkæmpere, for coronakrisen har vist betydningen af at have kvindelige ledere med helt i front, hvis der skal reddes menneskeliv.

Her er pengene til den grønne omstilling

Her er pengene til den grønne omstilling

Finanssektoren har efter eget udsagn investeringsvillig kapital til alle hjørner af den grønne omstilling. Regeringen og embedsapparatet får travlt med at bane vejen for, at den grønne kapital kan finde vej til de rette grønne projekter. Claus Kragh har talt med formanden for det finansielle klimapartnerskab.

Klimakampen splitter rød blok

Klimakampen splitter rød blok

ANALYSE: Regeringens klimaplan skal give Danmark to globalt banebrydende vindøer. Investorer klar med 400 millioner kroner i udviklingskapital til øen i Nordsøen, som kommer til at hedde VindØ. Energi- og klimaministeren går hårdt i rette med mærkesag fra De Radikale, Klimarådet og de grønne NGO’er.

ICDK: Edtech kan hjælpe Sydkoreas hårdtarbejdende studerende

ICDK: Edtech kan hjælpe Sydkoreas hårdtarbejdende studerende

Digital undervisningssystemer kan forhåbentlig bløde op på Sydkoreas meget formelle og meget krævende undervisningssystem. Danske leverandører kan tilbyde læring med udgangspunkt i kreativitet og leg – og en højere grad af ansvar for egen læring.

Kriseledelse mellem politik og faglighed

Kriseledelse mellem politik og faglighed

KOMMENTAR: Når ledere skal handle i kriser, bliver det ofte uden at kunne læne sig op ad velkendte strategier og tunge analyser. Politikere skal samtidig tage hensyn, som kan være i modstrid med sagkundskabens anbefalinger. Og det er helt legitimt, skriver fhv. departementschef Bo Smith.

Skibe skal igen sejle på vindkraft

Skibe skal igen sejle på vindkraft

Den maritime sektor står foran en gigantisk omstilling. I de hjemlige farvande skal færgerne sejle på strøm fra vindmøller. På verdenshavene skal fremtidens containerskibe bæres frem af nye, grønne brændstoffer fremstillet af vindmøllestrøm fra havvindmølleparker. Men skal visionen blive til virkelighed, kræver det både nationalt mod og global enighed. 

Set, læst og hørt: Anna Malzer

Set, læst og hørt: Anna Malzer

Teaterdirektør Anna Malzer har grint og grædt til moderne ungdomsserie, og når tiden er inde til det igen, skal hun til koncert med dansk hybrid mellem Leonard Cohen og kultrapperen Nas.

Lovgivere skal lære af programmørens disciplin

Lovgivere skal lære af programmørens disciplin

Siden 2018 har alle nye love skullet udformes efter en række principper, der gør det lettere at administrere loven digitalt – det kaldes digitaliseringsklar lovgivning. En ny rapport viser dog, at det stadig kniber med at få tænkt de nye retningslinjer ind i lovgivningsarbejdet.

Ændres forvaltningen af loven når den sættes på formel?

Ændres forvaltningen af loven når den sættes på formel?

Mange afgørelser i det offentlige bygger i dag på skøn, og beslutninger træffes igennem samtaler og forhandlinger mellem sagsbehandlere og borgeren. Hvis man i stedet vil benytte kunstig intelligens i administration, kræver det, at principperne bag afgørelserne kan sættes på en formel. Men kan man gøre det, uden at borgernes rettigheder forandres?

En kunstigt intelligent rettesnor i følsomme sager

En kunstigt intelligent rettesnor i følsomme sager

Kan algoritmer bruges til at støtte socialrådgivere, der arbejder med underretninger om udsatte børn? Et nyt dansk pilotprojekt undersøger, om det overhovedet giver mening at bruge kunstig intelligens til personsager på socialområdet.

Lad prisen for coronastøtte være krav om bæredygtighed

Lad prisen for coronastøtte være krav om bæredygtighed

KOMMENTAR: Coronakrisen er en forløber, en øvelse, om man vil, for noget meget vigtigere og vanskeligere. Nemlig den ledelsesmæssige håndtering af den klima- og bæredygtighedsudfordring, som hele verden står over for, og som kræver nyt lederskab på alle niveauer, skriver Steen Hildebrandt.

Turismen er i frit fald

Turismen er i frit fald

NY VIDEN: Coronavirussen har ifølge FN’s turistagentur skabt den største krise for den globale turisme siden 1950. I det værste scenarie vil turistaktiviteten i 2020 falde med næsten 80 procent i forhold til 2019.

Kunne en robotjurist have reddet Støjberg?

Kunne en robotjurist have reddet Støjberg?

KOMMENTAR: Det er en skræmmende tanke, at data og automatiseringer i fremtiden vil afløse menneskelige sagsbehandlere. Men robotter kan også være borgerens værn mod bias og politisk indblanding.

Nyt job: Marie Hansen skal understøtte en fornyelse af folkestyret

Nyt job: Marie Hansen skal understøtte en fornyelse af folkestyret

Efter seks år som departementchef i Kulturministeriet overtager Marie Hansen nu posten som direktør for Folketinget. Hansen skal betjene Folketingets præsidium og understøtte de forløb, der nu sættes i gang for at gentænke og styrke demokratiet. 

Frygten for anden bølge  – af arbejdsløsheden

Frygten for anden bølge – af arbejdsløsheden

I første uge af maj faldt arbejdsløsheden for første gang siden coronakrisens start. Økonomer frygter dog, at det kun er afslutningen på første bølge. Til sommer kan arbejdsløshedens anden bølge komme. Og den kan vare flere år.

Brug visualiseringer til de komplicerede budskaber

Brug visualiseringer til de komplicerede budskaber

Der bliver talt og skrevet utroligt meget om coronakrisen og klimakrisen – to abstrakte og uhåndgribelige kriser, som kræver, at vi ændrer vores adfærd. Hvis adfærdsændringen skal lykkes, er der få ting, der hjælper så meget som en visualisering.

Om Mette Frederiksens ansvar og skyld

Om Mette Frederiksens ansvar og skyld

KOMMENTAR: Danmark er ved at genåbne efter coronanedlukningen. Nu kommer den uundgåelige diskussion om, hvad der set i retrospektiv var det rigtige at gøre, skriver CBS-forsker Camilla Sløk.