Far – findes der jødiske zombier, som kan trylle og gå på vandet?

Vi mennesker besidder en imponerende evne til at favne holdninger og viden, der ikke er kompatibel. Uanset om det handler om religion, samfundsforhold eller andet, formår vi igen og igen at bilde os selv ind, at det, vi godt ved ikke passer, alligevel er sandt.

”Kan man tro på både Jesus og Thor,” spurgte min 6-årige søn Storm, efter at vi i lørdags havde været til barnedåb. Vi læser Valhalla-tegneserier som godnathistorie for tiden.

Storm er en nysgerrig og eftertænksom knægt, og vi har mange gode snakke om, hvordan verden hænger sammen, og forskellen på, hvad der er fantasi, og hvad der er virkelighed. Jeg har brugt en del tid på at forklare, at smølfer, superhelte og spøgelser ikke findes, imens vi lader uvisheden råde lidt endnu, når det gælder julemanden, trolde og nisser. Men hvad gør man med ham Jesus?  

Jeg er ikke selv troende eller medlem af folkekirken. Men mine holdninger og mit livssyn er rundet af en protestantisk kulturarv med fokus på næstekærlighed, tolerance, og hvad visse af mine medborgere på højrefløjen nok vil kalde pladderhumanisme. Jeg har det fint med kristendommen som livsindstilling, når den fremstilles af fornuftige præster som f.eks. Johannes H. Christensen, der til barnedåben i lørdags beskrev kristendommens kerne som friheden til at være den, man er, kun bundet af kærligheden til sin næste. Det er et miks af liberalisme og solidaritet, som giver god mening i min verden.     

Jesus, Harry Potter og Star Wars

Der, hvor jeg får det lidt svært ved kristendommen – og andre religioner for den sags skyld – er, når Biblens gamle røverhistorier bliver tolket konkret. Ser man nøgternt på de gamle bøger, er der jo tale om et magisk univers med talende dyr, trylletræer og farlige monstre. Hovedrollen i Det Nye Testamente indtages af en jødisk troldmand, der kan gå på vandet. Han praktiserer symbolsk kannibalisme og bloddrikkeri og ender sine dage som zombie. Sidst, men ikke mindst beskrives verden som et gennemført overvågningssamfund, hvor en gammel, omnipotent mand, der i Det Gamle Testamente tydeligvis er voldspsykopat, følger med i alt, hvad alle borgere laver 24 timer i døgnet. Alle handlinger bliver registreret og bedømt, og syndere, som ikke lever op til en liste af rigide krav, bliver straffet med tortur – for evigt.

[quote align="left" author=""]Et sidste eksempel kunne være troen på, at skattelettelser til samfundets allerrigeste vil gøre noget godt for resten af befolkningen.[/quote]

Alt i alt er der tale om en grum dystopi, som ikke lader hverken Harry Potter, Ringenes Herre eller Star Wars noget tilbage. Hvordan forklarer man det til sine børn? Selv om jeg prøvede, tror jeg, at det ville være svært for mig at få Storm til at tro på alt det gøgl.

Min antagelse var, at der herhjemme efterhånden var almen enighed om, at Biblen kun skal forstås som symbolske lignelser skrevet af mennesker. Og derfor kom det noget bag på mig, at det for nyligt vakte postyr, at en sognepræst havde formastet sig til at indrømme, at han ikke troede på zombiehistorien om Jesu genopstandelse.

Præsten blev prompte irettesat af sin biskop og kom under teologisk genoptræning, og her gik det op for mig, at det faktisk er et krav, at danske folkekirkepræster oprigtigt skal mene, at Biblens overnaturlige halløj rent faktisk fandt sted. De mener det sgu.

På den ene side synes jeg, det er imponerende og lidt sejt, at man holder fast ved den gamle overtro i mødet med naturvidenskaben. På den anden side er det lidt foruroligende, at voksne mennesker oprigtigt tror på de samme ting, som vores børn leger til rollespil i skoven.

Tolerance sætter enhver fri

Men det er måske alligevel ikke så underligt, for vi mennesker besidder generelt en imponerende evne til at favne holdninger og viden, der ikke er kompatibel. Vi formår igen og igen at bilde os selv ind, at det, vi godt ved ikke passer, alligevel er sandt.

Et godt eksempel er homøopatisk medicin, som mange danskere bruger masser af penge på. Det har i mange år været videnskabeligt veldokumenteret, at homøopatisk medicin ingen reel virkning har. Der kan være en placeboeffekt, men den kan du også få ved at svinge en død kat over hovedet ved fuldmåne, så længe du tror på, at det har en helbredende effekt.

Et andet eksempel er lottospil. Danskerne spiller for milliarder, selv om de fleste af os godt ved, at den statistiske chance for at vinde er så forsvindende, at alle andre investeringsformer er væsentligt mere attraktive.

Et sidste eksempel kunne være troen på, at skattelettelser til samfundets allerrigeste vil gøre noget godt for resten af befolkningen. Selv om det er veldokumenteret, at skattelettelser til de allerrigeste kun medfører, at de rige bliver rigere, er der stadigvæk mange veluddannede og fornuftige danskere, som regelmæssigt hævder det modsatte. Vi sorterer fakta fra, hvis det forstyrrer vores verdensbillede, interesser eller drømme.

Som Johannes H. Christensen sagde til barnedåben i sidste uge, så bør enhver være fri til at være den, han eller hun er, og jeg har det fint med både religiøst troende, lottospillere, ultraliberalister, rollespillere og homøopater, så længe de møder mig og andre med den samme tolerance.

Når det gælder Storm og hans lillebror Sne, så må de selvfølgelig vælge selv. Og indtil de er klar til at træffe de valg, så ser jeg det som min opgave at holde mulighederne åbne for dem – så det er helt i orden at tro på både Jesus og Thor. Og Yoda og Totoro og Hobitten og Mummitrolden, og for voksnes vedkommende, at skattelettelser til de allerrigeste vil gavne resten af befolkningen, og …

Læs flere indlæg af Ask Agger her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Den fremragende lærer fortjener hyldest Næste artikel Fremtidens skærme vil ændre vores fysiske verden

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Oprindelige kulturer har ofte udviklet måder at leve på, som kan dække deres behov, samtidig med at de er med til at beskytte og holde balance i økosystemet omkring dem. Vi tænker på naturfolk som primitive, men reelt kan deres teknologi have været yderst sofistikeret, siger forfatteren til bogen ’Lo-tek’.

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

Klimaforandringerne kan blive særdeles kostbare for forsikringsbranchen. Derfor investerer de største forsikringsselskaber i stigende grad i aktiviteter, der gavner miljøet og nedsætter CO2-udslippet. I de seneste år er bæredygtighed blevet en vigtig del af forsikringsgiganternes forretning.

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.