Fitnesscenter for nørder

Konceptet er det samme alle vegne. Et værksted på mellem 1.500 og 2.000 m2 forsynet med tilstrækkelig meget professionelt værktøj til, at brugerne kan fremstille stort set hvad som helst: CNC-fræsere, laserskærere, 3D-printere, symaskiner, drejebænke – og masser af computere.

Techshop er blevet kaldt et fitnesscenter for nørder. Man betaler et månedligt medlemskab på 150 dollar – ca. 1.000 kr. – og så kan man bruge løs af grejet. Der er åbent døgnet rundt. Man kan gå ind fra gaden og tage et kursus og i løbet af få timer være i gang med at 3D-printe sin første prototype. Eller man kan være et helt startupteam, der slår sig ned i dage eller uger og udvikler avancerede produkter eller laver egentlig produktion. Der er stort set frit slag. 

Det er ekstremt inspirerende at besøge en Techshop. Man får lyst til at bure sig selv inde der og bare gå i gang med et eller andet – ligesom alle de andre, der går og hygger sig ved maskinerne. For de fleste medlemmer er det en hobby at lave ting. Men samtidig drømmer mange om at udvikle deres idé til en egentlig forretning, og mange er allerede godt i gang med at producere. 

Man kan f.eks. laserskære en bordskåner eller 3D-printe et cover til sin iPhone, men der flyver også satellitter rundt i universet, som er bygget i en Techshop. En enkelt filial i det navnkundige SOMA startup-distrikt i San Francisco har i løbet af det seneste år været fødselshjælper for 16 crowdfunding-kampagner på Kickstarter, der har hentet over 100.000 dollar hver.

Den største kommercielle succes for en Techshop-bruger har været Square, en lille læser til kreditkort som via hovedtelefonudgangen kan gøre enhver smartphone til en betalingsautomat. Square har i dag over 1.000 ansatte. 

Send medarbejderne i værkstedet

I Detroit er Ford-bilfabrikkerne en tæt samarbejdspartner og nabo til Techshop, og erfaringerne derfra antyder, hvordan makerlabs og etablerede virksomheder kan arbejde sammen.

”Forestil dig, at du er chef hos Ford, og en medarbejder kommer med et forslag til at forbedre instrumentbrættet. Det er muligt, at du godt kan lide idéen, men du ved også, at det vil koste 100.000 dollar og seks måneder at undersøge, om det er noget, der reelt kan fungere. Og så bliver svaret til medarbejderen typisk nej,” forklarer Paul Duggan, Techshops managing director.

”Med et makerlab i nabolaget kan chefen i stedet bede ham gå ned i værkstedet og bruge den næste uge på at lave en prototype. Og derefter har de et langt bedre udgangspunkt for at diskutere potentialet.”

I Fords tilfælde er der kommet en lang række store og små idéer ud af at give alle medarbejdere adgang. Ifølge Paul Duggan er antallet af patenterbare idéer fra Ford vokset med 120 pct. over de sidste to år. Interessant nok er over halvdelen af forslagene kommet fra folk, der ikke arbejder i ingeniør- eller teknologafdelinger til daglig.

Succesen i Detroit har ført til, at BMW og Münchens Tekniske Universitet for nylig har åbnet et makerspace i samarbejde med Techshop, og tre andre bilfabrikanter i Europa har lignende planer.

The 5.000 problem

For opfindere, der ikke allerede er i en stor virksomhed, kan det være et problem at komme fra at være en blanding af hobby og startup til at drive en egentlig virksomhed.

Det sker ofte, at en startup konstruerer en prototype i et makerlab og skaffer crowdfunding til den første lille serieproduktion. Men der er meget stor forskel derfra og så til at sælge i stor skala, siger Paul Duggan om det, han kalder ”the 5.000 problem”.

”Som opfinder kan du måske håndtere at producere nogle få hundrede enheder. Men når du skal op på 5.000 og derover, bliver det meget svært, når man ikke har prøvet det før.”

Sony tester vandene

Masser af startups når dog aldrig længere – og måske skyldes det simpelthen, at det, de producerer, er et nicheprodukt. I mange tilfælde, f.eks. inden for audioudstyr eller medicinske apparater, er det globale marked ikke større end nogle få tusinde enheder. Og når det marked er mættet, er man nødt til at starte forfra med et andet produkt, siger Paul Duggan.

I andre tilfælde er der faktisk et globalt massemarked, men i den form, som produktet er designet, er det ikke realistisk at producere det til en fornuftig pris. Selvom det lykkes for opfinderen at lave en prototype, der virker, kan der have ophobet sig en masse uhensigtsmæssigheder i designet. Alt i alt er man nødt til at gå tilbage og redesigne produktet, så det er egnet til fabriksfremstilling – det, der kaldes design to manufacture.

I forbindelse med at Techshop snart åbner i Japan, har man samarbejdet med elektronikgiganten Fujitsu om at udvikle en måde at overkomme the 5.000 problem. Målet er at tilbyde Techshop-brugere, der har fået finansiering til produktion, en service, hvor Fujitsus produktionsspecialister kan rådgive om, hvordan man forbereder et produkt til volumenproduktion.

I den forbindelse vil Fujitsu indrette tre højt automatiserede fabrikker, som Techshop-brugere kan overføre deres design til.

Biblioteket som makerspace?

Samtidig med at Techshop forlænger og udvider deres servicer i retning af professionel massefremstilling, arbejder de også på at inddrage almindelige forbrugere og folk uden synderlig interesse i at være makers.

Til oktober åbner den første af foreløbig fem franske Techshops i Paris. Værkstederne skal drives i samarbejde med Leroy Merlin, en stor kæde af byggemarkeder. Blandt mulighederne vil bl.a. være, at brugerne kan printe deres eget tapet eller sende en dør gennem en printer, der kan lægge billeder og mønstre på efter brugerens eget design.

Paul Duggan fortæller, at Techshops udvidelse internationalt primært vil være baseret på en franchisemodel, hvor Techshop rådgiver om indretning og leverer kursusmaterialer og systemer til booking, forsikring, osv.

Blandt andet er offentlige biblioteker en type samarbejdspartner, som Duggan har store forventninger til:

”De digitale medier har ændret bibliotekernes rolle, og mange biblioteker ser det nu som en måde at forny deres funktion i samfundet på, at de kan hjælpe borgerne med at bruge de nye muligheder for selv at skabe,” siger han.

Mini-tema om startups

Forrige artikel Startups er det nye rock’n’roll Næste artikel Crowdfunding er meget mere end finansiering

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

ANALYSE: Storbritannien har under Boris Johnsons kortvarige ledelse opgivet konservatismen og erstattet den med en revolutionær politik som den, Trump fører i USA.