Til lands, til vands og i luften: Der er mange typer CO2-fangst

Der er mange, vidt forskellige former for CO2-fangst, lige fra at plante træer og ændre landbrugsmetoder til højteknologiske anlæg med avancerede kemiske og biologiske processer.

<div><div><div><div>Den amerikanske NGO Third Way har forsøgt at visualisere, hvordan anlæg til CO2-fangst kan blive en meget synlig del af infrastrukturen – på linje med vindmøller og solcelleparker.</div></div></div></div>
Den amerikanske NGO Third Way har forsøgt at visualisere, hvordan anlæg til CO2-fangst kan blive en meget synlig del af infrastrukturen – på linje med vindmøller og solcelleparker.
Foto: Third way
Peter Hesseldahl

De mindst avancerede måder at fange CO2 på er også de billigste. Der kan opsuges og lagres meget store mængder CO2 ved at plante træer eller dyrke jorden, så mindre af det kulstof, der findes i muldlaget, frigives. 

Desværre er det svært at måle, præcis hvor meget der opsamles, og når kulstof er bundet i træ eller biomasse, risikerer man, at det frigives igen, for eksempel ved skovbrande, forrådnelse eller når træ, der er brugt som byggemateriale, brændes af som affald. Desuden kræver det meget store arealer. 

I Danmark stammer omkring en tredjedel af landbrugets udledning fra CO2, der frigives fra lavbundsjorde. Det er områder, der typisk er blevet drænet og derefter pløjes og dyrkes. De udgør cirka syv procent af landbrugets arealer.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu