Forvaltningen skal flyttes op i skyerne

Den offentlige forvaltning kan lære af principperne bag cloud computing. Det er budskabet fra Bill Eggers, globaldirektør i Deloittes Public Leadership Institute. Han påpeger, at de traditionelle offentlige styringsværktøjer kommer til kort over for nye, komplekse udfordringer. Der er brug for fleksible organiseringsmodeller, der inddrager de nødvendige kompetencer efter behov. Det britiske miljø- og fødevareministerium er en af de myndigheder, der har taget tænkningen til sig.

Jens Reiermann

Når William ”Bill” Eggers ser ud over det offentlige landskab i OECD-landene, ser han en sektor, der med få undtagelser er organiseret på samme måde som for 10, 20 og 30 år siden. 

”Vi beder den offentlige sektor løse det 21. århundredes udfordringer med redskaber udviklet i det 20. århundrede,” siger Bill Eggers, globaldirektør i Deloittes Public Leadership Institute.

Men mange steder er man nu ved at få øjnene op for nye måder at organisere sig på. 

Et eksempel er det britiske ministerium for miljø, fødevarer og landdistrikter, Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA). Indtil for få år siden var ministeriet karakteriseret ved en klassisk opbygning med kontorer efter den lovgivning, der skulle administreres. Men en række skandaleagtige sager – fra udbrud af mund- og klovsyge til oversvømmelser – viste, at DEFRA ikke var i stand til at reagere hurtigt og effektivt.

Erkendelsen førte til en omstrukturering af historiske dimensioner – og et gennembrud for Bill Eggers’ vision om en offentlig sektor, der er designet til at løse problemer og ikke bare administrere lovgivning. Bill Eggers og hans folk var med i udviklingsarbejdet, der resulterede i en slankere organisation med nye, tværgående teams og arbejdsgrupper, som bemandes ad hoc, alt efter udfordringen. 

”Vi arbejder med en cloud government-model, hvori man overfører tankerne fra cloud computing til den offentlige organisation. Sådan har vi allerede organiseret Deloitte: Vi tager hele tiden folk fra de forskellige områder og sætter dem sammen, alt efter hvad det er for et problem, kunden vil have en løsning på. På den måde kan vi sammensætte et team med den bedst tænkelige ekspertise til at løse lige netop den udfordring, der skal løses,” siger Bill Eggers til Mandag Morgen.

[quote align="right" author="Bill Eggers, Deloitte"]Vi kan ikke sætte et enkelt kontor til at løse problemerne, for løsninger kræver ofte en tilgang, der involverer flere myndigheder og flere forskellige sæt af kompetencer.[/quote]

Med inspiration fra cloud computing er DEFRA en af de første offentlige forvaltninger, der har etableret GovCloud. Siden er flere kommet til, herunder USA’s udenrigsministerium og den canadiske delstat Ontario.

”GovCloud er en vision og en måde, hvorpå den offentlige sektor bedre kan løse de udfordringer, den hele tiden præsenteres for. Jeg tror, vi befinder os på den allerforreste del af en ny bølge,” siger Bill Eggers. ”Den offentlige sektor er ikke god til at løse uforudsete problemer. Når der opstår et nyt problem – det kan være klimaproblemer eller sociale problemer som f.eks. fedme blandt børn – så opretter man bare et nyt kontor.” 

Og det er sjældent den mest effektive måde at løse problemerne på, påpeger han. ”Vi kan ikke sætte et enkelt kontor til at løse problemerne, for løsninger kræver ofte en tilgang, der involverer flere myndigheder og flere forskellige sæt af kompetencer.”

Han ser tre vigtige fordele ved GovCloud. For det første er det et redskab til hurtigere og mere præcist at sætte ind over for nyopståede problemer. For det andet nedbryder det siloerne i den offentlige administration, fordi medarbejderne i skyen samarbejder med kolleger, uanset hvor de kommer fra. For det tredje overvinder det en begrænsning i den traditionelle offentlige styringsmodel: I stedet for at etablere et kontor med en bestemt bemanding, kan man inddrage de kompetencer, der er behov for til at løse opgaven, hvilket er en fordel, fordi opgaverne kan ændre karakter fra de indledende definitioner.  

Pension til The Usual Suspects

Ved den klassiske bureaukratiske løsningsmodel springer den offentlige sektor ofte det første og helt afgørende punkt i problemløsningen over: Forståelsen af den udfordring eller det problem, der skal løses. Her øger det præcisionen, hvis problemet beskrives af lige nøjagtig de personer, der er bedst egnede til at forstå det. Det kan eksisterende kontorer inden for det offentlige langtfra altid levere.

På en lang række områder råder det offentlige selv over den nødvendige ekspertise, men det er langtfra sikkert, at det altid vil være tilfældet. Et eksempel er fedme-epidemien blandt unge – et problem, der nærmest er eksploderet op i ansigtet på beslutningstagerne i bl.a. USA.

I 1980 var 5-6 pct. af amerikanske børn og unge mellem 6 og 18 år fede. I dag er næsten hvert femte barn fed, og næsten hver tredje er overvægtig.

Indsatsen har bragt utraditionelle aktører i spil. ”En af de allervigtigste aktører i kampen mod overvægt og fedme er f.eks. National Football League, som arbejder for at få flere børn til at dyrke sport,” siger Bill Eggers. NFL samarbejder med andre organisationer, myndigheder og skoler for at rykke ved børnenes adfærd.

GovCloud er altså ikke kun en pool af eksperter fra det offentliges egne rækker, men kan også omfatte eksperter fra bl.a. organisationer eller private virksomheder. Når et problem skal løses, gælder det om at have den bedst tænkelige bemanding på plads, også selv om det skal ske i et samarbejde med aktører uden for den offentlige sektor.

”GovCloud giver mere åbenhed i forhold til de kompetencer, der er derude,” vurderer Bill Eggers.

Stærk ledelse bag transformation

Når DEFRA gik så radikalt til værks i sin omstrukturering, handler det, ifølge Eggers, først og fremmest om lederskab. ”Der var virkelig problemer med DEFRA’s performance, og ledelsen var klar til at eksperimentere med nye organisationsformer, så man hurtigere kunne reagere på tilsvarende kriser,” siger Bill Eggers.

Det første trin i forandringsprocessen er meget tydeligt at udpege målet for, hvor processen skal føre hen. 

[graph title="Farvel til standardløsningerne" caption="Figur 1  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9f523-jre_farvel-til-standardlosningerne-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/19060-jre_farvel-til-standardlosningerne-2.png" text="Fremtidens offentlige organisationsformer skal tilpasses de faktiske udfordringer i stedet for vaner og traditioner."]Kilde: Deloitte. [/graph]

Eggers påpeger, at GovCloud er den rigtige måde at organisere løsningen på for mange af, men ikke alle, de offentlige opgaver.”Opgaver med højt rutineindhold kan ikke organiseres i skyen. Når man gentager de samme procedurer igen og igen, som f.eks. i bogholderiet, kan disse organiseres i tværgående, administrative centre, men ikke i skyen,” siger han. Det samme gælder den borgernære service. Se figur 1. 

- Hvilke funktioner skal så ligge i skyen?

”Policy-analyse, statistisk analyse, dataanalyse, projektledelse. Den slags opgaver kan man ret nemt identificere, og de vil være de mest oplagte at overføre til en cloud-model.”

Der er med andre ord tale om en mere sammensat organisering af den offentlige sektor end i dag. Bill Eggers tror på, at udviklingen bygger på en slankning af den eksisterende struktur, efterhånden som flere og flere opgaver flyttes over i skyen.

”Når et kontor køber opgaver fra medarbejderne i skyen, kan de ikke samtidig opretholde eksisterende funktioner. Begrænsningerne i budgettet hjælper omstruktureringen på vej,” siger han.

Bill Eggers mener, at det klassiske hierarkisk opbyggede bureaukrati passede bedre til industrisamfundet end til det mere komplekse samfund, der nu vokser frem – herunder moderne medarbejderes holdning til deres arbejde.

”Arbejdet i skyen passer meget bedre til den måde, de nye generationer ønsker at arbejde på. De har ingen forestilling om, at de skal blive i det samme kontor i hele deres karriere, men vil have forskellige erfaringer. Og det giver den typiske offentlige organisation ikke mulighed for,” siger Bill Eggers.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu