Globalt ikon i kampen for skolegang

Den 9. oktober 2012 blev en skolebus stoppet af to bevæbnede mænd i byen Mingora i det nordlige Pakistan ikke langt fra grænsen til Afghanistan. I bussen sad en gruppe af byens skolepiger, heriblandt 15-årige Malala Yousafzai. Sammen med sin far, en lokal skoleleder, havde hun gjort sig bemærket ved trodsigt at tale offentligt om pigers ret til skolegang. Det havde indkasseret hende dødstrusler fra regionens talebanere, som kæmper imod uddannelse til kvinder. Den 9. oktober ville de én gang for alle sætte en stopper for den unge piges ytringer.

[graph title="Malala Yousafzai" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ddf30-malala.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/0c387-malala.jpg" text="Navn og stilling: Malala Yousafzai, skoleelev."] [/graph]

Idet de to talebanere gik ind i skolebussen fra hver sin ende, råbte den ene: ”Hvem er Malala?” Sekunder senere smældede tre skud. Det ene ramte Malala i venstre side af hovedet.

Men hun overlevede. Og efter tre måneder på hospitalet og endnu længere tids genoptræning kunne Malala på sin 16-års fødselsdag den 12. juli 2013 træde op på talerstolen i FN-hovedkvarteret i New York som en foreløbig kulmination på en kampagne om at sikre uddannelse til alle børn. Iført et sjal fra myrdede Benazir Bhutto, Pakistans første kvindelige premierminister, og med referencer til både Mandela, Gandhi og Martin Luther King virkede hun som et genopstået politisk ikon for en bedre verden.

”Lad os gribe vores bøger og blyanter. De er vores bedste våben. Et barn, en lærer, en bog og en blyant kan ændre verden. Uddannelse er den eneste løsning,” sagde hun foran en propfuld FN-sal.

Hendes mod, unge alder og dramatiske historie har gjort hende til en af de mest inspirerende skikkelser i 2013. Hun er blevet en frontfigur i indsatsen for at udbrede uddannelse til børn i hele verden. Det har allerede medvirket til, at Pakistan har ratificeret en lov om at give alle børn mellem 5 og 16 år gratis og obligatorisk skolegang. Bag hende står en tidligere britisk premierminister og Malalas egen far, som er en idealistisk skoleleder, der har lagt alt sit håb om en bedre verden på skuldrene af den unge skolepige.

Potentiale til at blive politiker

Malala begyndte allerede sin kamp for mere uddannelse, da hun var 11 år gammel. Dengang, i begyndelsen af 2009, havde Taleban kontrollen med Mingora og distriktet Swat-dalen i det nordlige Pakistan. Talebankrigere havde bombet flere hundrede skoler og terroriserede jævnligt befolkningen med offentlige afstraffelser og henrettelser i byens gader. Særligt kvinders rettigheder blev indskrænket, og den 15. januar 2009 blev det forbudt for piger at gå i skole.

De forhold var anledning til, at britiske BBC kontaktede den lokale skoleleder Ziauddin Yousafzai for at finde en skolepige, der på første hånd kunne berette om de lukningstruede pigeskoler. Skolelederen foreslog sin egen datter, Malala.

Senere samme år lavede New York Times en dokumentarfilm om Malala og hendes familie. Den afslørede, hvilken stor indflydelse den idealistiske skoleleder har på sin datter. I filmen siger den 11-årige Malala, at hendes drøm egentlig er at blive læge, men at hendes far synes, hun skal være politiker. Det benægter faren ikke.

”Jeg ser et stort potentiale i min datter. Hun kan opnå mere end at blive læge. Hun kan skabe et samfund, hvor en medicinstuderende let ville kunne få sin uddannelse,” siger han.

Samme år rykkede det pakistanske militær ind i byen for at bekæmpe Taleban. Malala og hendes familie måtte flygte, mens kampene stod på. Da de vendte tilbage tre måneder senere, var Taleban drevet ud af byen, og Malala havde droppet sin lægedrøm.

”Jeg har en ny drøm. Jeg tror, jeg bliver nødt til at blive politiker for at hjælpe mit land,” sagde hun.

Til den canadiske tv-station CBC har Malala senere fortalt, hvordan hun er blevet inspireret af sin far:

”Min far har været et godt eksempel for mig. Han siger: ’Jeg gav dig ikke noget ekstra. Jeg gjorde kun én ting. Jeg  stækkede ikke dine vinger. Jeg lod dig flyve.”

Stor mediebevågenhed

Efter Malalas hospitalsudskrivelse og den globalt eksponerede tale i FN sidste sommer flokkedes verdens medier om hende. De store tv-stationer ville alle have hende til at fortælle sin dramatiske historie. Og budskabet var hele tiden det samme.

“Vi kender ikke vigtigheden af noget, før det bliver snuppet ud af hænderne på os. Og da vi i Pakistan blev forhindret i at gå i skole, indså jeg, at uddannelse er meget vigtigt,” sagde hun igen og igen for rullende kameraer.

I løbet af efteråret fik Malala EU’s prestigefulde Sakharov-pris og i hvert fald 16 andre priser for sin indsats for fred, lighed og uddannelse. Hun var også mediernes klare favorit til at vinde Nobels Fredspris, og selv om det ikke lykkedes, kunne hun alligevel føre til notat, at hun var den hidtil yngste, der nogensinde er blevet nomineret til prisen.

Samtidig udkom hendes livshistorie i en selvbiografi. Her kunne hun endelig besvare det spørgsmål, hun ikke fik tid til i skolebussen, da talebanerne skød hende. ”Jeg er Malala” hedder bogen.

Den titel brugte den tidligere britiske premierminister Gordon Brown også som slogan i sin FN-kampagne for at udbrede uddannelse til verdens børn. Malala siger da også selv, at hun ikke er den eneste Malala i verden. Tværtimod har Talebans mordforsøg mangedoblet antallet af aktivister, der kæmper for at udbrede uddannelse.

”De ville lukke munden på én Malala, men i stedet er der nu tusinder og millioner af Malala’er, som taler,” har hun sagt.

Forrige artikel “Min største frygt er, at intet vil ændre sig” Næste artikel 18 handlekraftige idealister formede 2013

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.