Jagten på de nye løsninger

Hvis krisen skal løses, er vi afhængige af modige ledere, der tør gå forrest og investere i fremtidens løsninger. Kapitalismen kan fornyes. I stedet for som blinde rovdyr konstant at jagte større og mere skal vi i fremtiden bygge på bedre kvalitet og mere bæredygtig vækst. Det er hovedbudskabet fra den internationale thought leader Geoff Mulgan fra tænketanken Nesta i et interview med Mandag Morgen.

Her er han meget på linje med USA’s fhv. vicepræsident Al Gore, der i bogen The Future. Six Drivers of Global Change beskriver de hastige globale forandringer, der sætter den menneskelige civilisation under et enormt forandringspres. Den økonomiske globalisering, digitaliseringen, robotteknologier og fremskridt i videnskaben rummer fantastiske muligheder, men forureningen, klimaforandringerne og et destruktivt forbrugsmønster truer med at bringe civilisationen på kollisionskurs med naturvilkårene.

Det er en almindelig psykologisk reaktion, at folk søger tilflugt i gamle rutiner og benægter omfanget af de nye udfordringer, men det er ikke en holdbar løsning. Virksomheder kan nemt ende i kvartalsregnskabernes kortsigtede fælder i stedet for at lægge grunden til fremtidens forretning. Og politikere kan af frygt for den næste meningsmåling miste modet til at reformere samfundet. Al Gore beskriver disse risici i sin bog. Mange af emnerne vil være velkendte for Mandag Morgens læsere, da vi i månedsmagasinet og i de daglige analyser på mm.dk igen og igen har kortlagt de nye vilkår, som moderne ledere skal navigere i forhold til.

Vi er optaget af konstant at bringe dig på forkant med udviklingen. I det sidste nummer af Navigation dykkede vi ned i digitaliseringen af det danske samfund, og på mm.dk kan du finde en stribe skarpe analyser af, hvordan digitaliseringen vil ændre vilkårene for virksomheder og den offentlige sektor. I denne måned handler Intelligence-sektionen om nogle af de bedste og mest opmuntrende bæredygtige løsninger. De er hentet fra Mandag Morgens globale Sustainia-initiativ, der i løbet af efteråret kårer de allerbedste løsninger i 10 forskellige sektorer. Det er et konkret eksempel på, hvordan selv verdens største udfordringer kan håndteres offensivt.

På Mandag Morgen er vi optaget af, at vores journalistik fører til konkrete forandringer og kan inspirere ledere og virksomheder til at finde nye innovative svar. Her i efteråret etablerer vi bl.a. et spændende nyt netværk for lean & green, hvor virksomheder og organisationer kan få rådgivning og sparring fra en af verdens førende lean & green-guruer, Peter Hines, til at bygge en ny og bedre forretningsmodel. På side 36 kan du læse om filosofien bag denne omstilling, som kan skabe stærkere og mere profitable virksomheder.

Ledelse er et hovedemne i denne udgave af Navigation. Vi kortlægger, hvordan statsminister Helle Thorning-Schmidt vil forsøge – trods alle odds – at vinde næste valg. Den økonomiske krise og de borgerlige partiers stærke position i meningsmålingerne giver hende et meget svært udgangspunkt, men hendes nærmeste allierede i inderkredsen ser lyst på fremtiden. En regeringsrokade med nye ministre er blot en lille del i Thornings game plan for at fastholde magten.

Efterårets kommunalvalg kan gøre Venstre til landets største parti i kommunerne, og KL’s næste formand er måske fra Venstre, men hvordan vil borgmesterslaget spænde af? Vi analyserer og vurderer det kommunale politiske landskab før efterårets store opgør. Og vi zoomer også helt ind på de enorme udfordringer, som landets skoleledere står over for efter forårets konflikt. Mere end hver tredje skoleleder føler sig ikke helt klædt på til opgaven. Hvad kan de gøre for at hele sårene fra lockouten, indføre de nye arbejdstidsregler og lave en meget bedre skole? Vi har talt med en række af lederne og indkredser, hvordan de i praksis kan håndtere udfordringerne.

God læselyst!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu