Kampen mod deltid i det offentlige slår fejl

Flere sygeplejersker, sosu’er og pædagoger arbejder på fuld tid, men deltidsansatte arbejder samtidig færre timer om ugen. ”To skridt frem og et tilbage,” siger arbejdsmarkedsforsker. Omfattende forsøg i regioner og kommuner skal endeligt gøre op med deltidskulturen. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Rirzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

Kort sagt

Mere end ti års fokus på at få flere til at arbejde på fuld tid har haft ringe effekt: Sygeplejersker, sosu’er og pædagoger arbejder kun få minutter mere om ugen. Samtidig går færre unge i gang med netop de to uddannelser. De offentlige arbejdsgivere står foran en markant udfordring.

Centrale pointer

• Mandag Morgens analyse påviser, at deltid stadig dominerer i den offentlige sektor – trods ti års ønske om det modsatte.

• Pædagoger arbejder i gennemsnit seks minutter mere om ugen og sygeplejersker 12 minutter mere om ugen.

• Forskere efterlyser, at offentlige arbejdsgivere erkender behovet for at udvikle ny tilgang til ledelse.

• Topledere i regioner og kommuner vil lytte til medarbejdere for at få flere til at arbejde på fuld tid.

Perspektivet
Offentlige arbejdsgivere slår stilling efter stilling op på fuldtid, og alligevel arbejder mere end halvdelen på deltid. Hårdt arbejdsmiljø kan være forklaringen. Forsøg i kommuner med fokus på medbestemmelse over vagtplaner og fokus på kvalitet i arbejdet kan bane vejen for tiltrængt fornyelse af offentlige arbejdsgiveres rolle.

I mere end 10 år har arbejdsgivere og lønmodtagere indgået aftale efter aftale for at få ansatte i den offentlige sektor til at gå op i tid. Lige lidt har det hjulpet. 

Trods mere end ti års fokus på at få flere sygeplejersker, sosu’er og pædagoger til at arbejde på fuldtid, er den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid for de store grupper af velfærdsarbejdere stort set ikke steget siden 2009.

På sygehusene arbejder sygeplejerskerne 12 minutter mere om ugen, og pædagogerne i daginstitutionerne 6 minutter mere om ugen. For sosu-assistenterne på sygehusene er den ugentlige arbejdstid slet ikke påvirket af de mange års ønske om, at flere arbejder på fuldtid. Sygehusenes sosu’er arbejder ikke et minut længere om ugen, end de gjorde tilbage i 2009.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu