Ambassadører: Kampen om den europæiske arbejdskraft spidser til

I Polen satser man på bedre velfærdsordninger for at lokke de udrejste håndværkere tilbage, mens høje lønstigninger i Rumænien får udvandringen til at stagnere. Til gengæld kæmper Bulgarien fortsat efter 20 års omfattende udvandring af arbejdskraft. Mandag Morgen har taget temperaturen på arbejdsmarkedet i tre europæiske lande, der har været storleverandører af arbejdskraft til Danmark. 

På cafeerne og restauranterne i den polske hovedstad Warszawa er der fuldt besat i den stegende sommerhede med temperaturer over 30 grader. Men det er som oftest ikke polakker, der serverer de kølige drinks eller den velsmagende Strucla i sommervarmen. Det er ukrainske gæstearbejdere, der med Polens velsignelse har sagt farvel til fattigdommen i hjemlandet for at arbejde i Polen. 

De mange ukrainske gæstearbejdere – der er måske op imod 1 million i Polen – udfører alt fra rengøring, industri- og byggearbejde til servering på de mange cafeer og restaurationer. De er en vigtig ressource for de polske arbejdsgivere, som i stigende grad har udfordringer med at finde arbejdskraft. Den polske ledighed er aktuelt nede på 3,7 pct. 

Login