København er blevet et globalt grønt finanscentrum

Den grønne danske kapitalfond Copenha­gen Infrastructure Partners, CIP, har netop hentet 560 mio. kr. fra EU’s storstilede investeringsplan til grønne investeringer for i alt 15 mia. kr. EU-midlerne administreres af Den Europæiske Investeringsbank, EIB, og her erklærer Jonathan Taylor, vicepræsident med ansvar for bankens udlånsvirksomhed i Dan­mark, sig ligefrem stolt over at få lov til at investere i fonden. CIP er skabt af selskabets fem seniorpart­nere, som alle har en fortid på topposter i DONG Energy. På blot 3 år har fonden samlet set formået at rejse 25 mia. kr. fra pensionskasser, banker og andre private investorer i Europa.

Claus Kragh

Danmarks grønne erhvervseventyr er på vej ind i en ny fase, hvor det står klart, at man ud over industrielle og reguleringsmæssige kompetencer i dag også er helt i front, når det gælder attraktive kompetencer på det øverste trin i værdikæden: finansiering.

Således er København ved for alvor at markere sig på verdenskortet som et grønt finanscentrum med globalt førende ekspertise inden for innovative finansieringsmodeller, der kan sætte de enorme summer fra institutionelle investorer som pensionskasser og kapitalforvaltere i arbejde – de såkaldt lange penge, som det er svært at få afkast på i en tid med lav rente og betydelig uro på både aktie- og valutamarkeder.

Frontløberen i denne udvikling er den relativt nystartede kapitalfond Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, der på bare 3 år har rejst mere end 25 milliarder kroner til investeringer i energiinfrastruktur som vindmøller, kraftværker baseret på biomasse og relaterede aktiver inden for transmission af elektricitet. CIP, der i dag har 30 medarbejdere, er skabt af selskabets 5 seniorpartnere, som alle har en fortid på topposter i DONG Energy. Se tekstboks.

Det statsejede danske energiselskab udviklede sig under den tidligere topchef Anders Eldrup til verdens førende spiller inden for udvikling, opførelse, drift og finansiering af vindmølleparker til havs. Det var bl.a. disse kompetencer, der gjorde Goldman Sachs interesseret i at blive medejer af selskabet.

Copenhagen Infrastructure Partners

Copenhagen Infrastructure Partners ledes af fem seniorpartnere, der alle har en fortid i DONG Energys afdeling for Corporate Affairs: Jakob Baruël Poulsen, Rune Bro Róin, Torsten Lodberg Smed, Christian T. Skakkebæk og Christina Grumstrup Sørensen.

Copenhagen Infrastructure Partners blev grundlagt i 2012. Selskabet forvalter følgende fonde:

Copenhagen Infrastructure I K/S: Kapital 7 mia. kr. Aktiver: Vindmøller i Skotland og Wales. Biomassefyrede kraftværker i England.

CI Artemis K/S: Kapital 3 mia. kr. Aktiver: En ejerandel i transmissionsnettet DolWin3 i den tyske del af Nordsøen.

Copenhagen Infrastructure II K/S: Kapital 14,7 mia. kr. Aktiver: Ejerandel på godt 1,85 mia. kr. i nordtysk havvindmøllepark.

Copenhagen Infrastructure I K/S: Overskud i 2014: 186 mio. kr.

Da de fem højtlønnede medarbejdere fratrådte i DONG Energy, oprettede de med kapital fra en af DONG’s faste investorer, PensionDanmark, selskabet Copenhagen Infrastructure Partners, der har til huse på Langelinie Allé i København. CIP forvalter i dag investeringer på godt 25 milliarder kroner fra en række pensionskasser, banker og formueforvaltere i Danmark, Norge, Sverige og Storbritannien. CIP er dermed globalt førende, når det handler om at ’lokke’ forsigtig, langsigtet kapital over i investeringer i energiinfrastruktur.

Naturlig videreudvikling

Seniorpartner Christian T. Skakkebæk, der bl.a. har en fortid som direktør for DONG Energys aktiviteter i Storbritannien, lægger ikke skjul på, at CIP’s resultater i høj grad bygger på de erfaringer, Danmark som land har høstet efter mange års satsning på udvikling af vedvarende energi og ressourceeffektivitet.

”Det er en naturlig udvikling af, at der i Danmark er mange dygtige folk inden for den grønne industri. Man har været vant til, at dette skabte mange jobs på produktionssiden og siden inden for energivirksomheder som DONG og Vattenfall. Vores virksomhed er så en videreudvikling, hvor vi skaber en ny type stillinger i den finansielle ende som kapitalfondsforvaltere,” siger Skakkebæk.

Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, mener ligefrem, at København i kraft af CIP’s succes har udviklet sig til at være et finansielt centrum for finansiering af vedvarende energiprojekter.

”CIP’s seneste fond med en kapital på 15 mia. kr. fra 19 finansielle investorer er en af de største fonde i Europa inden for infrastrukturinvesteringer på energiområdet. Danmark er ikke kun førende, når det gælder fremstilling og opstilling af vindmøller. Vi er også førende på finansieringssiden,” siger Torben Möger Pedersen.

Goldman Sachs har ikke langt skjul på, at det er DONG Energys kompetencer, hvad angår realisering og finansiering af massive infrastrukturprojekter inden for vedvarende energi, der har gjort, at man har købt sig ind i selskabet. Og med ansættelsen af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen som rådgiver har den amerikanske investeringsbank formentligt taget det første skridt i retning af at skabe fælles fodslag mellem amerikanske og danske kapitalinteresser om at udvikle Københavns kompetencer på netop finansieringsdelen af den grønne energiinfrastruktur, så man vil kunne tiltrække store milliardinvesteringer over de kommende år.

Lange grønne investeringer

Selvom Copenhagen Infrastructure Partners er en kapitalfond, adskiller den sig på en række områder markant fra traditionelle kapitalfonde.

Således har CIP på forhånd valgt at afstå fra at investere i virksomheder, der relaterer sig til kul og atomkraft, og samtidig er selve forretningsmodellen markant anderledes, end den man kender fra mange andre kapitalfonde. CIP investerer som udgangspunkt i virksomheder og projekter, som man har tænkt sig at eje i hele fondens 20-årige levetid. Det er altså ikke hurtige gevinster gennem videresalg eller børsintroduktion af opkøbte virksomheder, der er kernen i virksomheden.

”Det er en anden model end de traditionelle private equity-fonde, hvor man typisk køber et aktiv, optimerer og videreudvikler det, og sælger det igen. Hos os har vi ikke som mål at gennemføre store salg med betydelige fortjenester for øje. Vi satser på, at investorernes fortjeneste skal komme via stabile indtægter over en lang årrække,” siger Christian T. Skakkebæk, der understreger, at selvom mange CIP-investorer er optagede af den grønne dagsorden, er stabiliteten i cash-flowet et vigtigt parameter, når de rigtige investeringer skal findes.

Bred investorkreds bag energifond på 15 milliarder

De 19 investorer i Copenhagen Infrastructure II, der råder over 14,7 mia. kroner til investeringer i grøn energi, er: PensionDanmark, Lægernes Pensionskasse, Pædagogernes Pensionskasse PBU, DJØF’ernes pensionskasse JØP, ingeniørernes pensionskasse DIP, Nykredit, PFA, Nordea, den norske Kommunal Landspensjonskasse, Lærernes Pension, Den Europæiske Investeringsbank EIB, AP Pension, SEB Pension Danmark, Oslo Pensjonsforsikring, SEB Pension och Försäkring, en britisk pensionsfond forvaltet af det amerikanske The Townsend Group, T&W Holding A/S (familieselskabet bag Widex), Lærerstandens Brandforsikring og endelig Villum Fonden (fond relateret til Velux).

På trods af sin korte levetid har CIP hurtigt vundet tillid fra en bred kreds af investorer. Det vidner ikke mindst fundraisingen i forbindelse med etableringen af CIP’s nyeste fond, Copenhagen Infrastructure II, om. Således kunne CIP i starten af juli i år meddele, at ikke færre end 19 investorer har bundet i alt 14,7 milliarder kroner i fonden. Se tekstboks.

Ifølge Torben Möger Pedersen er det ”meget attraktivt” for PensionDanmark at være en del af så bred en investorkreds i en fond med så betydelig en kapital.

”Det betyder, at vi kan gå ind i meget store projekter, som ville være for store, hvis vi skulle være alene. Samtidig er det attraktivt, at man som investor får adgang til et investeringsteam og investeringskompetencer, som det ellers kan være svært at få adgang til, hvis man er en enkelt pensionskasse,” siger Torben Möger Pedersen, som understreger, at investorerne her har været langt mere aktive, end de normalt er.

”Normalt er det sådan, at kapitalfonde udbyder en fond, hvor man som pensionskasse kan stille sig i kø og håbe på at komme med. Her er det omvendt. Pensionskasserne er gået sammen og har defineret nogle vilkår, og så har man hyret et team ind i form af CIP,” siger han.

Selvom Copenhagen Infrastructure Partners på bare tre år er vokset til 30 ansatte og nu forvalter en samlet kapital på 25 milliarder kroner, vil Christian T. Skakkebæk ikke give noget bud på, hvordan disse tal ser ud om to år.

”Når man lige har rejst en fond på 15 mia. kr., som man skal eje i 20 år, så er fokus i dag og i morgen og i de kommende mange måneder på at få de penge rigtigt investeret. At sørge for at man har det rigtige team til at forvalte investeringerne. Det, man kalder ’asset management-rollen’, er jo meget vigtigt for en så lang fond,” siger han.

Skakkebæk fortæller dog, at forretningsmodellen går ud på, at man ved at investere og forvalte nuværende investorers penge fornuftigt håber på, at flere investorer ønsker at investere i den. Som de internationale energimarkeder og de politiske hovedtrends ser ud i øjeblikket, er der næppe tvivl om, at Danmarks største grønne kapitalfond kommer til at vokse markant i de kommende år.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu