Kunsten at kunne tælle til 90

Tøv en kende med at bruge alle pengene i det såkaldte råderum frem mod år 2025 på skattelettelser, som vælgerne ikke har råbt på. Pengene er ikke i statskassen endnu.

MM Special: Kampen om råderummet

Liberal Alliance og Anders Samuelsen skrev ifølge medierne politisk historie forleden med deres opgivelse af kravet om topskattelettelser forud for efterårets politiske højsæson. I måneder, efter at kravet var blevet presset ind i regeringsgrundlaget, har spørgsmålet martret statsministeren og blå blok med udsigten til en ny blokering af andre vigtige politiske beslutninger og en udstilling af manglende handlekraft og enighed.

Dansk Folkeparti efterlod ikke så meget som en sprække til forhandling om topskatten på sit sommergruppemøde, og så viste det sig, at Samuelsen og Løkke Rasmussen faktisk allerede var nået frem til samme erkendelse tidligere på sommeren. Tak for det. Og kan vi så komme videre?

Thorning-regeringen sled sig igennem det ene løftebrud efter det andet og fik klø for det hos vælgerne, men det kommer til at blegne ved siden af Samuelsens gradvise nedstigning fra det berømte træ. Første skridt var ikke at vælte regeringen på spørgsmålet trods voldsomme og ultimative trusler, men i stedet for at gå ind i den.

Andet trin ned ad stigen var at få topskattelettelser ind i regeringsgrundlaget som pæn legitimering af Liberal Alliances regeringsdeltagelse, og nu så senest den store offentlige erkendelse af, at der ikke kan fremskaffes 90 mandater for forslaget. En erkendelse, som Samuelsen kunne være kommet til fra starten.

Det bliver overordentlig interessant, hvordan vælgerne bedømmer den form for politisk luftakrobatik. Ikke mindst fordi Liberal Alliance ofte har gjort sig til talsmænd for, at man skal have mere viljefaste politikere med klare mål for samfundets indretning, så folk kan se forskel. Men når alt kommer til alt, så skal der altså stadig kunne tælles til 90 – stålsatte øjne eller ej.

NU ER VEJEN SÅ BANET FOR ET VIRKELIG MARKANT POLITISK EFTERÅR. Når finanslovforslaget for 2018 fremlægges i slutningen af denne måned, åbnes der for forhandlinger om en skattepakke, en afgiftspakke og en vækstpakke. Og politikerne vil begynde at tage hul på, hvordan det såkaldte økonomiske råderum på 33,5 mia. kr. frem mod år 2025 skal fordeles.

Ønskesedlen er lang, og prognosen kunne lyde på, at der skal indgås masser af svære kompromiser inden december. Det interessante er, at vælgerne sådan set ikke har råbt på de personskattelettelser, som en række partier gerne vil dele ud af. Vælgerne kalder i stedet på bedre velfærd. Til gengæld har erhvervslivet i den grad sukket og ventet på den vækstpakke med erhvervsskattelettelser, som er på vej.

Hvis skattelettelserne skal være historisk store, som Samuelsen ønsker, så skal vi op over 12 mia. kr., viser Mandag Morgens analyse, og så vil der i givet fald være lagt beslag på en meget stor del af råderummet. Og presset på omkostningerne til mere velfærd, såsom bedre forhold for de ældre og flere penge til sundhedssektoren, er også velkendte. Kan de realistisk holdes inden for den ramme, regeringen har regnet med i beregningerne, når Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har sat deres fingeraftryk? For slet ikke at tale om presset fra USA og NATO på en kraftig forøgelse af forsvarsudgifterne i næste forsvarsforlig, som også skal forhandles i efteråret?

DANMARK ER PÅ VEJ IND I ET OPSVING, men vi har stadig alt for lav vækst, og der er masser af usikkerhedsfaktorer ude i verden. Læg dertil, at et såkaldt råderum på 33,5 mia. kr. frem mod 2025 forudsætter en lang række nye reformer, som endnu ikke er aftalt, og hvis indhold endnu ikke har samlet et flertal. Det gælder bl.a. på SU-området. Vi har før set ufinansierede skattelettelser blive gennemført, men vi har ikke brug for politisk hasard, som blot vil betyde, at der skal laves økonomiske genopretningspakker længere henne ad vejen.

Derfor er det alt for tidligt at holde pakkefest med råderummets mange milliarder.

Lad os få ryddet op i afgiftsbøvlet og få moderniseret forældede og bureaukratiske systemer. Lad os få en vækstpakke, der virkelig er innovativ og løser nogle af de fundamentale barrierer, der i dag er for iværksættere og andre virksomheder, vi skal leve af i fremtiden. Og hold gerne ekstra penge i beredskab til det formål, for her er den internationale konkurrence for at tilbyde de bedste erhvervsvilkår godt i gang.

En forøgelse af forsvarsudgifterne er en bunden og sikkerhedspolitisk nødvendig prioritet.

Inden der herefter deles ud af skattelettelser, vil det være klogt at få de reformer på bordet, som skal skaffe det fulde råderum, så vælgerne kender hele ligningen og ikke kun en del af den. Først når vi har fået det på bordet, begynder der at tegne sig et tydeligt billede af Danmarks kurs mod 2025.

Forrige artikel Bøvl med afgifter reducerer arbejdsudbuddet Bøvl med afgifter reducerer arbejdsudbuddet Næste artikel Danskerne elsker sodavand fra Tyskland Danskerne elsker sodavand fra Tyskland
En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.