Løkkes fornemmelse for løfter

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Spørger man Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kan han uden at blinke opliste en stribe af de løftebrud, som han gennem hele valgperioden har anklaget Helle Thorning-Schmidt for.

Men de barske anklager risikerer at ramme Venstre som en boomerang, da vælgerne kan have svært ved at skelne mellem løfter og forslag. Når Mandag Morgens kortlægning viser, at Venstre gennem det seneste år har fremlagt ikke mindre end 240 forslag, så er der, bortset fra et løfte om at genindføre håndværkerfradraget, ikke tale om løfter, mener Løkke.

[quote align="right" author="Lars Løkke Rasmussen Formand, Venstre"]Mandag Morgens research af de 240 forslag viser udmærket, hvor det er Venstre vil hen.[/quote]

”Det er ikke sådan, at jeg lover ingenting. Jeg lover det bare på en anden måde. De 240 forslag kan ikke betegnes som løfter. Men jeg lover at forfølge de fem mærkesager, Venstre går til valg på. Min succes og dermed min evne til at overholde min aftale med vælgerne skal måles på, om jeg leverer på disse områder, og at vi f.eks. får et Danmark, hvor det bedre kan betale sig at arbejde,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Dermed flytter han opmærksomheden fra de konkrete forslag og et trin op i Venstres politiske hierarki, derop, hvor partiet såkaldte mærkesager eller ”sigtelinjer” befinder sig.

”Hvis ikke udviklingen bevæger sig i den rigtige retning, og det ikke kan betale sig lidt mere at arbejde, ja så begår jeg da et løftebrud,” siger Lars Løkke.

Hans løfter handler altså om en retning og ikke om et præcist resultat.

”For mig handler det om, at vælgerne skal vide, hvad det er, vi vil. Og det er altså en misforståelse at tro, at danskerne kun ved, hvor vi vil hen, hvis vi kun lover noget som i lover-lover-lover, og vi så også blander blod på det og gør det til et kardinalspørgsmål. Mandag Morgens research af de 240 forslag viser udmærket, hvor det er, Venstre vil hen,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Fælles forslag fra de blå

Langt de fleste af de 240 forslag har Venstre udarbejdet alene eller i enkelte tilfælde sammen med et eller to af de andre blå partier. Men i 49 tilfælde er de fire blå partier enige og står alle som afsender på forslagene.

Selv hvad de 49 forslag angår, tøver Lars Løkke Rasmussen med at love noget som helst.

Vil du gennemføre de 49 forslag, hvis du bliver statsminister?

”Det er ren logik, at de forslag, hvor der på forhånd er tilslutning fra de partier, der skal være med, hvis jeg skal være statsminister, de forslag har også bedre muligheder for at blive gennemført end andre forslag,”  siger Lars Løkke Rasmussen.

Vil du begynde med dem?

”Det kan du godt sige. De ting, vi har foreslået sammen med de tre andre partier, dem er vi indstillet på at gennemføre, og jeg kan ikke se andet, end at de så også bliver til noget.”

Så det er et løfte?

”Der er et lille bitte forbehold. Hvis nu de 49 forslag indgår i en samlet forhandlingsløsning, hvor måske også Socialdemokraterne er med, og de gerne vil have justeret noget et eller andet sted, så vil jeg nok sætte mig ned og diskutere det med dem,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Heller ikke de 49 fælles forslag har med andre ord en karakter, der kan få Lars Løkke Rasmussen til at gøre dem til løfter. Det gør han ikke, selv om de med stor sandsynlighed vil indgå i et muligt blåt regeringsgrundlag, og selv om de med stor sandsynlighed kan blive vedtaget.

Omtalte personer

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu