Made in China trykker de danske lønninger

Et nyt forskningsprojekt dokumenterer nu for første gang, at konkurrencen med Kina presser de danske lønninger. Hver gang kinesiske virksomheder erobrer en tiendedel af et dansk delmarked, falder reallønnen med 5 pct. blandt de lavtuddannede danskere i samme branche. “Når vi importerer kinesiske varer, importerer vi indirekte kinesisk arbejdskraft. Ansatte uden en videregående uddannelse bliver særlig hårdt ramt,” siger økonomiprofessor Jakob Roland Munch.

Kampen mod Kina gør lavtuddannede danskere fattigere. Globaliseringens bagside har længe været frygtet, men nu sætter forskerne for første gang tal på den: Når vi køber kinesiske varer i stedet for danske, koster det ikke kun arbejdspladser herhjemme. Det går også ud over de danske lønninger. Det dokumenterer et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet, som bliver præsenteret i dag.

For hver tiendedel, kinesiske fabrikanter erobrer af et dansk marked, falder lønnen for de lavtuddannede i de danske virksomheder på samme marked ca. 5 pct. i forhold til lavtuddannede i virksomheder, der ikke bliver presset af kinesiske konkurrenter. Se figur 1. For en ansat, der tjener 185 kroner i timen, svarer det til et lønfald på 9 kroner. 

Der ligger et kompliceret regnestykke bag resultatet, men konsekvenserne er til at tage at føle på, forklarer en af de forskere, der har været med til at lave undersøgelsen:

Login