Made in China trykker de danske lønninger

Et nyt forskningsprojekt dokumenterer nu for første gang, at konkurrencen med Kina presser de danske lønninger. Hver gang kinesiske virksomheder erobrer en tiendedel af et dansk delmarked, falder reallønnen med 5 pct. blandt de lavtuddannede danskere i samme branche. “Når vi importerer kinesiske varer, importerer vi indirekte kinesisk arbejdskraft. Ansatte uden en videregående uddannelse bliver særlig hårdt ramt,” siger økonomiprofessor Jakob Roland Munch.

Kampen mod Kina gør lavtuddannede danskere fattigere. Globaliseringens bagside har længe været frygtet, men nu sætter forskerne for første gang tal på den: Når vi køber kinesiske varer i stedet for danske, koster det ikke kun arbejdspladser herhjemme. Det går også ud over de danske lønninger. Det dokumenterer et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet, som bliver præsenteret i dag.

Lavtuddannede bliver hårdest ramt" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/91aa2-va_fig02_kinesisk-konkurrence-presser-danske-virksomheder.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/2c6e9-va_fig02_kinesisk-konkurrence-presser-danske-virksomheder.png | Forstør   Luk

De seneste 20 år er Kinas andel af den danske import steget fra 1 til 8 pct., og det har store konsekvenser for de danske virksomheder, som får konkurrence. Omsætningen, eksporten, værditilvæksten og beskæftigelsen falder. Det går især ud over de lavtuddannede, fordi størstedelen af de varer, vi importerer fra Kina, bliver produceret af billig, mindre uddannet arbejdskraft.

Kilde: Kraks Fond Byforskning: Øget konkurrence fra lavtlønslande, 2014 [/graph]

For hver tiendedel, kinesiske fabrikanter erobrer af et dansk marked, falder lønnen for de lavtuddannede i de danske virksomheder på samme marked ca. 5 pct. i forhold til lavtuddannede i virksomheder, der ikke bliver presset af kinesiske konkurrenter. Se figur 1. For en ansat, der tjener 185 kroner i timen, svarer det til et lønfald på 9 kroner. 

Der ligger et kompliceret regnestykke bag resultatet, men konsekvenserne er til at tage at føle på, forklarer en af de forskere, der har været med til at lave undersøgelsen:

”De ansatte uden videregående uddannelse lever i en virkelighed, kendetegnet ved reallønsnedgang og usikre ansættelsesforhold,” siger Jakob Roland Munch, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Lønnedgangen har flere årsager. Når de kinesiske virksomheder tager markedsandele, falder de danske virksomheders omsætning. Ikke kun herhjemme, men også på de danske eksportmarkeder, hvor kineserne også vinder frem. Det har virksomhederne i første omgang reageret på ved at fyre, og det er især gået ud over ufaglærte og faglærte. Se figur 2. Men for at være konkurrencedygtige har virksomhederne også holdt igen på lønnen.

”Når vi importerer kinesiske varer, importerer vi indirekte kinesisk arbejdskraft. Ansatte uden en videregående uddannelse bliver særlig hårdt ramt, fordi de ofte udfører samme arbejde i produktionen som kineserne og derfor er i direkte konkurrence med dem,” siger Jakob Roland Munch.

De lavtuddannede sidder fast

Mens ansatte uden en videregående uddannelse taber på konkurrencen, formår de højtuddannede at holde skansen. Det skyldes først og fremmest, at medarbejdere med videregående uddannelser ikke udfører samme slags rutineprægede arbejde, som mange uden en videregående uddannelse gør.

[graph title="Kinesisk konkurrence presser danske virksomheder" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Kraks Fond Byforskning: Øget konkurrence fra lavtlønslande, 2014. 

”Folk, der arbejder med kritisk tænkning, sprog, kreativitet og udvikling, bliver ikke ramt lige så hårdt af at få kinesisk konkurrence, fordi de ikke er så lette at erstatte som folk, der arbejder i produktionen,” siger Jakob Roland Munch.

Men det er ikke hele forklaringen. For selv om ansatte med videregående uddannelse ikke er i direkte konkurrence med billige kinesiske medarbejdere, mærker de alligevel den stigende konkurrence. Når omsætningen i en virksomhed falder, er de højtuddannedes job også i fare.

Mobilitet er nøglen, viser undersøgelsen. Ansatte med en videregående uddannelse skifter job og sågar branche, hvis deres stilling bliver truet i en virksomhed, der er under kinesisk pres. På den måde opretholder de deres indkomstniveau på sigt. Det har medarbejdere uden en videregående uddannelse i samme virksomheder langt dårligere muligheder for. Og det har konsekvenser: Enten mister de deres arbejde, eller også sidder de fast i den samme stilling til en lavere løn. 

Og da mobiliteten hænger sammen med uddannelsesniveauet, er vejen ud af den dalende lønudvikling at kravle op ad uddannelsesstigen, forklarer Jakob Roland Munch. Virksomhederne er i gang med en omstilling, hvor de får brug for folk med videregående uddannelser:

”Undersøgelsen bekræfter det efterhånden velkendte billede, at virksomhederne efterspørger folk med videregående uddannelser, der kan arbejde selvstændigt og kreativt. Hvis vi skal være mere konkurrencedygtige, må vi derfor løfte uddannelsesniveauet herhjemme og give arbejdsstyrken de kompetencer, virksomhederne har brug for. Det gælder både vores unge mennesker og de folk, der er på arbejdsmarkedet i dag,” siger han.

Nye produkter skal slå Shanghai

Det synspunkt hilser de velkomment i fagforbundet 3F, der organiserer omkring 350.000 primært ufaglærte danskere. Forbundssekretær Søren Heisel mener, at netop efteruddannelse er vejen til at slå kineserne:

[graph title="Virksomheder kan ikke finde vej ud af Kina-krisen" caption="Figur 3  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/a6c53-va_fig03_virksomheder-kan-ikke-finde-vej-ud-af-kina-krise.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/a5eaf-va_fig03_virksomheder-kan-ikke-finde-vej-ud-af-kina-krise.png" text="De danske virksomheder, der oplever størst kinesisk konkurrence, kan ikke finde ud af at slå tilbage. De fjerner varer fra hylderne, og de varer, der er tilbage, taber markedsandele, mens produktudviklingen samtidig går i stå. Alt sammen med faldende omsætning til følge."]Kilde: Kraks Fond Byforskning: Øget konkurrence fra lavtlønslande, 2014. [/graph]

”Konkurrencen er hård, også fra Kina. Derfor må de danske virksomheder hele tiden være på tæerne og forbedre kvaliteten og effektiviteten. Hvis det skal ske, kræver det naturligvis også dygtige medarbejdere, så løbende efteruddannelse er klart en forudsætning for, at vi kan klare os i konkurrencen,” siger han.

Mere effektive virksomheder kan dog ikke gøre det alene, mener professor i økonomi på CBS Niels Westergård-Nielsen, som Mandag Morgen har forelagt resultaterne i den nye undersøgelse. Han peger på, at undersøgelsen netop viser, at de danske virksomheder ikke kan konkurrere med kineserne i de brancher, hvor de i dag taber job, og hvor medarbejderne oplever reallønsnedgang.

”Undersøgelsen bygger på tal fra 2001 til 2008. Så før finanskrisen vækkede os, sivede jobbene altså også ud af landet. Den viser skyggesiden af forbrugsfesten. Den øgede konkurrence var god for danskerne, der fik billigere varer, men dårlig for virksomheder, der blev ved med at lave de samme varer, som de hele tiden havde gjort. Så svaret er ikke billigere produktion af de produkter, som kineserne i forvejen kan producere meget billigere, men at lave helt nye produkter,” siger han.

Og her står det skidt til i de virksomheder, der bliver hårdest ramt af kinesisk konkurrence, viser undersøgelsen. Virksomheder taber ikke kun markedsandele på de produkter, de allerede har på hylderne, men introducerer også færre nye varer, når de bliver presset af kineserne. Se figur 3. Det har store konsekvenser for virksomhedernes økonomi. For uden de nye varer går de glip af endnu flere penge, end de gør i forvejen. Hver gang en kinesisk virksomhed kaprer blot en hundrededel af et givent marked, går de danske konkurrenter i snit glip af 2,3 pct. af omsætningen, som nye produkter kunne have sikret.

Niels Westergård-Nielsens konklusion er klar:
”Vi kan ikke dæmme op for kinesiske varer, og vi kan ikke konkurrere på prisen, så vi bliver nødt til at gøre noget helt andet. Vi bliver nødt til at tænke nyt. Måske i form af helt nye virksomheder og brancher.”

Ny forskning

Tre forskere fra Københavns Universitet offentliggør i dag det første studie, der dokumenterer effekten af kinesisk import på den danske produktion og det danske arbejdsmarked.

Resultaterne viser bl.a., at

  • den danske import af varer fra Kina er steget kraftigt siden 2000, og udgjorde 7,8 pct. af den samlede import i 2010.
  • de virksomheder, der er udsat for øget kinesisk konkurrence, oplever faldende indenlandsk omsætning, eksport, værditilvækst og beskæftigelse.
  • ansatte uden en videregående uddannelse er særligt udsatte ved øget konkurrence fra Kina. Deres løn falder, i takt med at kineserne erobrer markedsandele.

Undersøgelsen er lavet af Jakob Roland Munch, professor i økonomi ved Københavns Universitet, Damoun Ashournia,  ph.d. i økonomi fra Københavns Universitet og postdoc i økonomi ved Oxford Universitet samt Daniel Ngueyen, adjunkt i økonomi ved Københavns Universitet. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu