Milliarder bliver brugt i blinde

Hvert år bruger Danmark over 40 milliarder kr. til at hjælpe udsatte børn, handicappede og voksne med sociale problemer. Det store beløb til trods ved vi kun ganske lidt om effekten af de sociale indsatser. Socialstyrelsen anslår, at under 10 pct. af de mange sociale milliarder bliver brugt på evidensbaserede metoder. Kun ca. hver tredje kommune anvender én eller flere af de evidensbaserede metoder på voksenområdet. På børneområdet er det 2 ud af 3 kommuner. Flere fremtrædende eksperter, som Mandag Morgen har talt med, opfordrer nu til et opgør med den vanetænkning, der præger området. De sociale indsatser bør i højere grad basere sig på viden om, hvad der virker, så de mange milliarder bliver brugt på metoder med størst nytteværdi. 

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Danmark bruger hvert år over 40 milliarder kr. på at hjælpe udsatte børn, handicappede og voksne med sociale problemer. Men vi ved himmelråbende lidt om effekten af de talrige indsatser, der bliver sat i værk.

Ofte famler sagsbehandlere og politikere i blinde, når de efter bedste evne forsøger at hjælpe sårbare børn, familier med misbrug, hjemløse, sindslidende og andre udsatte grupper med at få bugt med deres problemer.

Socialstyrelsen anslår, at under 10 pct. af de mange milliarder kroner på socialområdet bliver brugt på evidensbaserede metoder. Danmark ville kunne spare milliarder af kroner, hvis man blev bedre til at udnytte den viden, der trods alt findes om effektfulde og succesrige sociale indsatser, mener forskere. Men kun få kommuner arbejder systematisk med evidensbaserede metoder.

[quote align="right" author="Agi Csonka Direktør, SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd"]Det er næsten ikke til at bære, at der stadig går ordblinde børn gennem et helvede af en skolegang i 10 år, fordi vi ikke kan finde ud af at opkvalificere lærerne til at bruge den.[/quote]

Konsekvensen er spild af omfattende økonomiske ressourcer og mangel på hjælp til anbragte børn, ordblinde, misbrugere og andre udsatte grupper, som har allermest behov for den.

Flere af landets mest fremtrædende eksperter og forskere, som Mandag Morgen har talt med, opfordrer nu til et gennemgribende opgør med vanetænkning, mavefornemmelse og hverdagsrutiner. Fremover skal de sociale indsatser i langt højere grad basere sig på viden om, hvad der virker, så de mange milliarder kroner bliver brugt på de metoder med størst nytteværdi. Direktør Agi Csonka fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd siger:

”Vi bruger mange penge på sociale indsatser, som vi ikke ved er sikre på virker. Der er et stort behov for at vide mere om, hvad der virker. Der er også ting, som vi ved virker, men som vi alligevel ikke sætter i værk. Det er næsten endnu værre. Hvis bare vi implementerede og brugte den viden, vi allerede har, kunne vi spare milliarder af kroner på forebyggelse af problemer og sikre langt mere effektive arbejdsgange,” siger Agi Csonka og fremhæver to eksempler på viden, der ikke bliver brugt optimalt i dag:

”Vi ved, at kontinuitet i anbringelse af børn og unge er vanvittig vigtigt. Alligevel er der alt for mange børn, som må skifte opholdssted eller plejefamilie. Det er rigtig skidt for børnene. Vi ved også præcis, hvad der skal til for at hjælpe ordblinde børn. Der er bl.a. udviklet en it-rygsæk, som findes i skolerne. Men lærerne kan ikke finde ud af at bruge den. Det er næsten ikke til at bære, at der stadig går ordblinde børn gennem et helvede af en skolegang i 10 år, fordi vi ikke kan finde ud af at opkvalificere lærerne til at bruge den,” siger Agi Csonka.

Få kommuner viser vej

Danmark betaler hvert år en astronomisk høj pris for, at næsten hvert 10. barn kommer til at leve et liv på kanten af samfundet på grund af f.eks. psykiske lidelser, anbringelse uden for hjemmet eller misbrugsproblemer.

[quote align="left" author="Steffen Bohni Vicedirektør, Socialstyrelsen"]Det ville overraske mig meget, hvis tallet var højere end de 10 pct. Der er potentiale for en betydelig forbedring i forhold til den aktuelle situation.[/quote]

Regningen løber op i 72 milliarder kroner for hver eneste ungdomsårgang, der fødes i Danmark. Det viser en analyse, som Centre for Economic and Business Research ved CBS har udført for pensionskoncernen Skandia. Til sammenligning bruger de danske kommuner ”kun” 41 milliarder kroner på folkeskolerne. Det skyhøje beløb dokumenterer det enorme økonomiske potentiale, Danmark kan høste ved at satse endnu mere på forebyggelse, opsøgende arbejde og på sociale indsatser med dokumenteret effekt.

De tre jyske kommuner Herning, Holstebro og Ikast-Brande er foregangseksempler på, hvordan den fremtidige socialpolitik kan skrues sammen. De arbejder alle systematisk med metoder, der har dokumenteret effekt på børne- og ungeområdet. De sætter ind tidligere, og de ender med at anbringe færre på institution. Resultaterne taler for sig selv.

Hvor andre kommuner sender udsatte børn på institution, sender f.eks. Herning dem i skole, så tre gange flere af dem nu får en ungdomsuddannelse. Det kan også mærkes på bundlinjen. En anbringelse på en institution koster op imod en million kroner om året. Men når Herning arbejder med børn og unge ud fra de metoder, der virker, sparer den i snit over 400.000 kroner for hver af de unge.

De tre kommuner hører til undtagelserne. Vicedirektør i Socialstyrelsen Steffen Bohni anslår, at under 10 pct. af de mange milliarder kroner på socialområdet bliver brugt på evidensbaserede metoder. 

”Det ville overraske mig meget, hvis tallet var højere end de 10 pct. Der er potentiale for en betydelig forbedring i forhold til den aktuelle situation,” siger Steffen Bohni, der som chef for Socialstyrelsens – og dermed statens – evidens- og evalueringsarbejde er en mand, der ved, hvad han taler om.

Flere kommuner arbejder med evidens" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8896b-ta_fig02_udsatte-born-og-voksne-koster-milliarder.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/24dd1-ta_fig02_udsatte-born-og-voksne-koster-milliarder.png | Forstør   Luk

De årlige udgifter til udsatte og handicappede er over 40 mia. kr.

Kilde: Socialstyrelsen [/graph]

Styrelsens seneste opgørelse viser, at kun knap hver tredje af landets kommuner anvender én eller flere af de evidensbaserede metoder på voksenområdet, som styrelsen har sat på sin liste over metoder med dokumenterede effekter. På børneområdet er det 2 ud af 3 kommuner. Se figur 1.

Går man disse tal igennem, gemmer der sig dog et meget forskelligt billede af, hvor udbredte metoderne er i de enkelte kommuner. Nogle har en rimelig bred palet. Andre har kun en enkelt metode på hylderne. Og selv om metoden findes på hylderne, er det ikke sikkert, den bliver brugt i særlig stor grad.

”Jeg synes dog, det er et ganske stort fremskridt i forhold til for 10 år siden, hvor der slet ikke var nogen af disse metoder. Vi skal huske på, at der er tale om en professionel og kulturel forandringsproces af de helt store i måden at bedrive socialt arbejde på. Det sker ikke i en snæver vending.  Men der er ingen tvivl om, at der er en betydelig mulighed for, at evidensbaserede metoder kan tilbydes langt flere borgere i Danmark,” siger Steffen Bohni.

Stigende fokus på nytteværdi

Skiftende socialministre har gennem de sidste 10 år erkendt behovet for at skaffe mere viden om effekterne af de mange forskellige sociale initiativer. Og der er da også kommet meget mere fokus på området gennem årene.

På nationalt plan er der kommet en langt mere systematisk tilgang til, hvordan man udvikler og udbreder viden – specielt efter Rigsrevisionen flere gange har kritiseret den manglende viden, og at milliarder af kroner fra satspuljen blev delt ud til forskellige projekter uden vished for, om pengene gjorde en forskel.

Danmark har importeret en stribe evidensbaserede programmer fra bl.a. USA og tilpasset dem danske forhold. Socialstyrelsen har lavet en række notater til praktikere ude i kommunerne med den mest aktuelle viden om bl.a. autisme, ADHD og misbrug i forsøg på at få udbredt de mest effektfulde metoder.

Kommunerne er også blevet mere bevidste om evidens og nytteværdien af de sociale indsatser. Den røde tråd i KL’s socialpolitiske udspil ”Invester, før det sker” handler netop om at prioritere de ting, der virker. Sociale indsatser skal i højere grad betragtes som målrettede investeringer end blot sociale udgifter, også selvom gevinsten måske bliver høstet af andre end dem, der har finansieret udgiften.

De stigende krav om at bruge pengene, hvor de giver størst værdi, har fået Socialstyrelsen til inden for det seneste år at gå fra ingenting til nu at have en stab af otte økonomer for at blive bedre i stand til at kunne udføre økonomiske analyser af de forskellige indsatser og dermed give kommunerne et bedre grundlag for at sætte de sociale indsatser i søen med størst nytteværdi.

”Vi har i mange år haft folk, som titulerer sig som sundhedsøkonomer. Men vi har ikke folk, som titulerer sig som socialøkonomer endnu. Med de nye ansættelser begynder vi at have noget, der minder om et slagkraftigt økonomimiljø til f.eks. at lave cost-benefit-analyser og cost-effectiveness-analyser. Det beslutningsgrundlag skal vi kunne stille til rådighed for kommunerne, hvis de skal optage nye, evidensbaserede metoder i deres servicepalet og kunne dokumentere, at metoden ikke bare er bedre, men at der også er tale om en økonomisk besparelse,” siger vicedirektør Steffen Bohni fra Socialstyrelsen.

Ekstreme huller af viden

Men trods det øgede fokus på effektive sociale indsatser er der fortsat enorme huller i vores viden.

”Vi bliver stadig klogere. Og der er sket meget de senere år. Men vi står fortsat kun på de nederste trin på en lang trappe,” siger leder Mette Deding fra SFI-Campbell, der har til formål at skaffe viden om, hvad der virker i forhold til socialpolitiske indsatser.

[graph title="Udsatte børn og voksne koster milliarder" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold. 

Hun fremhæver anbringelser af børn som et eksempel på et område med et kæmpe hul af manglende viden. Danmark bruger hvert år 14-15 milliarder kroner på støtte til sårbare børn og unge. Se figur 2. En anbringelse væk fra sine biologiske forældre er et af de mest vidtgående indgreb, et barn kan blive udsat for. Og godt 1 pct. af alle børn er anbragt – en andel, som har ligget rimelig stabilt gennem de sidste 100 år.

Alligevel ved vi fortsat kun meget lidt om, hvorvidt pengene er givet godt ud. Der findes kun meget lidt dokumentation om effekterne af de forskellige anbringelser, om de virker efter hensigten, og om konsekvenserne af anbringelser for de familier, hvor barnet bliver fjernet.

”Anbringelser af børn er den største black box i forhold til vores viden om, hvilken indsats de får. Der har været meget stort fokus på at få afdækket børns vilkår, indtil de bliver anbragt. Men så er det, som om man har sluppet dem der. Vi ved f.eks. ikke særlig meget om, hvilke pædagogiske principper som bliver brugt eller ikke brugt. Og det er i virkeligheden svært at svare på, hvor mange institutioner og opholdssteder der overhovedet findes i Danmark,” siger Mette Deding.

Senest har SFI konstateret en række huller af viden under sit nuværende arbejde med et stort forskningsprojekt om den særlige skolerettede indsats for anbragte børn i plejefamilier. For når de bliver anbragt hos en plejefamilie, flytter de ofte til en anden kommune end deres biologiske forældres, og så forsvinder de lidt i tågerne.

”Det har nærmest været et mareridt at finde disse børn. Vi ved, hvor de kommer fra. Men vi ved ikke, hvor de bor. For kommunerne ved ikke, hvor mange anbragte børn de har på deres almindelige folkeskoler, og som kan have særlige udfordringer. Det politiske system hælder stadigvæk til, at det bare handler om at beslutte, hvad der er den mest effektive indsats, og så er det den, vi bruger. Men når vi mangler et grundfundament af viden, kan vi slet ikke tale om, hvad der er den mest effektive indsats over for de her børn,” konkluderer Mette Deding


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024