Milliardmiseren på universiteterne

Universiteterne bruger halvanden milliard mere på uddannelse, end de får fra staten, viser nye udregninger. Pengene tager de fra forskningen. ”Der er ikke så mange andre steder, de kan komme fra. Vi har ikke nogen pengemaskine,” siger formand for rektorkollegiet Anders Overgaard Bjarklev. Dermed ryger de samlede offentlige investeringer i forskning under den ene procent, som Danmark har skrevet under på at sætte af.

Man kan diskutere, om politikerne betaler universiteterne for lidt for at uddanne studerende, eller om universiteterne bruger pengene for dårligt, men en ting er sikker: Universiteterne bruger flere penge, end de får. Halvanden milliard kroner mere om året, tyder de nyeste udregninger på. Se figur 1. Spørgsmålet er, hvor pengene til den ekstraregning bliver taget fra?

Formanden for rektorkollegiet i Danske Universiteter har et bud:

”Lige nu koster det sektoren penge at uddanne folk, og de penge henter vi fra forskningsmidlerne. Der er ikke så mange andre steder, de kan komme fra. Vi har ikke nogen pengemaskine,” siger Anders Overgaard Bjarklev, der også er rektor på DTU.

Login