Miss Universitet 2015

Aalborg Universitet uddanner flest fra ikke-akademiske familier, Københavns Universitet kan prale af det laveste frafald, DTU tjener flest penge, og de nyuddannede fra CBS stryger ind på arbejdsmarkedet. Mandag Morgen kårer de bedste universiteter i 11 kategorier. Kåringerne fortæller, hvilke universiteter, der er bedst til hvad, men ikke hvilket, der er Danmarks bedste.

”Det er vigtigt, at vi har et universitet, der kan få unge fra ikke-akademiske hjem gennem studierne. Og det er vigtigt, at vi har et universitet, der satser på specialiseret, teknisk forskning. Man kan ikke sige, hvad der er vigtigst, eller hvem der bedst, blot konstatere, at universiteterne er bedst til forskellige ting,” siger formanden for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Jens Oddershede.

I flere af kategorierne, kan der hurtigt opstå uenighed om, hvem der er den egentlige vinder, forklarer professor i statskundskab på Købehavns universitet, Peter Dahler-Larsen:

”Du kan ikke sammenligne frafald på universiteterne med dødstal i trafikken. Hvis vi kigger på dødsfald i trafikken er det indlysende, at et tal tæt på nul, er mest ønskværdigt. Men hvis du kigger på frafald, kan du måske sige, at det nok er bedre, at tallet er tættere på nul end 100, men om det skal være 2, 10, 15 eller 27 pct., kan vi ikke sige.”

Aalborg Universitet får sine studerende hurtigst igennem studierne, men de får ikke noget arbejde bagefter. Det gør de studerende på CBS, men her skal man lede længe efter en forsker. DTU har flest forskere, men de udgiver til gengæld færrest forskningsartikler.

Danmarks otte universiteter er ikke lige gode til alt. Mandag Morgen kårer det bedste danske universitet i 11 kategorier. To universiteter tager suverænt flest førstepladser. DTU snupper fem, mens Aalborg Universitet sætter sig på fire. Se figur 1.

Men vi er ikke ude i en uskøn skønhedskonkurrence om, hvilket universitet der er bedst. Formanden for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, forhenværende rektor for Syddansk Universitet Jens Oddershede, som har mange års erfaringer fra den danske universitetsverden, forklarer hvorfor:

Login