Nytænkning skal sætte strøm til dansk transport

Danske beslutningstagere skal tage de globale briller på, hvis de vil sikre ny teknologi til dansk transport. Overalt i verden er der eksempler på frontløbere, der skaber nye teknologiske løsninger til et område, der tørster efter nytænkning.

I sidste uge faldt prisen for at lease en elbil i Danmark til 2.495 kr. om måneden. Hermed er prisen på samme niveau som leasing af en benzinbil, og elbilen koster endda kun en tredjedel i brændstof. Det er et vigtigt skridt på vejen til, at elbilen kan blive andet end det dyre, miljøvenlige alternativ for de grønne feinschmeckere. Forklaringen på prisfaldet på elbiler skal findes i en intensiv teknologi- og produktudvikling gennem de senere år, hvor stort set alle store bilproducenter har introduceret nye el- og hybridbiler på markedet. Salget af elbiler er da også steget i 2014, hvor der allerede ved udgangen af august var blevet solgt flere elbiler end i hele 2013. Dog er volumen ikke specielt imponerende med 670 indregistreringer i år.

De faldende priser gør, at Københavns Kommune kan fordoble sin elbilflåde inden for det næste halvandet år. Kommunen er gået sammen med 12 andre kommuner og regioner i  et indkøbsfællesskab, der skal sikre fortsat lave priser. Danske virksomheder begynder også at gå over til el. Det er denne type ‘flåder’ af elbiler, der driver markedet i Danmark med næsten 80 pct. af alle salg. 

[quote align="left" author=""]Innovation og nye løsninger inden for elbaseret transport sprudler over hele verden i disse år.[/quote]

Fortsat fald i priserne afhænger i høj grad af, om elbilernes nuværende afgiftsfritagelse bliver forlænget. Den er pt. sikret frem til 2015, men politikerne går netop nu og tygger på, om teknologien udvikler sig så hurtigt, at markedet allerede til den tid vil kunne klare sig uden samme grad af afgiftsfritagelse. Det gavner ingen, at afgiftsfritage en moden teknologi, men det er svært at spå om fremtidens prisudvikling. Og eftersom elbilen kan spille en afgørende rolle i Danmarks klimareduktioner, virker det meget risikabelt at pille ved afgiftsfritagelsen, netop som elbilen er ved at få fodfæste efter mange års vaklen.

Behov for fortsat teknologiudvikling

I en nyligt udgivet rapport slår Concito fast, at mere el i transportsystemet kan bidrage til at sænke CO2-udslippet i sektoren med op til 70 pct. Dertil kommer, at der også er store sundhedsfordele at hente ved de støj- og udstødningsløse elbiler samt bedre udnyttelse af vores vindenergi, da elbilerne typisk bliver opladet om natten, hvor der er overskud af vinderenergi.

Forudsætningen for, at der kan komme mere el i Danmarks transportsystem, er, at teknologiudviklingen fortsætter, og her er det ikke kun elbilmodellerne, der skal udvikles. Nye teknologier, der på forskellig vis faciliterer omstillingen til mere el, er mindst lige så vigtige. I den årlige Sustainia100-rapport er der de seneste tre år blevet fremhævet en række eksempler på, hvordan el kan blive mere integreret i både biltrafikken, den tunge trafik og den kollektive transport. Jeg præsenterede ved Driving Green-konferencen i sidste uge et større udvalg af disse eksempler, som jeg herunder vil give et udpluk af.

 

FOR BILTRAFIKKEN handler teknologiudviklingen i høj grad om at gøre elbilen nemmere og mere komfortabel at bruge. Her er trådløs opladning en spændende ny teknologi, som pt. bliver testet på parkeringspladser forbeholdt elbiler. I London vil teknologien fra 2015 blive brugt til at oplade busser, mens de holder stille på busstoppesteder. Men der er i teorien ikke noget til hinder for, at trådløs opladning på længere sigt kan bruges på biler og busser, mens de er i fart, selvom teknologien nok ikke bliver moden til dette inden for de næste mange år. En anden problemstilling for udbredelsen af elbilen er netværket af ladestandere. I Californien har ChargePoint udrullet verden største netværk af ladestandere. Her kan elbilchauffører se, hvilke af de over 16.500 ladestandere der er i brug, og blive guidet til den nærmeste frie ved hjælp af en app. En interessant svensk teknologi er Solelia, der tilbyder leasing af parkeringspladser med solceller installeret som tag, hvor bilen kan oplades. Hvis solen ikke skinner, køber et særligt computersystem vedvarende energi, så bilen til alle tider er fri for at køre på fossile brændsler.

 

FOR DEN KOLLEKTIVE TRAFIK er togtrafikken efterhånden på vej til at blive elektrificeret, i takt med at dieseltog bliver udskiftet, og Danmark har da også lagt sig i selen med Togfonden DK efter mange års fodslæberi og problemer med de dieseldrevne IC4-tog. Det store potentiale for elektrificering i den kollektive trafik ligger i at få busser over på el, og teknologiudviklingen på dette område går da også stærkt. I København har man siden oktober 2013 testet busser fra den kinesiske producent BYD, der udmærker sig ved at installere et såkaldt drivhjul i bussen, som sørger for at bussens batteri bliver ladet op, når den eksempelvis kører ned ad bakke. På den måde øges batteritid og derved bussens rækkevidde til op mod 250 kilometer per opladning. I USA har batterivirksomheden Proterra udviklet en elektrisk bus, hvor batteriet kan oplades på kun 5 minutter . Herved kan der indlægges korte pauser for enden af ruten, hvor batteriet lades op, og bussen derved kan forblive på vejene hele dagen og nøjes med en større opladning en gang i døgnet.  

 

FOR TUNG TRANSPORT er de teknologiske udfordringer større, da lastbiler typisk kræver en højere grad af fleksibilitet, end el kan give. Dog bliver der eksperimenteret med at elektrificere strækninger med stor lastbilsaktivitet ved hjælp af et sporvognslignende system, hvor hybridlastbilerne kobler sig på et elkabel, der hænger i luften. Systemet kaldes eHighway og bliver nu testet i havnen i Los Angeles, hvor der ud over CO2-besparelser også kan opnås betydelige forbedringer af luftkvaliteten. Til de strækninger, hvor el ikke er en mulighed for den tunge trafik, skal der ses i retning af bæredygtige brændsler som eksempelvis flydende biogas, som bliver produceret i den svenske by Lidköping.

De omtalte teknologier vidner om, at innovation og nye løsninger inden for elbaseret transport sprudler over hele verden i disse år. Hvis Danmark skal kunne indfri de store klima- og sundhedsfordele, som elektrificeringen af transportsystemet tilbyder, så er det essentielt, at beslutningstagere har det globale udsyn, det kræver at finde og integrere disse og teknologier i det danske transportsystem. Markedet skal altid være den drivende faktor, men frontløbere som Københavns Kommune vil ofte skulle bane vejen og kickstarte markedet. 

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel En kop kaffe med mentalt løft Næste artikel Uden nysgerrighed dør innovationen

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Margrethe Vestager serverer tre kulturanbefalinger til Mandag Morgens læsere. Hun kommer blandt andet omkring en oldgræsk tragedie, som hun har genlæst for første gang siden gymnasiet, og en illusionskunstner på Netflix.

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Christian Harsløf havner i et af de største og mest betændte politiske brændpunkter, når han tiltræder som direktør for digitalisering og teknologi samt sundheds- og ældreområdet i KL.

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

KOMMENTAR: En læge i Grenaa og en læge i Århus midtby får den samme betaling for at tage sig godt af deres patienter. Men hvis de skal have lige god behandling, kræver det en meget forskellig indsats. Et lægefællesskab i Grenaa har taget konsekvensen og lavet deres egen udligningsordning mellem de stærkeste og de svageste patienter.