Joe Biden vil gøre Vesten grøn og ’socialdemokratisk’

Biden-administrationen sætter ord på den nye økonomiske verdensorden. Den nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan har erklæret den 40 år gamle ultraliberale Washington Consensus for død. Washingtons nye økonomiske kurs skal beskytte USA, middelklassens jobs, klimaet og demokratiet i Vesten.

National sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan holdt en tale i tænketanken Brookings 27. april, 
som er blevet kaldt skelsættende. Her erklærede han den utøjlede kapitalisme død og 
opridsede konturerne af en ny økonomisk orden.
National sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan holdt en tale i tænketanken Brookings 27. april, som er blevet kaldt skelsættende. Her erklærede han den utøjlede kapitalisme død og opridsede konturerne af en ny økonomisk orden.Foto: Tom Williams/SIPA/Ritzau Scanpix
Andreas BaumannClaus Kragh

Selvom USA’s præsident, Joe Biden, fylder 81 år i juli, er han langt fra færdig med at sætte markante aftryk på amerikansk og global politik.

Her i foråret 2023 er det blevet klart for økonomer og økonomiske beslutningstagere verden over, at præsidenten er ved at etablere et samlet bud på en ny økonomisk verdensorden, der kan beskrives som ’socialdemokratisk’, grøn og fokuseret på national sikkerhed i USA og i de lande, som måtte vælge at følge USA. USA’s – og dermed Danmarks – nye internationale økonomiske politik er reelt under voldsom forandring.

Det har den i mange henseender været siden den globaliseringskritiske Donald Trump i 2016 vandt det amerikanske valg – ikke mindst på arbejderstemmer fra det demokratiske partis kerneland. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu