Obama brød status quo i Mellemøsten

Selv om det amerikanske præsidentembede giver indehaveren store magtbeføjelser, er det sjældent, at amerikanske præsidenter gør det, som Barack Obama gjorde i begyndelsen af september 2013: træffer en spontan og personlig beslutning i en kompliceret sag om krig og fred i Mellemøsten.

Ved indgangen til 2014 synes det imidlertid at stå klart, at den amerikanske præsidents egenrådige, spidsfindige og langtfra heltemodige beslutning har skabt et nyt momentum i international politik. I stedet for som commander-in-chief at gennemføre et begrænset angreb på Syrien valgte Obama at lade det være op til Kongressen at træffe afgørelsen. Og der var ikke noget flertal blandt de amerikanske politikere for at kaste den krigstrætte nation ud i endnu et mellemøstligt eventyr.

[graph title="Barack Obama" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/430d5-obama.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/2a441-obama.jpg" text="Navn og stilling: Barack Obama, USA’s præsident."] [/graph]

I dag er Rusland blevet involveret i afmonteringen af Syriens kemiske våben. USA og Europa er igen kommet på talefod med Iran. Obama fik markeret, at han ikke vil lade sin mellemøstpolitik dirigere af de høge i Israel og Washington, der i årevis har plæderet for skarp diplomatisk og helst militær konfrontation med Iran.

Graham E. Fuller, tidligere topembedsmand i den amerikanske efterretningstjeneste CIA, gik i oktober så vidt som til at spørge, om Obamas håndtering af syriens- og iranpolitikken i virkeligheden indvarsler et fundamentalt nybrud i USA’s udenrigspolitik.

”Er Obamas angivelige svaghed og vankelmod i virkeligheden et aha-øjeblik – det første glimt af visdom i den mørke tunnel af katastrofale politikker i løbet af de tiår, der er gået, siden vi fik den forgiftede kalk som ’verdens eneste supermagt’,” skrev Fuller i en analyse i avisen The Christian Science Monitor.

USA’s økonomi var vigtigst

Hele verden – og ikke mindst Obamas stab i Det Hvide Hus i Washington – havde ventet, at præsident Obama i sin tale til befolkningen den 10. september ville annoncere et begrænset militærangreb på regimet i Syrien, som ifølge præsidentens eget udsagn havde dræbt flere end 1.000 af sine egne borgere med kemiske våben.

Obama gjorde det i sin tale klart, at den syriske diktator, Bashar al-Assads, handlemåde var uacceptabel. Men Obamas overraskelse til hele verden var, at han afstod fra at bruge sine præsidentielle magtbeføjelser til at gennemføre angrebet og i stedet lod det være op til de folkevalgte i Kongressen at afgøre, om USA skulle gennemføre et begrænset angreb på det syriske regime.

Obama sagde, at han har brugt fire og et halvt år på at stoppe USA’s engagement i krigene i Irak og Afghanistan, og at han ser det som sin vigtigste opgave at bringe den kriseramte amerikanske økonomi tilbage på fode.

”Jeg mener, at vort demokrati er stærkere, når præsidenten handler med Kongressens støtte. Og jeg mener, at Amerika handler mere effektivt ude i verden, når vi står sammen,” sagde Obama i talen.

De folkevalgte amerikanske politikere reagerede sådan, som Obama formentlig ventede. De ville ikke tage ansvaret for at engagere USA i en ny – om end begrænset – militæraktion.

Spontan og autentisk Obama

Den amerikanske historiker Michael Beschloss, der har specialiseret sig i amerikanske præsidenter og deres forvaltning af det magtfulde embede, konstaterer, at Barack Obamas taler ofte adskiller sig fra forgængernes.

”Han er ikke bange for at indrømme, at verden er kompliceret og sammensat. Og at han selv kan være præget af ambivalens. Det er ikke noget tilfælde, at en præsident med disse karakteristika blev valgt efter to valgperioder med en præsident, der var kendt for at være meget selvsikker i stort set alt, hvad han sagde i offentligheden,” sagde Beschloss til den offentlige radiostation NPR. ”Vi så noget, som vi ikke ser med ret mange præsidenter: en meget spontan beslutning. Og det var ikke nødvendigvis en, der satte Obama i det bedste lys. Men vi fik et autentisk indblik i manden.”

Obama har i hele sin regeringstid haft USA’s forhold til den muslimske verden som en høj prioritet. Det gjorde han klart i en stor tale i Kairo i juni 2009. Men USA’s militære engagementer i Irak og Afghanistan, de dybt forankrede fjendtligheder mellem despotiske regimer i Mellemøsten og endelig Ruslands og Kinas mange blokader af FN’s Sikkerhedsråd har gjort det endog meget svært for Barack Obama at sikre fremskridt på en dagsorden, der synes at ligge den amerikanske præsident meget på sinde.

Status quo er brudt

Ikke-angrebet på Syrien, involveringen af Rusland og den foreløbige aftale med Iran er absolut ikke nogen garanti for politisk-diplomatiske fremskridt i Mellemøsten. Men Barack Obamas beslutning om at lade Kongressen lægge det ventede angreb på Syrien dødt har skabt en situation, hvor brikkerne i det mellemøstlige puslespil pludselig kan lægges på måder, som hidtil har været umulige. Indtil videre er det umuligt at forudsige, præcis hvilke konsekvenser dette får. Men det er givet, at Iran – ikke mindst i kraft af den shiamuslimske dominans i Irak efter Saddam Husseins fald – i dag er en nøglemagt, som må spille en rolle i den fremtidige fred omkring Syrien.

Både i Israel og Saudi-Arabien har man reageret negativt på tilnærmelserne til Iran. Det iranske præstestyre har siden revolutionen i 1979 igen og igen udtalt sig krigerisk over for Israel, som med rette kan føle sig truet af iranerne. Saudi-Arabien, der hidtil har nydt godt af privilegerede relationer til USA, ser på sin side enhver aftale mellem Iran og USA som en trussel.

”Saudi-Arabien er en sunnimuslimsk nation, som i Syrien fører en stedfortræderkrig mod sin shiamuslimske rival, Iran, om magten i regionen,” siger Tom Lippman, specialist i Saudi-Arabien ved tænketanken The Middle East Institute i Washington, til Bloomberg.

I løbet af 2014 vil verden se til, at den kemiske afvæbning af Syrien gennemføres, ligesom det formentlig vil stå klart, at USA er villig til at acceptere Iran som en uomgængelig partner for en kommende sikkerhedsorden i Mellemøsten. Det bliver ikke nogen køn proces. Krigen i Syrien vil fortsætte med betydelige civile tab til følge, og det iranske præstestyre vil fortsætte sine menneskeretskrænkelser, ligesom Saudi-Arabien fortsat vil støtte radikale sunnimuslimske grupper i både Mellemøsten, Nordafrika og Centralasien, alt imens man undertrykker sin egen befolkning brutalt. Saudi-Arabien er vigtig, fordi det rige olieproducerende land reelt kæmper med Iran om at spille hovedrollen i Mellemøsten.

Men omvendt kan Obamas stærkt realpolitisk farvede beslutninger i efteråret 2013 og foråret 2014 gå hen at markere et historisk skifte, hvor Rusland og Iran tvinges til at påtage sig regionalt ansvar, og hvor Israel og Saudi-Arabien ikke længere kan satse på den ikke-bæredygtige status quo, som deres særlige relationer til USA har gjort mulig. Dette opbrud i Mellemøstens fastlåste fronter gør i sig selv Obamas ikke-angreb til en af de vidtrækkende forandringer i 2013.

Forrige artikel Kansleren vil genrejse Europa Næste artikel “Min største frygt er, at intet vil ændre sig”

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.