På onlinekursus i 50 timer om ugen

Online-kurser breder sig med lynets hast. Millioner af mennesker bliver i dag undervist gratis af professorer fra nogle af de mest prestigefyldte elite-universiteter som Harvard, Stanford og Princeton. Nogle kurser har over 200.000 studerende. Knud Haugaard Sørensenn er en af dem, der udnytter muligheden for at blive undervist af førende professorer fra verdens bedste universiteter. 50 timer om ugen sidder Knud i Århus og deltager i onlineundervisning med tusindvis af andre studerende fra hele verden.

Torben K. Andersen

Knud Haugaard Sørensen er ekspert i at udnytte de enorme muligheder for at blive undervist af førende professorer fra verdens bedste universiteter.

Om formiddagen kan han være på Columbia University. Om eftermiddagen på Stanford. Og om aftenen på Michigan. Alt sammen online. Han sidder blot i Aarhus, hvorfra han er koblet op til de forskellige professorer og tusindvis af ”medstuderende” fra hele verden.

På godt et år har han gennemført 13 forskellige onlinekurser om vidt forskellige emner som kunstig intelligens, bæredygtighed og mobile robotter – uden at have betalt en krone. For øjeblikket deltager han i fem nye kurser.

Læs mere

Denne artikel er en del af Intelligence-sektionen til Mandag Morgen Navigation 9, som udkommer fredag d. 5. april. Læs de andre artikler i Intelligence-sektionen her:

Uddannelsesrevolution kan løfte millioner ud af fattigdommen
Derfor kommer revolutionen netop nu
En businesscase for familien på Fremtidsvej

”Jeg er fuldstændig bidt af det og bruger omkring 50 timer om ugen på onlinekurser. Jeg er typen, som godt kan lide at få indblik i mange forskellige emner. Derfor er det jo genialt, at jeg bare kan tilmelde mig de kurser, som jeg synes er interessante, og blive undervist af nogle af verdens bedste eksperter inden for de forskellige områder, uden at det koster mig noget bortset fra den tid, jeg bruger på det,” siger Knud Haugaard Sørensen.

Han er uddannet cand.scient. i fysik fra Aarhus Universitet i 2006. Han arbejder som selvstændig programmør og har etableret sit eget enkeltmandsfirma, AL&L Technology. I perioder har han været jobsøgende, og hans erfaringer er, at arbejdsgiverne lægger mærke til de mange kurser, han har deltaget i.

Hans første kursus handlede om introduktion til kunstig intelligens, som Googles forskningsdirektør, Peter Norvig, og Stanford-professoren Sebastian Thrun stod for. Han fik et indblik i teorien og viden om, hvordan den bruges i praksis til en selvkørende bil. 160.000 mennesker fra hele verden deltog i kurset, hvoraf 23.000 gennemførte, herunder Knud Haugaard Sørensen.

Kun omkring 10 pct. af de folk, der tilmelder sig et kursus, gennemfører hele forløbet. Knud Haugaard Sørensen har foreløbig gennemført alle sine kurser bortset fra et enkelt. Det handlede om genteknologi på højere niveau og blev for avanceret, da den form for teknologi ikke er hans spidskompetence.

Knud Haugaard Sørensen fremhæver, at det er meget let at hoppe på vognen og tilmelde sig forskellige kurser. De er lette at finde, og der kommer hele tiden nye til. Men det er ikke alle, som er lige gode. Han deltager for det meste i kurser udbudt af Coursera, der blev etableret i april sidste år, og som i dag har ca. 3 millioner kursister fra stort set alle lande i verden. 

”Coursera har masser af kurser, men mange af de undervisere, som står bag, har ikke den store erfaring med onlineformen. Derfor svinger kvaliteten meget,” lyder den erfarnes dom.

Han fremhæver også den nye tyske universitetsplatform, openHPI, der blev etableret i efteråret 2012, og som tilbyder gratis kurser. Over 13.000 deltog i selskabets første kursus, hvoraf 2.100 fik et certifikat.

Skulle folk få lyst til at hoppe ud i onlinekurser for første gang, anbefaler Knud Haugaard Sørensen at melde sig til det 10 uger lange kursus, der hedder Model Thinking, som University of Michigan står for via Coursera. Det handler om at udtænke forskellige modeller til bedre at kunne agere i en kompleks verden.

”Det er et godt startkursus til at komme ind i onlineuniverset. Arbejdsbyrden er ikke særlig stor, og man kommer til at arbejde med forskellige modeller inden for en række emner.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu