Overvismænd: Vi har ingen mirakelkur

Der findes intet økonomisk tryllemiddel, der kan løse Danmarks alvorlige økonomiske problemer. Sådan lyder budskabet fra den nuværende overvismand, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, og hans tre forgængere. En af forklaringerne er, at de større lande er på vej ind i samme vækstfælde, som Danmark befinder sig i. Og at råderummet for en økonomisk vækstplan er meget begrænset.

Efter flere uger med alarmerende krisetegn i den internationale økonomi er hele den politiske diskussion herhjemme drejet over mod ét emne: Vækst. For måneder siden var der forårsstemning i regeringen, ny vækst på eksportmarkederne og forhåbninger om et dansk opsving lige om hjørnet. Nu er det pludselig blevet et hovedtema for alle partier i den kommende folketingsvalgkamp, hvordan man sammensætter en krisepakke, der kan skærme Danmark mod et internationalt økonomisk tilbageslag.

Men hverken regeringen eller oppositionen skal gøre sig forhåbninger om, at fagøkonomerne står klar i kulissen med entydige anbefalinger til indholdet af en ny vækstpakke. Mandag Morgen har i den forløbne uge jagtet opskriften på en ny vækstpakke blandt landets topøkonomer. Meldingen er, at de ikke har klare svar på, hvordan en af de værste økonomiske kriser siden 1930’erne skal løses.

Den store turbulens i den globale økonomi og den tiltagende statsgældskrise har gjort det stadig sværere at designe en ny masterplan på nationalt plan. Det økonomiske råderum til nye vækstpakker er blevet indskrænket, og antallet af usikkerhedsmomenter er øget.

Login