Rekruttering next level: Bløde kompetencer kan afsløre overset talent og arbejdskraft

Flere jobcentre har over det seneste år haft held med at få folk i job ved at se på deres personlige egenskaber frem for på det klassiske cv. Metoden kan også bruges i almindelig rekruttering og kan være afgørende på et dynamisk arbejdsmarked, hvor flere brancher mangler hænder, og hvor kunstig intelligens vil gøre nogle jobfunktioner overflødige.

Stine Bjerre Herdel

Kunne Jannik fra regnskabsafdelingen i virkeligheden være et kæmpe talent ovre i marketingafdelingen? Kunne nyuddannede Maria være en brillant leder, også selvom hun ikke har så meget erhvervserfaring? Og kunne en nedslidt tagdækker vise sig som den fødte pædagogmedhjælper?  

Ja, lyder svaret, hvis du spørger til erfaringerne i de 49 jobcentre, der i det seneste år har arbejdet med at supplere eller helt erstatte det traditionelle cv med et nyt værktøj, der skal vurdere jobansøgeres talent ved brug af en såkaldt soft skills-vurdering. Altså en vurdering af en persons bløde egenskaber og adfærd såsom det at være systematisk, vedholdende, omsorgsfuld, samarbejdende, perfektionistisk og lignende. 

De bløde egenskaber adskiller sig fra de mere hårde kompetencer, som vi traditionelt kigger på, såsom uddannelse, tidligere job og titler, branchekendskab, tid på arbejdsmarkedet og færdigheder ud i forskellige værktøjer som CRM-systemer eller Office-pakken. I langt de fleste tilfælde er det disse meritter, som jobkandidater i første omgang bliver vurderet på, når en ny stilling skal besættes. Men det kan faktisk være de bløde egenskaber, der afgør, om en person lykkes i jobbet eller har skjulte talenter for nye arbejdsopgaver. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024