Nyt Job til  
Sofie Valbjørn

Sofie Valbjørn bryder eks-borgmestres forbandelse

Jens Reiermann

Fakta

Hvem?

Sofie Valbjørn

Hvilket job?

Projektleder, bydelsprojektet 3i1

Hvorfra?

Borgmester, Fanø 2018 - 2021

Sofie Valbjørn er en af de 38 eks-borgmestre, der ved nytårstid måtte aflevere borgmesterkæderne til deres efterfølgere. 

For hende var det et valg; allerede året før havde hun bebudet, at hun ikke ville fortsætte på posten som de omkring 3.500 fanøboeres førstekvinde. For de fleste andre af de 38 endte kommunalvalget ikke, som de havde håbet. De havde været borgmestre i én eller flere perioder – og blev ikke genvalgt. 

Sofie Valbjørn var borgmester i Fanø Kommune, landets næstmindste. Helt lige som andre kommuner er Fanø Kommune en stor arbejdsgiver. Sofie Valbjørn var øverste chef for næsten 400 medarbejdere, det svarer til en mellemstor privat virksomhed.

Derfor har hun, som de andre 37 eks-borgmestre, erfaring med arbejdet som leder af store organisationer. Umiddelbart skulle man derfor tro, at jobbet som borgmester ville være et stort plus på CV’et. Men flertallet af de 38 har ikke oplevet det sådan.

En af dem siger det på denne måde: ”Tror man, at man som tidligere borgmester bliver kimet ned med tilbud om gode nye job, må man tro om igen. Telefonen ringer ikke.”

Velkommen til en ny virkelighed.

På Sjælland har en gruppe af fravalgte borgmestre på tværs af partiskel ligefrem etableret et netværk for at støtte hinanden i arbejdet med at skabe en ny karriere på arbejdsmarkedet – eller i det mindste finde ud af, hvad livet efter jobbet som borgmester skal bringe.

Enkelte går deres helt egen vej og etablerer sig som selvstændige rådgivere i egne virksomheder. Sofie Valbjørn har fået arbejde som leder af bydelsprojektet 3i1 i nabokommunen Esbjerg. 

”Jeg bliver tit spurgt, om ikke jeg har taget et skridt ned ad stigen med mit nye job, men det synes jeg ikke,” siger hun.

For hende er det nærmere sådan, at jobbet som projektleder for 3i1 ligger i lige forlængelse af jobbet som borgmester. 3i1 omfatter omkring 6.000 beboere i syv almene boligområder i Esbjerg. Det er en af sektorens mange helhedsplaner. Formålet er her, som i andet boligsocialt arbejde, at styrke civilsamfundet, højne uddannelsesniveauet blandt beboerne og hjælpe flere i arbejde. 

Der skal altså arbejdes med og investeres i beboernes sociale kapital.

”Jeg er optaget af fuldstændig de samme emner, som jeg var, da jeg var borgmester. Nu skal det bare lykkes for de omkring 6.000 beboere, projektet omfatter, og ikke ”kun” de 3.500 beboere på Fanø,” siger Sofie Valbjørn.

For Sofie Valbjørn er der en vis lighed i de emner, hun arbejder med. Hun mener også, der er en vis lighed i opgaverne som leder.

Sofie Valbjørn var valgt for Alternativet og blev i valgperioden 2018-2021 partiets eneste borgmester. 

Baggrund

2016-2017: Specialkonsulent, Esbjerg Kommune, Borger og Arbejdsmarked

2012-2016: Konsulent, Esbjerg Kommune, Familie og Forebyggelse

2006-2012: Konsulent hos MHT (fokus: mangfoldighed og medbestemmelse)

1998-2008: Cand.scient i socialvidenskab og kulturmøder, Roskilde Universitet

1998-2005: Bachelor i antropologi, Københavns Universitet

1998: Student fra Esbjerg StatsskoleOmtalte personer

Sofie Valbjørn

Projektchef
ba.scient.anth (Københavns Uni. 2005), cand.scient. i socialvidenskab og kulturmøder (RUC 2008)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024