Sustainia er klar med 100 nye bæredygtige løsninger

For andet år i træk er Mandag Morgens internationale institut Sustainia klar med en stor samling innovative løsninger på bæredygtighedsproblemer over hele kloden. Ved den internationale lancering i London søndag præsenteres de 100 projekter og teknologier inden for 10 forskellige sektorer – der spænder fra mode, bygninger og fødevarer til it – i en samlet publikation under titlen Sustainia100.

“Det er virkelig håbefuldt at se, hvordan nye, innovative løsninger fortsat dukker op overalt i verden. Her har vi et håndgribeligt bevis for, at bæredygtige løsninger virker, at de er profitable, ønskværdige og succesrige,” siger EU’s klimakommissær Connie Hedegaard.

Hun er et af medlemmerne af den dommerkomité af verdens førende klima- og bæredygtighedsforkæmpere, der 7. november kårer vinderen af Sustainia Award 2013 blandt de 100 nominerede. Dommerkomiteen er anført af Californiens tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger og tæller blandt andre også dr. Rajendra Pachauri , den indiske formand for FN’s Klimapanel (IPCC), der modtog Nobels fredspris i 2007 på vegne af IPCC.

Sustainia100 blev lanceret i London søndag eftermiddag. Læs hele Sustainia100 online her.

Big data er bæredygtigt

Årets nominerede projekter og teknologier viser flere klare tendenser i den internationale udvikling af bæredygtighed. En af dem er betydningen af big data, der blandt andet bruges til analysere og ændre forbrugermønstre.

Sådan et projekt er det amerikanskudviklede Bidgely på energiområdet, som analyserer store datasæt over energiforbrug i millioner af husstande og på den baggrund giver tips om de bedste måder at spare på strømforbruget.

Systemet fungerer, uden at man skal installere teknologi i sit hjem, fordi det er de individuelle afvigelser i forhold til det samlede datasæt, der fremhæves. Det hjælper allerede i dag tusindvis af husstande i USA, Canada, Holland, Australien og New Zealand til at spare op mod 30 pct. på el-regningen.

Sidste års vinder erobrer nye markeder

Sidste års Sustainia Award-vinder, var et solenergisystem, udviklet af den britiske virksomhed Azuri, som gør det muligt for afsidesliggende husstande i udviklingslandene at installere solcellepaneler på taget af huse eller hytter uden nogen etableringsomkostninger.

I stedet betaler beboerne løbende for panelet ved at købe skrabelodder til 1-2 dollar stykket, som samtidig åbner for strømmen.

Da Azuri vandt Sustainia Award 2012, havde projektet allerede fået mere end 6.000 familier i Kenya, Malawi, Zambia og Sydsudan til at tage løsningen til sig. Men siden sidste års kåring, har virksomheden desuden opnået funding fra Barclays Bank og udvidet projektet til Vestafrika. Forventningen er snarest at nå op på 30.000 kunder i Afrika.

Mange løsninger fra udviklingslande

Og netop den løsningsorienterede tilgang til bæredygtighedens komplekse udfordringer er en af Sustainias styrker, understreger Rajendra Pachauri.

“Sustainia100 skaber opmærksomhed om de menneskeskabte effekter på klimaet ved at give os 100 menneskeskabte løsninger. Udfordringerne ved klimaforandringer bliver tacklet gennem teknologi, innovation og forskning som allerede er tilgængelig for verden. Med denne løsningsorienterede tilgang er Sustainia100 en opfordring til handling for et bredt publikum af politikere, virksomheder og samfundet,” siger Rajendra Pachauri.

Sustania

Igen i år er mange af projekterne enten målrettet eller udtænkt i udviklingslande, som dermed fører an som drivkraft for bæredygtig nytænkning. Der er således hele 43 løsninger i brug i Asien og 23 i Afrika, hvoraf 10 alene er i brug i Kenya. Det indikerer, at mange konkrete løsninger bedst udtænkes der, hvor man direkte kan mærke de håndgribelige forbedringer, som projekterne bringer med sig for mennesker og samfund.

I Kenya har et projekt eksempelvis til formål at udbrede trådløst internet til afsidesliggende husstande, som ellers aldrig har gjort sig forhåbninger om at få adgang til et nedgravet fiberkabel. Men ved at bruge de såkaldte hvidsignaler fra tv-frekvenser, som ikke førhen har været brugt til noget, kan man sende trådløst internet over meget lange afstande. Det forbinder tusindvis af kenyanske husstande til internettet.

Og i Zambia har organisationen CIDRZ udviklet et system til at monitorere og forebygge livmoderhalskræft. I en kombination af moderne telemedicin og rådgivning hos de traditionelle ægteskabsrådgivere skabes opmærksomhed om farerne ved livmoderhalskræft. Systemet er blevet implementeret nationalt, og flere end 20.000 kvinder har allerede været i forebyggende behandling.

Innovationskraften I de afrikanske udviklingslande overrasker ikke Sustainias grundlægger Erik Rasmussen.

”Innovation vokser ud af et behov. Vi kan meget vel være vidner til begyndelsen på en revolution, hvor nye økonomier viser sig som succesrige innovatorer. Med Sustainia100 ser det ud til, at flere nye økonomier forvandler deres behov for konkrete løsninger til en både bæredygtig, social og økonomisk fordel,” siger han.

Se lanceringsvideoen for Sustainia100.

Forrige artikel En skoledag i 2016 Næste artikel Stærk konkurrenceevne forudsætter en stærk stat Stærk konkurrenceevne forudsætter en stærk stat

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Højskoleforstander og filmproducer Ellen Riis anbefaler islandsk litteratur om at genfinde livsglæden, en norsk tv-serie om en fodboldkvinde i en mandeverden og så skal du høre melodiske Barselona, hvis du vil smage på ungdommen. 

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.