Utro vælgere og utro politikere

Normalt skifter 20-30 pct. af danskerne parti ved et folketingsvalg. Ved valget i juni satte hele 38 pct. af vælgerne kryds ud for et andet parti end ved det foregående valg. Men også de politiske partier shopper i stor stil rundt i det ideologiske arvegods i jagten på danskernes opbakning.

Vælgerne shopper i stigende grad rundt mellem partierne. Selv de fire taberpartier, Venstre, De Ra­dikale, SF og De Konservative, har sagt goddag til store grupper af vælgere, der stemte på et andet parti ved det seneste valg.

Helt det samme gælder selvfølgelig for de fire vinderpartier, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Libe­ral Alliance. Her springer det i øjnene, at hele 62 pct. af Liberal Alliances vælgere havde stemt på et andet parti ved valget i 2011. Og når det gælder Enhedslisten, har omkring halvdelen af partiets nuværende vælgere stemt på et andet parti ved sidste valg. Se figur 1.

“Vælgerne er slet, slet ikke gift med et parti længere. De er meget bevægelige og kan vandre på en måde, der godt kan over­raske. Vi kan for eksempel se, at både vin­der- og taberpartier har modtaget mange vælgere, der stemte anderledes sidste gang. Det overrasker mig,” siger Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet.

Login