Det værste er ventetiden

Selvom danske virksomheder skriger på kvalificeret arbejdskraft, bruger asylansøgere det meste af tiden på at vente og ikke på at forberede sig på at komme i job. Lov og praksis modarbejder, at flygtninge hurtigt kommer i arbejde. Mandag Morgen har været i Sønderborg, hvor knap halvdelen af virksomhederne ikke kan skaffe den arbejdskraft, de har brug for. Det sker selvom byens asylcenter bugner med potentielle medarbejdere. Lige nu er der 20-30 af de nyankomne flygtninge, som umiddelbart kunne ansættes på lokale virksomheder, vurderer Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand i Danfoss A/S. Udlændingestyrelsen og reglerne omkring integration forhindrer, at det sker, siger han og kritiserer politikerne på Christiansborg for nøl. Et af problemerne er den måde, flygtningene fordeles på. Det sker sjældent ud fra en logik om, at deres kompetencer skal i spil der, hvor virksomhederne kan bruge dem. ”Vores flygtninge skal ende det sted, hvor de har de bedste muligheder for at få et job og derigennem blive integreret i samfundet,” siger Helena Pedersen, leder af Asylprojekt Sønderborg, der arbejder på at matche virksomheder med kvalificerede kandidater på asylcenteret.
Jens Reiermann

Den syriske flygtning hamrer sin hånd ind i væggen. KLASK. Han har ventet mere end 14 måneder på at høre nyt om sin ansøgning om asyl. Men han får ikke noget at vide og ved derfor ikke, om han kan blive i Danmark. Ventetiden er svær at holde ud. Det er derfor han klasker sin hånd ind i væggen, mens han siger: ”Er jeg en sten, eller er jeg et menneske?”

[quote align="right" author="Yahya Shaker Al-Mahmoud, syrisk flygtning og politimand"]Er jeg en sten, eller er jeg et menneske?[/quote]

Flygtningen hedder Yahya Shaker Al-Mahmoud, og han er uddannet politibetjent og kommer fra en by i det nordvestlige Syrien, hvor russiske fly netop har bombet. Han ved endnu ikke, om hans familie er blevet ramt, for han kan ikke komme i kontakt med dem.

Nu bor han på et 12-mandsværelse på asylcenteret i Sønderborg. Ud over sengen har han sit eget skab, og i midten af værelset står der et stort spisebord. For de fleste er de trange forhold ikke det store problem. Asylansøgerne fra Syrien bor der oftest kun nogle måneder, normalt mellem tre og fire. Men for Yahya Shaker Al-Mahmoud begynder ventetiden at gå ham på.

I august fortalte Udlændingestyrelsen, at sagsbehandlingen i Danmark er Europas hurtigste. I gennemsnit tager det 91 dage at godkende eller afvise en ansøgning om asyl fra en syrisk statsborger. Langt de fleste asylansøgere bor ikke ret mange måneder på asylcenteret i Sønderborg. Og langt de fleste syrere, omkring 98 pct., får deres ansøgning om asyl godkendt.

Alligevel er Yahya Shaker Al-Mahmoud ikke den eneste, der venter langt længere end gennemsnittet. Der er også revisoren fra Damaskus, Sami Abed Aboud. Også han har ventet mere end et år på at få sin afgørelse. Og heller ikke han kan forstå, hvorfor sagen tager så lang tid.

Revisoren fra Damaskus

Sami Abed Aboud har arbejdet for det internationale konsulenthus KPMG i Damaskus og taler i modsætning til politibetjenten flydende engelsk uden noget, der ligner accent.

Mange brancher mangler folk" caption="Figur 2  

Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/381ab-jre_fig01_svaer-rekruttering-i-danmark_web.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/da9d0-jre_fig01_svaer-rekruttering-i-danmark_web.png | Forstør   Luk

I Sønderborg og på Bornholm har virksomhederne de største problemer med at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for. Næsten halvdelen af virksomhederne har de steder oplevet rekrutteringsproblemer i det seneste år.

Note: 1 Brancher med mindre end 20 virksomheder er udeladt, Kilde: “Lokalt Erhvervsklima 2015”, DI, september 2015 [/graph]

Helt lige som politibetjenten har Sami Abed Aboud god tid. På centret går de til danskundervisning to timer om dagen, hvad der blot løbet op i ti timer om ugen. Det er ellers en stor opgave at lære et nyt sprog. Når Region Syddanmark eksempelvis henter udenlandske læger op til ubesatte stillinger på sygehusene eller i den almene praksis, så begynder deres ophold med et tre måneders intensivt sprogkursus, hvor de på fuld tid arbejder med det danske sprog. Derefter fortsætter sprogundervisningen på et højt niveau i det meste af et år ved siden af deres arbejde.

Helt samme indsats er der ikke tale om på et asylcenter. To timer. Og så er der ventetiden.

Yahya Shaker Al-Mahmoud og Sami Abed Aboud har med andre ord god tid til at spille bordtennis og til at ryge cigaretter. Der er god tid til at tænke på deres familier eller de oplevelser, de har været igennem.

Selv om Sami Abed Aboud taler godt engelsk, og selv om han har arbejdet for et af de største revisions- og rådgivningsfirmaer i verden, drejer hele hans tilværelse sig om muligheden for at få asyl og ikke om, hvordan han og hans kompetencer kunne bidrage til det danske arbejdsmarked.

Det skyldes jura. For i Danmark er der vandtætte skotter mellem en ansøgning om asyl på den ene side og en ansøgning om at få en arbejdstilladelse på den anden side. De to ansøgninger reguleres ud fra hver deres hensyn. Det er den vigtigste grund til, at der kun sjældent sker en afklaring af asylansøgernes kompetencer, når de er på asylcenteret. Og selv når der sker en afklaring, sådan som det er tilfældet på asylcentret i Sønderborg, er det slet ikke sikkert, at den bliver brugt til noget. I langt de fleste tilfælde får afklaringen først betydning, når asylansøgeren har fået opholdstilladelse og kan flytte ud i den kommune, de bliver fordelt til.

Udlændingestyrelsen oplyser, at det i begge sager har været nødvendigt at indhente yderligere oplysninger fra Syrien for at kunne træffe de rigtige afgørelser. Det er en kompliceret opgave, og derfor trækker sagerne ud, lyder det i en e-mail til Mandag Morgen.

Mangel på arbejdskraft

Der er ellers brug for arbejdskraft i Danmark.[graph title="Svær rekruttering i Danmark" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 Fanø, Ærø, Læsø og Samsø er udeladt pga. for få observationer. , Kilde: “Lokalt Erhvervsklima 2015”, DI, september 2015 samt Economist.com på baggrund af tal fra ManpowerGroup. 

Over hele landet rapporterer danske virksomheder, at de har problemer med at tiltrække arbejdskraft, og netop i Sønderborg er problemet særlig stort. Her fortæller 46 pct. af DI’s medlemsvirksomheder i et rundspørge, at de inden for det seneste år har haft problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Det er det højeste niveau i hele landet. Se figur 1.

Det er derfor ikke så underligt, at det erhvervsrettede borgerinitiativ med Jørgen Mads Clausen i spidsen, Asylprojekt Sønderborg, er blevet søsat for at trække beboere fra asylcentre ud til de ledige job hos virksomhederne.

”Vi har kun godt at sige om syrerne, de vil gerne i gang og mange af den har en god uddannelse. Der er ledige job hos os, og vi tror på, at vi nok skal få dem i arbejde. Det er rigtig ærgerligt, at det skal være så besværligt,” siger Erling Duus, formand for DI i Sønderjylland og medlem af styregruppen for Asylprojekt Sønderborg.

Asylprojekt Sønderborg screener i samarbejde med asylcentret flygtningenes kompetencer for at se, om der kunne være match med behovene hos en lokal virksomhed. Og det er der tit.

Projektleder Helena Pedersen fra Asylprojekt Sønderborg vurderer, at cirka hver tiende asylansøger fra Syrien er arbejdsparate og ret hurtigt kunne komme ind på det danske arbejdsmarked. Asylcentret i Sønderborg er et af landets største og modtager kun asylansøgere fra Syrien, der i dag udgør omkring halvdelen af de asylansøgere, der kommer til Danmark. I forhold til den næststørste gruppe, der kommer fra Eritrea, er syrerne ofte bedre uddannede.

”Hver tiende ansøger taler et godt engelsk og har gode kompetencer med sig fra Syrien. Lige så snart der er en af dem, der har gode sproglige og erhvervsmæssige kompetencer, tager vi et møde med ham for at få de rigtige kontakter på plads til en virksomhed, hvor hans kompetencer kan komme i brug,” siger Helena Pedersen.

Når det lykkes, kan asylansøgeren komme på virksomhedsbesøg eller i praktik, mens vedkommende venter på at få sin ansøgning godkendt. Men når der nu er tale om en asylansøger, må han ikke arbejde, mens ansøgningen behandles. Han må derimod kun være i noget, der kan sammenlignes med skolepraktik – dvs. et kort praktikophold på en uges varighed.

Selv om virksomhederne ofte har brug for længere tid til at afklare, om kompetencerne også i praksis passer til deres behov, så er der ingen kære mor. Praktikopholdet skal være kort og må ikke ligne et arbejde.

Snubletråde på asylsøgeres vej til arbejde

  1. Ophold på asylcentrene
    I dag bruger asylansøgere store dele af deres 6-8 måneders ophold på centrene på at vente. Forbered dem bedst muligt på det danske arbejdsmarked fra dag et i Danmark. Det gælder særligt syriske flygtninge, hvor næsten alle får godkendt deres ansøgning om asyl.

  2. Flygtninge i arbejde
    I dag fordeler Udlændingestyrelsen overvejende flygtninge efter sproglige og kulturelle faktorer og efter muligheden for at danne netværk med andre udlændinge med tilsvarende kulturel baggrund og ikke efter deres mulighed for at få et job. Fremover bør fordelingen bygge på jobmuligheder for derved at fremme integrationen.

  3. Ophæv stavnsbåndet for flygtninge
    I dag betaler staten tilskud til kommunerne for det antal flygtninge, de får tildelt. Skulle en flygtning ønske at flytte, følger det statslige tilskud ikke automatisk med. Fremover bør tilskuddet følge flygtningen.

  4. Drop ligemageriet
    I dag behandles asylansøgere ens uanset deres kompetencer. Derfor behandles uddannede flygtninge på samme måde som analfabeter. Det fremmer ikke integrationen, men ligemageriet. Fremover bør der være fokus på at få de bedst uddannede flygtninge i arbejde så hurtigt som muligt.

  5. Netværk på tværs
    Asylprojekt Sønderborg samler erhvervsliv, kommune og organisationer for at fremme modtagelsen af flygtninge og ikke mindst sikre et smidigt forløb på tværs af kommunale kontorer, asylcentre og andre instanser. Netværksskabelse og tværgående indsats er erfaringen fra Sønderborg, andre kommuner kan lære af.

”Praktikanten har ikke arbejdstilladelse og må ikke udføre egentlige arbejdsopgaver, lige som han ikke må modtage løn eller andre ydelser. Gør man det alligevel, kan asylansøgeren risikere at blive udvist med det samme og virksomhederne kan få en bøde,” siger Helena Pedersen.

Det er lettere sagt end gjort for de virksomheder, der gerne vil hjælpe en asylansøger i job.

Snubletrådene på vejen til et arbejde

Skulle det være sådan, at en virksomhed efter det korte praktikophold tror, at de kan få glæde af asylansøgerens kompetencer, når han eller hun har fået opholdstilladelse i Danmark, så fortsætter problemerne.

Det er det, Helena Pedersen kalder ”snubletrådene” på en asylansøgers vej til det danske arbejdsmarked. Se boks. For det er ikke bare en vej til arbejdsmarkedet, det er en vej til en helt bestemt virksomhed. Og det kræver kontakter, netværk og viden, som en asylansøger af gode grunde ikke har.

Og når en asylmodtager har fået opholdstilladelse, bliver vedkommende fordelt til en modtagerkommune et sted i Danmark. Og selv om han har været i praktik i en virksomhed i Sønderborg og selv om virksomheden gerne vil ansætte ham bagefter, ja så kan han både ende i Aabenraa og Randers.

I den situation vil virksomheden ofte have spildt sine kræfter på at organisere praktikopholdet og tage imod asylansøgeren. Og omvendt vil asylansøgeren måske nok have lært, hvordan en dansk virksomhed fungerer, men den eneste kontakt vedkommende har, er til en dansk virksomhed som pludselig ligger langt væk.

Af de 168 flygtninge, Sønderborg Kommune skal modtage i år, har kun de 70 boet på asylcentret i kommunen. Resten kommer fra centre i andre dele af landet. Det er altså mere end svært at knytte kontakt mellem asylansøgere og virksomheder, mens asylansøgeren bor på et center og har rigtig god tid til netop det.

[quote align="right" author="Helena Pedersen, projektleder, Asylprojekt Sønderborg"]Hver tiende ansøger taler et godt engelsk og har gode kompetencer med sig fra Syrien. Lige så snart der er en af dem, der er klar til at få et arbejde, tager vi et møde med ham for at få de rigtige kontakter på plads[/quote]

”Beskæftigelsen skal være det vigtigste, når Udlændingestyrelsen visiterer. Vores flygtninge skal ende det sted, hvor de har de bedste muligheder for at få et job og derigennem blive integreret i samfundet. Vi foreslår en smart og hurtig modtagelse, der kan forkorte asylansøgernes vej til et job,” siger Helena Pedersen.

Det indebærer også, at indsatsen kan indrettes mere i overensstemmelse med asylansøgernes behov og muligheder, så velkvalificerede asylsøgere fra Syrien ikke skal have samme behandling som asylansøgere fra Eritrea, der ofte er analfabeter. I dag behandles de to meget forskellige grupper stort set ens.

Regler stavnsbinder flygtninge

Når modtagelsen hverken er smart eller hurtig, ender Sønderborgs flygtninge oftest i en helt anden kommune. Men hvorfor så ikke bare flytte tilbage til Sønderborg, kunne man spørge.

[quote align="left" author="Jørgen Eriksen, konsulent i Sønderborg Kommune"]Vi skal have et langt mere fleksibelt system, og det kunne f.eks. være sådan, at pengene følger flygtningen[/quote]

Problemet er bureaukrati. De flygtninge, der vil tilbage til Sønderborg, kommer så oven i de 168, som kommunen i forvejen har fået tildelt. De 168 udløser et særligt integrationstilskud, som staten udbetaler som en del af bloktilskuddet til kommunerne. Det gør de efterfølgende flygtninge ikke.

Så hvem er det lige, der har ansvaret for integrationsindsatsen for flygtning nummer 169 i Sønderborg? Og hvem er det for eksempel, der skal låne vedkommende penge til at betale depositum eller indskud til en bolig?

[quote align="right" author="Helena Pedersen, projektleder, Asylprojekt Sønderborg"]Vores flygtninge skal ende det sted, hvor de har de bedste muligheder for at få et job og derigennem blive integreret i samfundet. Vi foreslår en smart og hurtig modtagelse, der kan forkorte asylansøgernes vej til et job[/quote]

”Sønderborg Kommune er helt lige som alle andre kommuner ikke forpligtet til at hjælpe flygtninge ud over deres kvoter. I det her tilfælde skal flygtning nummer 169 først have sin sag op i byrådet, der skal sige ja, før kommunen kan modtage vedkommende. Skulle de sige ja, så øger staten ikke integrationstilskuddet, for staten dækker kun de 168 i kvoten,” siger Jørgen Eriksen, konsulent i Sønderborg Kommune.

Det er med andre ord kompliceret, hvis en flygtning finder sig et job i en anden kommune end den, Udlændingestyrelsen visiterer ham eller hende til.

”Vi skal have et langt mere fleksibelt system, og det kunne f.eks. være sådan, at pengene følger flygtningen, så kan de helt på samme måde som andre søge det job, de ønsker, og bagefter flytte efter det,” siger Jørgen Eriksen.

Ting tager tid

[quote align="left" author="Jørgen Eriksen, konsulent i Sønderborg Kommune"]Når regeringen måler på integrationen, så er det allerførste mål at se, hvordan det går med indvandrernes beskæftigelse. Det oplever vi bare ikke noget til i praksis[/quote]

I stedet for at bruge tid på at knytte kontakter og netværk til virksomheder rundt omkring et asylcenter, bruger asylansøgerne i Sønderborg det meste af tiden på noget andet.

Selv om Udlændingestyrelsen kan bryste sig af den i en europæisk sammenhæng korte sagsbehandlingstid, så oplever asylansøgerne forløbet helt anderledes. For dem er der tale om et forløb, de ikke helt forstår, og som ikke bliver tydeliggjort på en måde, som de kan forstå.

En forklaring er måske arbejdspresset hos sagsbehandlerne.

Udlændingestyrelsen modtager lige nu rekordmange ansøgninger om asyl. Selv om 2015 i sin helhed kan ende med at ligge lidt under 2014, så er det lige nu, antallet af ansøgninger topper. Udlændingestyrelsen regner selv med, at sagsbehandlingstiden er gået lidt op fra de rekordlave 91 dage til godt 100 dage eller lidt mere end 3 måneder.

Sønderborg vil have asylansøgere i arbejde

På initiativ af bestyrelsesformand i Danfoss A/S, Jørgen Mads Clausen, er en række interessenter i Sønderborg-området gået sammen om at sikre, at asylansøgerne på Sønderborg Asylcenter bliver bekendt med de erhvervsmæssige muligheder, der findes i lokalområdet.

Sønderborgs virksomheder har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Men da en del af de nyankomne asylansøgere til byens asylcenter har en videregående uddannelse og besidder kompetencer, som områdets virksomheder kan få gavn af på sigt – såsom ingeniører, IT-folk, håndværkere og landmænd – er der et stort potentiale i at få matchet asylansøgerne med Sønderborgs virksomheder.

Styregruppen består af:


  • Jørgen Mads Clausen, Bestyrelsesformand for Danfoss A/S

  • Gitte Thørring, leder af Asylcenteret i Sønderborg

  • Else Libach Hansen, Sønderborg Kommune

  • Jørgen Eriksen, chefkonsulent, Sønderborg Kommune

  • Muhamed Musa, repræsentant fra asylcenteret

  • Helena Pedersen, Pay-Back Specialistrekruttering

  • Erling Duus, formand for DI Sønderjylland

  • Morten Vestergaard, Sønderborg Handel

  • Dennis Calender, HR chef for Landbo Syd

  • Ken Holm Thomsen, Idea Entrepreneurship Centre

  • Janne Sandholdt, HR Manager, Repræsentant fra Danfoss

  • Heidi Schmidt Degermann, JKS a/s vikar- og rekrutteringsbureau


Kilde: Asylcenter

Men tæller man det hele med, går der ofte langt flere måneder, før en syrisk flygtning har fået ophold og bopæl i en dansk kommune.

Tidslinjen kan begynde, når en asylansøger møder op ved lejren i Sandholm og anmoder om asyl.

Det gjorde 52-årige Mohammad Musa efter en mere end dramatisk tur op gennem Europa. Se tekstboks i bunden. I Sandholmlejren svarede Musa på en række spørgsmål for at identificere sig selv. Det er ikke så underligt, men det underlige er, at Sandholmlejren tilsyneladende ikke sendte svarene videre i systemet.

Muhamed Musa undrede sig i hvert fald: Han svarede igen og igen på de samme spørgsmål på sin omstændelige vej gennem systemet, hvor Sandholmlejren kun var begyndelsen.

”Jeg bliver hele tiden sendt fra et center til et andet. Jeg har boet på centre i Helsingør, Randers, Sønderborg og Nordborg. Det er, som om jeg hele tiden blev forflyttet, og selv om jeg flyttede, så fulgte mine informationer ikke med mig,” siger han.

Før han sendte sin ansøgning om asyl, var der gået næsten to måneder. Derefter ventede han godt 3 måneder på, at ansøgningen blev godkendt. Fra det tidspunkt flyttede han endnu en gang, denne gang til et udslusningscenter, hvor han boede i to måneder. I alt er der tale om et forløb på mellem 7 og 8 måneder.

Det kan være, at Muhamed Musa blev flyttet, i takt med at der var plads på et center et eller andet sted i landet. Han fik det bare ikke at vide på en måde, så han kunne forstå det. Og han har undervist på et universitet, så det er næppe, fordi han ikke kan forstå en besked.

Og selv om han blev udspurgt igen og igen af de danske myndigheder, så spurgte ingen til hans kompetencer. Og hans mange ophold rundt omkring på asylcentrene i Danmark var tydeligvis ikke styret af et ønske om at få ham i arbejde. Asyl og arbejdsmuligheder følges ikke ad.

”Når regeringen måler på integrationen, så er det allerførste mål at se, hvordan det går med indvandrernes beskæftigelse. Det oplever vi bare ikke noget til i praksis,” siger Jørgen Eriksen.

Lektoren fra Damaskus

Syriske flygtninge har været meget igennem for at nå til Danmark. Det samme gælder Muhamed Musa, som var universitetslektor i Damaskus men flygtede fra krigen og nu bor i Randers. Han pendler hver dag to timer til sit arbejde i Sønderborg, hvor han er tolk.

For fire år siden var Muhamed Musa lektor i engelsk og fransk ved universitetet i Damaskus. I dag arbejder han som tolk på asylcentret i Sønderborg.

Han er 52 år gammel og en af de bedst uddannede asylansøgere, Danmark har modtaget fra Syrien. Han er også en af de mest målbevidste. Da den tyrkiske kystvagt for anden gang stoppede netop hans gummibåd på vejen mod Grækenland, sprang han i vandet og begyndte at svømme. Efter ni timer kunne han vakle i land på en græsk ø.

”Jeg var heldig,” siger han i dag.

Det var han ikke den dag for fire år siden, hvor borgerkrigen i Syrien flyttede ind i hans bydel i den sydlige del af Damaskus.

”Hvis ikke man deltog i politik, så kunne man leve godt. Jeg var lærer på universitetet og havde en god løn og et dejligt hus, men en dag strømmede unge militsmænd ind i kvarteret og begyndte at angribe en lille militær forlægning lidt fra, hvor jeg boede. Og så var krigen kommet til os,” siger han.

Da forlægningen blev angrebet, besvarede de angrebet og endte til sidst med at anmode om flystøtte. Og da flyene og bomberne kom, blev Muhamed Musas hus ramt. Det skete heldigvis på et tidspunkt, hvor han og konen var på arbejde og de tre børn i skole. Da han kom hjem, flygtede familien med det samme og lejede sig ind i en anden bydel.

”Vi troede kun det ville vare kort tid, og at vi så kunne flytte tilbage. Derfor tog vi ikke ret meget med os,” siger han.

Musa fortsatte sit arbejde på universitetet, ind til han fik at vide, at han var eftersøgt. To medarbejdere fra en af de mange syriske efterretningstjenester havde forsøgt at hente ham på universitetet, måske troede de, at han havde støttet militserne i kampene i hans bydel.

I Syrien hjælper det ikke meget, at en mand som Musa bedyrer sin uskyld. Men igen var han heldig, for han var til møde et andet sted, da efterretningsfolkene ville afhente ham. Da han hørte om eftersøgningen gik han direkte ned til busstationen, købte en enkelt billet til Aleppo i det nordlige Syrien og tog så videre til Tyrkiet. En tur, hvor han bestak sig gennem de forskellige fraktioners grænseposter.

”Jeg ringede ikke engang til min kone, men tog bare af sted med det samme. Først da jeg var nået til Tyrkiet ringede jeg,” siger han. Selv om Muhamed Musa arbejder som tolk i Sønderborg, er han endt i Randers, hvor han i dag bor sammen med sin familie. Hver dag kører han så til sit arbejde i Sønderborg. Det er to timers pendling – hver vej.

”Jeg vil ikke ligge staten til last og være en parasit i samfundet,” siger han.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu