Velfærdens Innovationsdag 2020: Faglige spor

Danmarks største konference om velfærdsinnovation

Om VI2020 | Årets tema | Program | Jocelyne Bourgon | Faglige spor | Tilmelding | Partner | Udstilling | Løsningsgalleri | Kontakt

Formålet med de faglige spor er at sætte fokus på faglige emner, der optager velfærdsaktører i Danmark og lægge op til, at deltagerne finder løsninger sammen og netværker med hinanden. Gennem workshops og øvelser vil deltagerne inspirere hinanden til at løse udfordringer i egen organisation og i samarbejde med andre. 

 

COI – Når politikere og bureaukrater sammen giver offentlig innovation flyvehøjde

Proaktiv politikudvikling, et faciliterende embedsværk, den brobyggende AC’er, kreative bureaukrater. Buzz-words er der nok af, når forudsætningerne for at skabe innovativ politikudvikling og nye løsninger beskrives. Men hvad ligger der egentligt nedenunder? Hvordan kan vi forstå og måske forandre samspillet mellem de folkevalgte og de centrale embedsværk, hvis vi skal lykkes med at løse de komplekse velfærdsudfordringer vi står overfor?
 
Hør borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S) og chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune, Julie Becher fortælle om deres erfaringer med at være folkevalgt og embedsværk, når der skal findes innovative løsninger på større komplekse samfundsmæssige udfordringer. Hvordan oplever de deres eget og hinandens muligheds- og handlerum? Er bureaukratiet eller fantasien det, der begrænser mulighedsrummet? Hvordan oplever de deres fælles rum? Er folkevalgte og embedsværk hinandens med- eller modspillere? Og kan man overhovedet forstå relationen uden fokus på borgerne?
 
Sæt din viden i spil, når vi inspireret af dialogen sammen prototypetester værktøjer, der kan give afsæt for nye dialoger og indsigter om de folkevalgtes rolle i offentlige innovationsprocesser.
 
Arbejd sammen med os og gå herfra med inspiration til, hvad du kan gå hjem og gøre.

COI er vært ved sessionen. 

Kontaktperson: Lotte Rømer Grove, Innovationskonsulent, lrg@coi.dk

 

 


KomDir – Ny hovedlov? – hvordan leder vi medarbejdere på tværs, når borgeren skal sættes først?

Kommunaldirektørforeningen inviterer til en debat af de udfordringer og mulige løsninger, der er i at skabe og lede helhedsorienterede indsatser, som med den nye kommende hovedlov formentlig bliver en realitet for alle landets kommuner. Sessionen bygger på erfaringerne fra Frikommuneforsøget: ”Én Plan for en Sammenhængende Indsats sammen med Borgeren”.
 
Vi skal se på, hvor vigtig og svær den kommunale omstilling til en helhedsorienteret indsats er. Kom og deltag i en ærlig og direkte dialog med Eik Møller, Næstformand i Komdir og kommunaldirektør i Ballerup Kommune om ledelsesopgaven i de helhedsorienterede indsatser. Og hør korte oplæg fra Janne Koefoed, Programleder for Frikommuneforsøget og Birgitte Kongsted, Områdeleder, Team Aktivitetsparate i Helsingør Kommune, der sætter spot på, hvordan borgerens egne ønsker kan generere en bæredygtig helhedsorienteret løsning. Men også viser, hvor svært det kan være for systemet at gøre "det rigtige” når det er borgeren, der sættes først. 
 
Vi lover at blotte vores fejlbarlighed – tør du blotte din?

Astrid Læssø, partner, Udviklingsbureauet BETA fører os gennem sessionen. Komdir er vært for sessionen

Kontaktperson: Janne Koefoed, Frikommunenetværk, En Plan, jkd@balk.dk

 

 

 

 

WelfareTech – Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren

Robotter, machine learning og brug af borgernes sundhedsdata er i dag vigtige værktøjer på pleje- og sundhedsområdet. 
Hvordan holder vi fast i nærheden, når teknologien skal stå for behandlingen? 
Hvordan kan den nye teknologiske virkelighed bidrage til endnu mere nærhed? 

Citater fra debatpanelet: 
– Udviklingen tvinger os til at tænke i nye muligheder, hvis vi som sundhedsvæsen skal forblive relevante. 
– Vi er ganske enkelt nødt til at tænke AI mere ind i sundhedssektoren. 
– Vi skal bruge kunstig intelligens, når det kan gøre procedurerne hurtigere og samtidig fastholde sikkerheden. 

De datadrevne værktøjer giver mere præcision og kan hjælpe til hurtigere diagnosticering. Når man kan bruge data, kunstig intelligens og machine learning som analyse- og beslutningsstøtte-redskaber, får vi frigivet tid for sundhedspersonalet, der dermed kan fokusere på en af deres vigtigste opgaver; kontakten til patienten. 

Derfor giver kunstig intelligens mere nærhed i sundhedssektoren!

Hør mere i debatten ’Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren’
Torsdag 27. februar kl. 11:15 til 12:30 i lokalet Enghave Plads

Hør blandt andre:
– Jacob Høy Berthelsen, direktør i Enversion, der arbejder med data om årsager til uhensigtsmæssige indlæggelser og genindlæggelser.
– Henriette Raaschou, projektleder, CT Innovationsenheden, Herlev Hospital. Hun arbejder for at skabe nærhed i patientrejsen via kunstig intelligens.  
– Christian Graversen, Country Manager Digital, Siemens Healthineers. Han bruger data til at sikre hurtigere procedurer for at frigive personale til den nære patientkontakt.
– Kenneth Forsstrøm Jensen, Roche Pharmaceuticals - om forbedret kommunal sundhed ved brug af kunstig intelligens i kommunerne.

Welfare Tech og Danish Healthtech er værter ved sessionen.

 

 

 

Altinget og Tænketanken Mandag Morgen – Udsatte og anbragte børn skal også realisere deres fulde potentiale

2020 er året, hvor udsatte børn blev ’high politics’, især foranlediget af Statsministerens nytårstale. Tallene taler deres eget tydelige sprog:

Kun 50% af anbragte børn, og 57% af børn med en forebyggende foranstaltning, gennemfører Folkeskolens afgangsprøve. For ikke-udsatte børn er tallet 94%.
Kun 24% af anbragte børn, og 27% af børn med en forebyggende foranstaltning, gennemfører en ungdomsuddannelse. For ikke-udsatte børn er tallet 77%.

Vi skal som velfærdssamfund gøre dette bedre. Derfor vil vi til Velfærdens Innovationsdag 2020 undersøge, hvordan vi reducerer læringsuligheden og sikrer udsatte børn et ordentligt uddannelsesmæssigt afsæt.

Bliv klogere på de udsatte børn, når tidligere anbragte Lucas Bojtang som medmoderator vil dele sin historie. Ved sin side har han Simon Lessel, Redaktør på Altinget Børn. Vær med når Professor i socialt arbejde ved AAU, Inge Bryderup, Direktør for Lær for Livet, Illa Westrup, Direktør for Godhavn og Formand for FADD, Søren Skjødt, Claus Jørgensen, Leder af Familieafdelingen i Gladsaxe Kommune og Formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen diskuterer, hvad vi ved om, hvad der virker, og hvorfor vi ikke har knækket kurven endnu.

Tag del i debatten den 27. februar i tidsrummet 11:15-12:30 ved Plenumscenen.

Altinget og Tænketanken Mandag Morgen er vært ved sessionen.

 

 

Tænketanken Mandag Morgen – Borgerinddragelse – Faldgruber og succeshistorier lige til at lære af

Landets borgmestre lytter ikke bare til borgerne – de inddrager dem direkte i de politiske beslutninger. Ny undersøgelse for Demokratikommissionen viser, at flere og flere kommuner eksperimenterer med at lukke borgerne helt ind i det politiske maskinrum. “Modigt”, siger professoren bag undersøgelsen, Ulrik Kjær fra SDU. ”Der er tale om en af de mest gennemgribende og ambitiøse omlægninger af den politiske arbejdsform i kommunerne de seneste årtier,” tilføjer han.

Mød Ulrik Kjær på Velfærdens Innovationsdag, hvor han vil stille skarpt på, hvordan kommunerne arbejder med netop borgerinddragelse. Få gode råd med hjem - faldgruber og succeshistorier lige til at lære af, når deltagere får mulighed for at dele erfaringer.

Du kan også høre mere om Mandag Morgen demokrati- og borgerinddragelsesprojekt VoresStemmer*, når Mathias Kjær Heilesen præsenterer tænketankens erfaringer.

Vi runder sessionen af med spørgsmål og debat om borgerinddragelse, så kom og vær med den 27. februar kl. 11:15-12:20 i lokalet Sankt Hans Torv.

Tænketanken Mandag Morgen er ved sessionen.

 

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

De seneste par uger har al snak om Kina fokuseret på udbruddet af coronavirus covid-19. Situationen minder på mange måder om udbruddet af sarsvirus tilbage i 2003. Derfor er det relevant at drage et par techrelaterede paralleller, idet sars faktisk spillede en stor rolle i udviklingen af Kinas techlandskab, som vi kender det i dag.

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

KOMMENTAR: Mange af landets kommuner er ved at finde vejen til stærkere lokalt engagement og mindre bureaukrati. Men hvis deres forehavende skal lykkes, har de brug for, at Christiansborgs politikere sætter en markant ny retning.

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

KOMMENTAR: Det er oplagt at også den offentlige sektor begynder at bruge avanceret dataanalyse til at levere mere effektiv og præcis service. Men det kræver, at vi som borgere forstår, hvad der foregår, og at vi kan nære tillid til, at teknologien bliver brugt til vores bedste.

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

KOMMENTAR: Netavisen Pio overholdt ikke god presseskik, da den gik til angreb på Mandag Morgens journalistik. Sagen viser ifølge Mandag Morgens chefredaktør, at den socialdemokratiske avis er partiets – og regeringens – forlængede arm. 

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

EU skal beholde sin førerposition, lød det fra kommissionsformand von der Leyen. Derfor lancerer Kommissionen nu en række strategier, der skal sætte turbo på den digitale vækst, uden at sætte borgernes rettigheder over styr.

Når medarbejderen bliver din mor

Når medarbejderen bliver din mor

KOMMENTAR: Lederfaget er fyldt med anvisninger til, hvordan ledere håndterer en udfordrende medarbejder. Men medarbejdere udvikler også strategier for, hvordan de håndterer en udfordrende chef. Nogle strategier er defensive og manipulerende. Andre er omsorgsfulde og udviklingsorienterede.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, er blevet mindet om næstekærligheden i uafrystelig dokumentarfilm og har lyttet til historier fra livet på dødsgangen.

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.