Velfærdens Innovationsdag 2020: Faglige spor

Danmarks største konference om velfærdsinnovation

Om VI2020 | Årets tema | Program | Jocelyne Bourgon | Faglige spor | Udstilling | Løsningsgalleri | Kontakt

Formålet med de faglige spor er at sætte fokus på faglige emner, der optager velfærdsaktører i Danmark og lægge op til, at deltagerne finder løsninger sammen og netværker med hinanden. Gennem workshops og øvelser vil deltagerne inspirere hinanden til at løse udfordringer i egen organisation og i samarbejde med andre. 

 

COI – Når politikere og bureaukrater sammen giver offentlig innovation flyvehøjde

Proaktiv politikudvikling, et faciliterende embedsværk, den brobyggende AC’er, kreative bureaukrater. Buzz-words er der nok af, når forudsætningerne for at skabe innovativ politikudvikling og nye løsninger beskrives. Men hvad ligger der egentligt nedenunder? Hvordan kan vi forstå og måske forandre samspillet mellem de folkevalgte og de centrale embedsværk, hvis vi skal lykkes med at løse de komplekse velfærdsudfordringer vi står overfor?
 
Hør borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S) og chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune, Julie Becher fortælle om deres erfaringer med at være folkevalgt og embedsværk, når der skal findes innovative løsninger på større komplekse samfundsmæssige udfordringer. Hvordan oplever de deres eget og hinandens muligheds- og handlerum? Er bureaukratiet eller fantasien det, der begrænser mulighedsrummet? Hvordan oplever de deres fælles rum? Er folkevalgte og embedsværk hinandens med- eller modspillere? Og kan man overhovedet forstå relationen uden fokus på borgerne?
 
Sæt din viden i spil, når vi inspireret af dialogen sammen prototypetester værktøjer, der kan give afsæt for nye dialoger og indsigter om de folkevalgtes rolle i offentlige innovationsprocesser.
 
Arbejd sammen med os og gå herfra med inspiration til, hvad du kan gå hjem og gøre.

COI er vært ved sessionen. 

Kontaktperson: Lotte Rømer Grove, Innovationskonsulent, lrg@coi.dk

 

 


KomDir – Ny hovedlov? – hvordan leder vi medarbejdere på tværs, når borgeren skal sættes først?

Kommunaldirektørforeningen inviterer til en debat af de udfordringer og mulige løsninger, der er i at skabe og lede helhedsorienterede indsatser, som med den nye kommende hovedlov formentlig bliver en realitet for alle landets kommuner. Sessionen bygger på erfaringerne fra Frikommuneforsøget: ”Én Plan for en Sammenhængende Indsats sammen med Borgeren”.
 
Vi skal se på, hvor vigtig og svær den kommunale omstilling til en helhedsorienteret indsats er. Kom og deltag i en ærlig og direkte dialog med Eik Møller, Næstformand i Komdir og kommunaldirektør i Ballerup Kommune om ledelsesopgaven i de helhedsorienterede indsatser. Og hør korte oplæg fra Janne Koefoed, Programleder for Frikommuneforsøget og Birgitte Kongsted, Områdeleder, Team Aktivitetsparate i Helsingør Kommune, der sætter spot på, hvordan borgerens egne ønsker kan generere en bæredygtig helhedsorienteret løsning. Men også viser, hvor svært det kan være for systemet at gøre "det rigtige” når det er borgeren, der sættes først. 
 
Vi lover at blotte vores fejlbarlighed – tør du blotte din?

Astrid Læssø, partner, Udviklingsbureauet BETA fører os gennem sessionen. Komdir er vært for sessionen

Kontaktperson: Janne Koefoed, Frikommunenetværk, En Plan, jkd@balk.dk

 

 

 

 

WelfareTech – Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren

Robotter, machine learning og brug af borgernes sundhedsdata er i dag vigtige værktøjer på pleje- og sundhedsområdet. 
Hvordan holder vi fast i nærheden, når teknologien skal stå for behandlingen? 
Hvordan kan den nye teknologiske virkelighed bidrage til endnu mere nærhed? 

Citater fra debatpanelet: 
– Udviklingen tvinger os til at tænke i nye muligheder, hvis vi som sundhedsvæsen skal forblive relevante. 
– Vi er ganske enkelt nødt til at tænke AI mere ind i sundhedssektoren. 
– Vi skal bruge kunstig intelligens, når det kan gøre procedurerne hurtigere og samtidig fastholde sikkerheden. 

De datadrevne værktøjer giver mere præcision og kan hjælpe til hurtigere diagnosticering. Når man kan bruge data, kunstig intelligens og machine learning som analyse- og beslutningsstøtte-redskaber, får vi frigivet tid for sundhedspersonalet, der dermed kan fokusere på en af deres vigtigste opgaver; kontakten til patienten. 

Derfor giver kunstig intelligens mere nærhed i sundhedssektoren!

Hør mere i debatten ’Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren’
Torsdag 27. februar kl. 11:15 til 12:30 i lokalet Enghave Plads

Hør blandt andre:
– Jacob Høy Berthelsen, direktør i Enversion, der arbejder med data om årsager til uhensigtsmæssige indlæggelser og genindlæggelser.
– Henriette Raaschou, projektleder, CT Innovationsenheden, Herlev Hospital. Hun arbejder for at skabe nærhed i patientrejsen via kunstig intelligens.  
– Christian Graversen, Country Manager Digital, Siemens Healthineers. Han bruger data til at sikre hurtigere procedurer for at frigive personale til den nære patientkontakt.
– Kenneth Forsstrøm Jensen, Roche Pharmaceuticals - om forbedret kommunal sundhed ved brug af kunstig intelligens i kommunerne.

Welfare Tech og Danish Healthtech er værter ved sessionen.

 

 

 

Altinget og Tænketanken Mandag Morgen – Udsatte og anbragte børn skal også realisere deres fulde potentiale

2020 er året, hvor udsatte børn blev ’high politics’, især foranlediget af Statsministerens nytårstale. Tallene taler deres eget tydelige sprog:

Kun 50% af anbragte børn, og 57% af børn med en forebyggende foranstaltning, gennemfører Folkeskolens afgangsprøve. For ikke-udsatte børn er tallet 94%.
Kun 24% af anbragte børn, og 27% af børn med en forebyggende foranstaltning, gennemfører en ungdomsuddannelse. For ikke-udsatte børn er tallet 77%.

Vi skal som velfærdssamfund gøre dette bedre. Derfor vil vi til Velfærdens Innovationsdag 2020 undersøge, hvordan vi reducerer læringsuligheden og sikrer udsatte børn et ordentligt uddannelsesmæssigt afsæt.

Bliv klogere på de udsatte børn, når tidligere anbragte Lucas Bojtang som medmoderator vil dele sin historie. Ved sin side har han Simon Lessel, Redaktør på Altinget Børn. Vær med når Professor i socialt arbejde ved AAU, Inge Bryderup, Direktør for Lær for Livet, Illa Westrup, Direktør for Godhavn og Formand for FADD, Søren Skjødt, Claus Jørgensen, Leder af Familieafdelingen i Gladsaxe Kommune og Formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen diskuterer, hvad vi ved om, hvad der virker, og hvorfor vi ikke har knækket kurven endnu.

Tag del i debatten den 27. februar i tidsrummet 11:15-12:30 ved Plenumscenen.

Altinget og Tænketanken Mandag Morgen er vært ved sessionen.

 

 

Tænketanken Mandag Morgen – Borgerinddragelse – Faldgruber og succeshistorier lige til at lære af

Landets borgmestre lytter ikke bare til borgerne – de inddrager dem direkte i de politiske beslutninger. Ny undersøgelse for Demokratikommissionen viser, at flere og flere kommuner eksperimenterer med at lukke borgerne helt ind i det politiske maskinrum. “Modigt”, siger professoren bag undersøgelsen, Ulrik Kjær fra SDU. ”Der er tale om en af de mest gennemgribende og ambitiøse omlægninger af den politiske arbejdsform i kommunerne de seneste årtier,” tilføjer han.

Mød Ulrik Kjær på Velfærdens Innovationsdag, hvor han vil stille skarpt på, hvordan kommunerne arbejder med netop borgerinddragelse. Få gode råd med hjem - faldgruber og succeshistorier lige til at lære af, når deltagere får mulighed for at dele erfaringer.

Du kan også høre mere om Mandag Morgen demokrati- og borgerinddragelsesprojekt VoresStemmer*, når Mathias Kjær Heilesen præsenterer tænketankens erfaringer.

Vi runder sessionen af med spørgsmål og debat om borgerinddragelse, så kom og vær med den 27. februar kl. 11:15-12:20 i lokalet Sankt Hans Torv.

Tænketanken Mandag Morgen er ved sessionen.

 

Folketinget kørt ud på et sidespor

Folketinget kørt ud på et sidespor

Ministre og embedsmænd har fået overladt en stigende magt fra Folketinget gennem bemyndigelser i lovgivningen. Det er vurderingen i et nyt forskningsprojekt, der konkluderer, at der er meget lidt politisk kontrol med, hvad der sker, når først en lov er vedtaget og skal implementeres.

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask

ANALYSE: En af de vigtigste lektioner fra coronakrisen er, at politikerne kan utrolig meget, når de virkelig skal. Når den store genopretning begynder, står de europæiske regeringer med en historisk mulighed og et helt nyt værktøj til at stimulere grønne investeringer. Men den bedste vej er den sværeste. 

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Gennem to år har EU arbejdet på et nyt redskab, der skal give investorer en større sikkerhed for, at det, der sælges som bæredygtige investeringer, rent faktisk gavner miljø og klima. Men den grønne taksonomi, der skulle modvirke greenwashing, kan ligne grøn elastik i metermål. Det kan få enorme konsekvenser for effekten af kommende grønne investeringer. 

Arbejdspladsen bliver virtuel og arbejdet bliver ”distribueret”

Arbejdspladsen bliver virtuel og arbejdet bliver ”distribueret”

At arbejde hjemmefra er måske blot en forsmag på en ny måde at organisere arbejde og virksomheder på, når man mere konsekvent bruger digitale værktøjer. Den amerikanske designer John Maeda fortæller i en ny rapport om at gå skridtet videre fra distancearbejde til distribueret arbejde.

Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Danmark arbejder på højtryk for at udvikle løsninger til den grønne omstilling, og danske virksomheder og forskning kan få en førende position i fremtidens klimavenlige økonomi. Men hvis man vil op i global skala, kan der være inspiration og investeringer at finde i Silicon Valley. Også på det grønne område har det enestående miljø for innovation noget at byde på.

Coronanedlukning medfører massivt fald i CO2-pris

Coronanedlukning medfører massivt fald i CO2-pris

I marts er prisen på EU’s CO2-kvoter raslet ned. Tre klimaorganisationer efterspørger politiske indgreb, der skal sikre fortsat fremdrift i den grønne omstilling, mens eksperter fra Københavns og Aarhus Universitet opfordrer til at slå koldt vand i blodet. 

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Ikke kun vores hverdag bliver anderledes efter coronakrisen. Det gør også vores tillid til, om EU kan beskytte vores samfund, og hvem der mon kommer og hjælper, når nøden er størst – USA eller Kina?

18 måneders maratonkamp mod corona venter

18 måneders maratonkamp mod corona venter

Nye bølger af smittespredning kan følge, hvis regeringen lemper restriktioner for hurtigt og for meget. Forskergruppe på Statens Serum Institut, DTU og RUC arbejder lige nu på modeller, der kan vise, hvor regeringen kan lempe restriktionerne først. Højt smitteberedskab frem til fremkomst af vaccine kan mindske danskernes tillid til hinanden.

Kina løsner forsigtigt på grebet

Kina løsner forsigtigt på grebet

Efter et par måneders storstilet, konsekvent og til tider hårdhændet indsats for at bremse coronaepidemien er de kinesiske myndigheder nu begyndt at løsne lidt på grebet. Men hvor meget tør man slække på kontrollen? Og bliver hverdagen nogensinde den samme igen? De dilemmaer, man nu ser i Kina, vil vi formentlig også se i Danmark, når epidemien har toppet.

Corona-innovation med speederen i bund

Corona-innovation med speederen i bund

ANALYSE: Siden coronakrisen ramte Danmark, er en lang række digitale initiativer til at finde løsninger dukket op. De mange websites og arbejdsgrupper, der samler eksperter inden for sundhed, læring og it, har det tilfælles, at de arbejder med den tilgang til innovation, vi kender fra startupmiljøet: lynhurtigt, selvorganiserede og i tæt samspil med brugerne.

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittetallet i Danmark er nu fire gange højere end i Singapore. I den asiatiske bystat sporer detektiver smittekæder og offentliggør resultaterne. Det udfordrer den enkeltes ret til privatliv, men har sikret singaporeanerne større frihed til at leve et mere normalt hverdagsliv

Distanceledelse for begyndere

Distanceledelse for begyndere

At lede på distancen handler om meget mere end at udstikke ordrer på jævnlige videokonferencer. Uden det fysiske nærvær transformeres lederrollen, og der er behov for mindst lige så meget fokus på justering af filosofien som på det tekniske, understreger digital konsulent. 

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronakrisen rammer luftfartens økonomi med voldsom kraft. Klimaplaner er blevet udskudt – men indtil videre ikke smidt i vasken. Branchens klimainitiativer afhænger nu af hjælp fra staten, der i forvejen har spændt et milliarddyrt sikkerhedsnet ud under hele samfundet. 

Det er nu du skal vise lederskab

Det er nu du skal vise lederskab

Coronakrisen har på rekordtid sat Danmark og samtlige virksomheder og organisationer i landet i undtagelsestilstand. Der er akut behov for lederskab på alle niveauer. Mandag Morgen har talt med en række ledelseseksperter om, hvilken type kriseledelse situationen kalder på.

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Der bliver skrevet politisk historie i disse uger, hvor statsledere kloden over udvikler nye former for kriseledelse. Tre ting er dog stadig afgørende, når politikere skal lede et land gennem en krise: lederens integritet, beslutningsevne og kommunikative evner. Alle de tre ingredienser indgår i statsledernes vidt forskellige strategier, uanset om det er Mette Frederiksens inkluderende statsmandsskab eller den franske krigsretorik med Macron som ene general bag skrivebordet.

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

KOMMENTAR: Kampen mod coronavirus er et studie i demokratiets evne til at tilpasse sig og løse akutte problemer. Spørgsmålet er, om demokratiet også er i stand til at løse problemer, der kommer snigende mere ubemærket end en dræbende virus?

Eksperter:  Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Eksperter: Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Regeringens nødpakker under coronakrisen påvirker ikke det økonomiske råderum nævneværdigt, hvis krisen er midlertidig. Det viser en beregning, som Cepos har foretaget for Mandag Morgen. Alligevel opfordrer både Cepos og andre økonomiske eksperter regeringen til at budgettere med et minus frem mod 2030. Det vil give regeringen 12 mia. kroner ekstra til omstillingen af velfærden og økonomien.  

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Kriser kalder på klare svar. Det kan være skræmmende at være den, der skal give dem. Ikke alene på grund af situationens kaos og angsten i omgivelserne. Men også fordi den aggressivitet, der kaldes på, vækker dit ubehag. Paradoksalt nok kan netop dette ubehag føre til, at den aggressive lederrolle overspilles.

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Susanne Mørch overtager direktørposten i Tivoli, når den mangeårige direktør Lars Liebst træder tilbage. Mørch overtager landets mest succesfulde attraktion, men udfordringen bliver at vedholde væksten, samtidig med at coronavirussen kan få store konsekvenser for forlystelsesparken den kommende tid.

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

I kølvandet på coronavirussens spredning kommer også en syndflod af falske nyheder om, hvor sygdommen kommer fra, og hvordan man kan kureres for den. Pandemien er den hidtil største stresstest af det samarbejde, der langt om længe er kommet op at stå mellem de europæiske lande og de sociale medier.

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronaepidemien viser, hvor dybt afhængige mange virksomheder i dag er af langstrakte, globale forsyningskæder. Allerede nu mærker danske virksomheder konsekvenserne. Hvor dyb og omfattende denne forsyningskrise bliver, er usikkert, men coronaepidemien kommer til at påvirke både virksomhedsstrategier og global handelspolitik, forudser eksperter.

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Corona sætter forsyningskædernes sårbarheder på spidsen. Det mærker en af verdens største virksomheder netop nu: Apple er helt afhængig af Kina i sin produktion af iPhones, men den strategi tryktestes nu af karantæner, told og faldende salgstal.

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Kristian Wendelboe har givet sig hen til Det Ny Teaters opsætning af vampyrmusical og anbefaler en fransk roman, hvis indhold han ikke tør citere fra.

Her logger du på generalforsamlingen

Her logger du på generalforsamlingen

De seneste ugers udbrud af covid-19 har tvunget dansk erhvervsliv til at tænke i nye baner, når eksempelvis planlagte generalforsamlinger og møder skal afholdes. Men hvilke udfordringer giver det, at aktionærer og parter ikke kan mødes og se hinanden i øjnene, når kritiske beslutninger skal drøftes? Og hvilke digitale redskaber vil de blive så glade for undervejs, at de slet ikke vil af med dem igen?

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Mette Frederiksen og regeringen tackler coronavirussen med en kombinaiton af håndfaste indgreb og indtrængende opfordringer til borgerne om at ændre adfærd. Det er nødvendigt at fastholde befolkningens opmærksomhed og tillid i mange uger, siger ekspert.

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

TECHTENDENSER: Coronaepidemien skubber på mange måder verden i retninger, som alligevel var nødvendige i forhold til helt andre problemer, først og fremmest klimakrisen. Teknologien har gjort det muligt at producere, arbejde, studere og samarbejde uden at sende mennesker og varer rundt i hele verden. Men først nu bliver vi tvunget til at udnytte muligheden for at leve og arbejde anderledes.

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Alle vil flytte behandlinger fra sygehuse til kommuner og praktiserende læger, og alle vil sætte patienten i centrum. Men ingen har svarene på, hvordan det skal ske, og hvordan det hænger sammen økonomisk. En stribe aktører opfordrer nu sundhedsminister Magnus Heunicke til at gå målrettet ind i forberedelserne af en ny reform af sundhedsvæsenet.

Ny hovedrolle til familielægen

Ny hovedrolle til familielægen

300.000 danskere vil om få år ikke have deres egen faste læge, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Reformen skal styrke den almene praksis, så den praktiserende læge reelt bliver patienternes tovholder.

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Over hele landet aftaler regioner og kommuner nu, hvad det skal koste, når en behandling flytter fra sygehuset og hjem til patienten. Aftalerne er forskellige fra region til region og tilbyder ikke samme kvalitet i behandlingen. Ekspert efterlyser national, økonomisk model.