Velfærdens Innovationsdag 2020: Faglige spor

Danmarks største konference om velfærdsinnovation

Om VI2020 | Årets tema | Program | Jocelyne Bourgon | Faglige spor | Udstilling | Løsningsgalleri | Kontakt

Formålet med de faglige spor er at sætte fokus på faglige emner, der optager velfærdsaktører i Danmark og lægge op til, at deltagerne finder løsninger sammen og netværker med hinanden. Gennem workshops og øvelser vil deltagerne inspirere hinanden til at løse udfordringer i egen organisation og i samarbejde med andre. 

 

COI – Når politikere og bureaukrater sammen giver offentlig innovation flyvehøjde

Proaktiv politikudvikling, et faciliterende embedsværk, den brobyggende AC’er, kreative bureaukrater. Buzz-words er der nok af, når forudsætningerne for at skabe innovativ politikudvikling og nye løsninger beskrives. Men hvad ligger der egentligt nedenunder? Hvordan kan vi forstå og måske forandre samspillet mellem de folkevalgte og de centrale embedsværk, hvis vi skal lykkes med at løse de komplekse velfærdsudfordringer vi står overfor?
 
Hør borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S) og chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune, Julie Becher fortælle om deres erfaringer med at være folkevalgt og embedsværk, når der skal findes innovative løsninger på større komplekse samfundsmæssige udfordringer. Hvordan oplever de deres eget og hinandens muligheds- og handlerum? Er bureaukratiet eller fantasien det, der begrænser mulighedsrummet? Hvordan oplever de deres fælles rum? Er folkevalgte og embedsværk hinandens med- eller modspillere? Og kan man overhovedet forstå relationen uden fokus på borgerne?
 
Sæt din viden i spil, når vi inspireret af dialogen sammen prototypetester værktøjer, der kan give afsæt for nye dialoger og indsigter om de folkevalgtes rolle i offentlige innovationsprocesser.
 
Arbejd sammen med os og gå herfra med inspiration til, hvad du kan gå hjem og gøre.

COI er vært ved sessionen. 

Kontaktperson: Lotte Rømer Grove, Innovationskonsulent, lrg@coi.dk

 

 


KomDir – Ny hovedlov? – hvordan leder vi medarbejdere på tværs, når borgeren skal sættes først?

Kommunaldirektørforeningen inviterer til en debat af de udfordringer og mulige løsninger, der er i at skabe og lede helhedsorienterede indsatser, som med den nye kommende hovedlov formentlig bliver en realitet for alle landets kommuner. Sessionen bygger på erfaringerne fra Frikommuneforsøget: ”Én Plan for en Sammenhængende Indsats sammen med Borgeren”.
 
Vi skal se på, hvor vigtig og svær den kommunale omstilling til en helhedsorienteret indsats er. Kom og deltag i en ærlig og direkte dialog med Eik Møller, Næstformand i Komdir og kommunaldirektør i Ballerup Kommune om ledelsesopgaven i de helhedsorienterede indsatser. Og hør korte oplæg fra Janne Koefoed, Programleder for Frikommuneforsøget og Birgitte Kongsted, Områdeleder, Team Aktivitetsparate i Helsingør Kommune, der sætter spot på, hvordan borgerens egne ønsker kan generere en bæredygtig helhedsorienteret løsning. Men også viser, hvor svært det kan være for systemet at gøre "det rigtige” når det er borgeren, der sættes først. 
 
Vi lover at blotte vores fejlbarlighed – tør du blotte din?

Astrid Læssø, partner, Udviklingsbureauet BETA fører os gennem sessionen. Komdir er vært for sessionen

Kontaktperson: Janne Koefoed, Frikommunenetværk, En Plan, jkd@balk.dk

 

 

 

 

WelfareTech – Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren

Robotter, machine learning og brug af borgernes sundhedsdata er i dag vigtige værktøjer på pleje- og sundhedsområdet. 
Hvordan holder vi fast i nærheden, når teknologien skal stå for behandlingen? 
Hvordan kan den nye teknologiske virkelighed bidrage til endnu mere nærhed? 

Citater fra debatpanelet: 
– Udviklingen tvinger os til at tænke i nye muligheder, hvis vi som sundhedsvæsen skal forblive relevante. 
– Vi er ganske enkelt nødt til at tænke AI mere ind i sundhedssektoren. 
– Vi skal bruge kunstig intelligens, når det kan gøre procedurerne hurtigere og samtidig fastholde sikkerheden. 

De datadrevne værktøjer giver mere præcision og kan hjælpe til hurtigere diagnosticering. Når man kan bruge data, kunstig intelligens og machine learning som analyse- og beslutningsstøtte-redskaber, får vi frigivet tid for sundhedspersonalet, der dermed kan fokusere på en af deres vigtigste opgaver; kontakten til patienten. 

Derfor giver kunstig intelligens mere nærhed i sundhedssektoren!

Hør mere i debatten ’Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren’
Torsdag 27. februar kl. 11:15 til 12:30 i lokalet Enghave Plads

Hør blandt andre:
– Jacob Høy Berthelsen, direktør i Enversion, der arbejder med data om årsager til uhensigtsmæssige indlæggelser og genindlæggelser.
– Henriette Raaschou, projektleder, CT Innovationsenheden, Herlev Hospital. Hun arbejder for at skabe nærhed i patientrejsen via kunstig intelligens.  
– Christian Graversen, Country Manager Digital, Siemens Healthineers. Han bruger data til at sikre hurtigere procedurer for at frigive personale til den nære patientkontakt.
– Kenneth Forsstrøm Jensen, Roche Pharmaceuticals - om forbedret kommunal sundhed ved brug af kunstig intelligens i kommunerne.

Welfare Tech og Danish Healthtech er værter ved sessionen.

 

 

 

Altinget og Tænketanken Mandag Morgen – Udsatte og anbragte børn skal også realisere deres fulde potentiale

2020 er året, hvor udsatte børn blev ’high politics’, især foranlediget af Statsministerens nytårstale. Tallene taler deres eget tydelige sprog:

Kun 50% af anbragte børn, og 57% af børn med en forebyggende foranstaltning, gennemfører Folkeskolens afgangsprøve. For ikke-udsatte børn er tallet 94%.
Kun 24% af anbragte børn, og 27% af børn med en forebyggende foranstaltning, gennemfører en ungdomsuddannelse. For ikke-udsatte børn er tallet 77%.

Vi skal som velfærdssamfund gøre dette bedre. Derfor vil vi til Velfærdens Innovationsdag 2020 undersøge, hvordan vi reducerer læringsuligheden og sikrer udsatte børn et ordentligt uddannelsesmæssigt afsæt.

Bliv klogere på de udsatte børn, når tidligere anbragte Lucas Bojtang som medmoderator vil dele sin historie. Ved sin side har han Simon Lessel, Redaktør på Altinget Børn. Vær med når Professor i socialt arbejde ved AAU, Inge Bryderup, Direktør for Lær for Livet, Illa Westrup, Direktør for Godhavn og Formand for FADD, Søren Skjødt, Claus Jørgensen, Leder af Familieafdelingen i Gladsaxe Kommune og Formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen diskuterer, hvad vi ved om, hvad der virker, og hvorfor vi ikke har knækket kurven endnu.

Tag del i debatten den 27. februar i tidsrummet 11:15-12:30 ved Plenumscenen.

Altinget og Tænketanken Mandag Morgen er vært ved sessionen.

 

 

Tænketanken Mandag Morgen – Borgerinddragelse – Faldgruber og succeshistorier lige til at lære af

Landets borgmestre lytter ikke bare til borgerne – de inddrager dem direkte i de politiske beslutninger. Ny undersøgelse for Demokratikommissionen viser, at flere og flere kommuner eksperimenterer med at lukke borgerne helt ind i det politiske maskinrum. “Modigt”, siger professoren bag undersøgelsen, Ulrik Kjær fra SDU. ”Der er tale om en af de mest gennemgribende og ambitiøse omlægninger af den politiske arbejdsform i kommunerne de seneste årtier,” tilføjer han.

Mød Ulrik Kjær på Velfærdens Innovationsdag, hvor han vil stille skarpt på, hvordan kommunerne arbejder med netop borgerinddragelse. Få gode råd med hjem - faldgruber og succeshistorier lige til at lære af, når deltagere får mulighed for at dele erfaringer.

Du kan også høre mere om Mandag Morgen demokrati- og borgerinddragelsesprojekt VoresStemmer*, når Mathias Kjær Heilesen præsenterer tænketankens erfaringer.

Vi runder sessionen af med spørgsmål og debat om borgerinddragelse, så kom og vær med den 27. februar kl. 11:15-12:20 i lokalet Sankt Hans Torv.

Tænketanken Mandag Morgen er ved sessionen.

 

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

TV: Under overskriften “Virksomhederne og teknologiens demokratiske ansvar” interviewer Mandag Morgens tværgående chefredaktør, Lisbeth Knudsen, først bestyrelsesformand i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, og efterfølgende, Matthew Prince, CEO, Cloudflare.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Sol, sommer og studieafslutning. Men for mange af de kommende dimittender bliver festen blot startskuddet på en lang periode med arbejdsløshed. Før coronakrisen ramte Danmark, var der store problemer med at få nyuddannede – især akademikere – ud på arbejdsmarkedet trods rekordstor beskæftigelse. Det problem er kun blevet forværret de seneste måneder. Jobcentre frygter, at de unge bliver hængende i arbejdsløshed, og efterlyser initiativer fra regeringen.

Nyuddannede skal på efteruddannelse

Nyuddannede skal på efteruddannelse

POLITIK OG VELFÆRD Stærkt stigende arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere får borgmestre og jobcentre til at tænke nyt. De tilbyder kurser i de jobfunktioner, som nyuddannede efter fem års uddannelse ikke har tilegnet sig. Og så efterlyser de bedre muligheder for at etablere praktikforløb i virksomheder.

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen kan kaste denne sommers nyuddannede akademikere ud i en sort sommer med høj ledighed og holde dem i mørket mange år frem. Fagforeningerne er klar med en lang ønskeseddel til regeringen for at holde hånden under nyuddannede ledige.

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

POLITIK OG VELFÆRD Særligt universiteter skal hjælpe studerende med at bygge bro fra uddannelse til job. Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og bebuder forslag om etablering af nyt partnerskab mellem unge, universiteter og virksomheder efter sommerferien. Kommuner og jobcentre håber på invitation til at deltage i partnerskabet.

Revisorer har også følelser

Revisorer har også følelser

LEDELSE Hvis der er noget sted, hvor facaderne altid har været oppe, er det hos Deloitte. Det har været: på med uniformen, hav travlt, hast videre. Ingen tid til dyb snak. Efter mere end tyve år i revisionsforretningen fik partner Henrik Wellejus nok. Revisionsforretningen skal være bedre til at tale om følelser, og der skal sættes mere pris på værdiskabelse frem for timer.

Set, læst og hørt: Anja Philip

Set, læst og hørt: Anja Philip

Anja Philip lader sig inspirere af samarbejdet, der gjorde månelandingen mulig, og anbefaler en spændende serie, der dykker ned i New Yorks ultraortodokse jødiske miljø.

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

ØKONOMI Coronakrisen er også en økonomisk krise og en idékrise. På ingen tid er gamle dogmer styrtet i grunden, og for første gang i årtier har etik trumfet økonomi som det vigtigste politiske pejlemærke. Er det et farvel til den udskældte konkurrencestat?

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Efter syv ugers dvale i skyggen af coronakrisen viser nye tal, at den grønne dagsorden igen er tilbage på fuld styrke. Specielt klimahandlingsplaner og pres fra Klimaråd og støttepartier fylder i omtalen postcorona.

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

POLITIK Fremtiden vil sandsynligvis byde på nye kriser, der rammer endnu voldsommere end corona. Og med den brusende digitale informationsstrøm bliver det stadigt sværere for politikere at reagere rationelt. Der er derfor brug for en grundlæggende afklaring af, hvordan vi træffer krisebeslutninger, skriver adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

DIGITAL OMSTILLING De største forandringer fra digitaliseringen kommer ikke af, at vi kan gøre det samme, som vi plejer, på en lettere måde – men fordi vi kan gøre noget helt nyt, der slet ikke var muligt førhen, siger Anders Hvid, medforfatter til Sirikommissionens afsluttende rapport.

ICDK: Kina, kul og klima

ICDK: Kina, kul og klima

GRØN OMSTILLING Kina skal knække kurven for CO2 udledning inden 2030, men omstillingen er en udfordring i et land, hvor kul ikke kun er det vigtigste brændstof i økonomien, men også udgør en hjørnesten i beskæftigelsen. Hvis det skal lykkes, er der ikke kun brug for teknisk udvikling, men også forskning og innovation i forhold til de sociale konsekvenser af den grønne omstilling.