Venstre udsteder garanti mod nye lukninger af sygehuse

Regeringen freder alle de eksisterende sygehuse. Hverken de 21 akutsyge eller nogen af landets mindre sygehuse bliver lukket med den nye sundhedsreform, garanterer sundhedsminister Ellen Trane Nørby. ”En hullet garanti,” siger Socialdemokratiets Astrid Krag.

Lars Løkke Rasmussen besøger Slagelse sygehus i januar 2019. På Venstres valgside giver han nu garanti mod nye sygehuslukninger frem til 2025. 
Lars Løkke Rasmussen besøger Slagelse sygehus i januar 2019. På Venstres valgside giver han nu garanti mod nye sygehuslukninger frem til 2025. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Torben K. AndersenJens Reiermann

Regeringen lover nu stop for nye lukninger af sygehuse – i det mindste frem til 2025.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) udsteder en garanti om, at ingen af de eksisterende sygehuse kommer til at lukke med den nye sundhedsreform. Garantien omfatter både de 21 akutsygehuse og de mange andre mindre sygehuse rundt omkring i landet.

”Socialdemokratiet har turneret landet rundt med påstande om, at Venstre nu gik til valg på at lukke nogle sygehuse. Det er decideret forkert. Sundhedsreformen kommer ikke til at lukke sygehuse. Vi garanterer eksistensen af de eksisterende sygehuse,” siger Ellen Trane Nørby til Mandag Morgen.

Hvor lang tid kan I garantere, at ingen af de eksisterende sygehuse kommer til at lukke? 

”Vores aftale om sundhedsreformen med Dansk Folkeparti strækker sig som minimum frem til 2025, og vi tror, at den vil strække sig endnu længere frem. Så er der jo nogle regioner, som har besluttet at nedlægge et sygehus. Det er så en anden diskussion. Men vi ser ikke behov for at lukke sygehuse,” siger Ellen Trane Nørby.

Regeringens garanti ændrer således ikke på planlagte lukninger af sygehuse i f.eks. Frederikssund eller Ringsted.

”Det er en noget hullet garanti, Ellen Trane Nørby udsteder på regeringens vegne. Deres sundhedsreform er underfinansieret med mere end 2 mia. kr. Jeg har svært ved at se, de kan finde de mange penge uden at lukke sygehuse. Hvor ellers?” siger Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag.

Tidligere har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview i Mandag Morgen fredet de 21 akutsygehuse og garanteret, at ingen af dem ville lukke med hans nye sundhedsreform. Men hans garanti affødte en storm af spørgsmål fra specielt Socialdemokratiet. Partiet ville have Løkke til at udvide garantien til også at omfatte resten af Danmarks sygehuse som f.eks. de mindre sygehuse uden akutklinikker i Nyborg, Tønder og Frederikshavn. 

Regeringens fredning af alle landets sygehuse står i skarp kontrast til Løkkes strukturreform i 00’erne. Siden den trådte i kraft i 2007, er 18 sygehuse lukket. De sidste lukninger som følge af 2007-reformen finder sted lige nu, hvor Region Hovedstaden er ved at afvikle sygehuset i Frederikssund og Region Sjælland Sygehuset i Ringsted. De pågående lukninger er ikke, understreger Ellen Trane Nørby, omfattet af regeringens garanti.

”Der er også huller i garantien, fordi den ikke omfatter alle sygehuse og altså også dem, regionerne har besluttet at lukke, men som ikke er lukket endnu,” siger Astrid Krag.

Den nye sundhedsreform betyder også, at de fem regionsråd nedlægges, og at der i stedet skal oprettes det nationale Sundhedsvæsen Danmark, fem administrative sundhedsforvaltninger og 21 nye sundhedsfællesskaber med udgangspunkt i de 21 akutsygehuse i Danmark. Planen er, at borgmestre og sundhedsudvalgsformænd fra alle kommuner skal sidde med ved bordet.

Regeringen har dog kun et lille flertal bag sig sammen med Dansk Folkeparti. Derfor er reformens fremtid meget usikker. Hvis Socialdemokratiets Mette Frederiksen vinder folketingsvalget, vil det meste af reformen formentlig blive lagt i skuffen igen. 

Historien er opdateret 19.50 med kommentarer fra Socialdemokratiet.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu