Kan en virksomhed være græsrod?

Det sker ikke så sjældent, at det slå gnister, når erhvervslivet tørner sammen med folkelige bevægelser på vej frem, men hvad sker der, når virksomheder begynder at danne deres egne folkelige bevægelser? Det er et spørgsmål, som har optaget mig, efter at vi var med til at udvikle The B Team – altså den nye bæredygtige erhvervsplatform, som Virgins Richard Branson og PUMA’s tidligere CEO Jochen Zeitz står i spidsen for. Der er voksende interesse i erhvervslivet for at danne folkelige bevægelser, men hvad skal der til for, at sådanne bevægelser ikke alene er effektive, men også legitime?

Jeg forhørte mig hos James Slezak, der er partner hos Purpose i New York og en garvet ekspert inden for dannelsen af bevægelser. Han har tidligere ledet store projekter for McKinsey, heriblandt udviklingen af grønne planer for den australske premierminister og USA’s tidligere vicepræsident Al Gore. Han har også udviklet strategi for en stor global gruppe, der vil bekæmpe fattigdom, og han har ledet Ruslands nationale projekt for CO2-effektivitet i Moskva.

Ser han mon en spirende lære om, hvordan man danner folkelige bevægelser?

“Ja,” sagde han. “Forstået på den måde, at det er et område i fremmarch med praktiske mål, redskaber, udøvere og succeser. Vi er helt sikkert bedre til at mobilisere til folkelig forandring i dag, end vi var for 50 år siden. Og det skyldes til dels, at folk bevidst studerer, hvordan det skal gøres.”

Ser han opmuntrende eksempler på dannelsen af folkelige bevægelser i dag? Ja, sagde han igen.

“Det hastige fremskridt for vielse af homoseksuelle er et godt eksempel. Det gik fra nærmest utænkeligt til officiel regeringspolitik på bare 5-10 år. Occupy-bevægelsen og de folkelige opstande i Det arabiske forår blev folk også overraskede over kunne vokse så hurtigt.”

Kunstgræs skyder op mellem græsrødder

Men de bevægelser er da ikke helt nye og har ikke helt nye mål, indvendte jeg tilbage. Nej, medgav Slezak.

“Faktisk blev mange af principperne og taktikkerne brugt allerede så tidligt som i bevægelsen for afskaffelse af slaveriet tilbage i slutningen af 1700-tallet – som velsagtens var den første globale bevægelse.”

Den store forandring er, at nye og mere og mere tilgængelige teknologier sætter fart i udviklingen af sociale medier og netværk, som igen giver større skala til en voksende vifte af kampagner.

Mit næste spørgsmål lød: Hvordan kan vi afgøre, om bevægelser er legitime?

“Der er i virkeligheden to dimensioner i det,” sagde Slezak. “Den ene er en akse af autentiske folkelige græsrodsbevægelser over for såkaldte astroturf-bevægelser, altså kunstige kampagner. Den anden er en akse mellem hurtig over for langsom. Jeg tror ikke, at der er særlig stor udveksling mellem de to akser, for vi ser også hurtigtvoksende græsrodsbevægelser som de førnævnte. Og vi ser også langsomtspirende, fabrikerede bevægelser. For eksempel tog det den amerikanske våbenlobby flere generationer at korrumpere den politiske proces i USA, før deres ekstreme fortolkning af den amerikanske forfatning blev national politik.”

Aktivister har længe måttet håndtere de nye industrivenlige “stråmandsbevægelser”.

“Ved klimakonferencen i Kyoto var vi oppe imod Global Climate Coalition,” mindes Slezak. “De var registreret som græsrodsorganisation – ngo – med en fornægtende tilgang til klimaforandringerne, som var uhyggeligt lig den, som findes i olieindustrien – for eksempel hos Exxon, som finansierede organisationen. Disse grupper vil altid forsøge at overdrive deres folkelige opbakning, og der er lobbyister på K Street i Washington DC, der gladelig skriver falske læserbreve til aviser og sender underskriftindsamlinger i omløb på deres vegne. Men det bliver klart, at den folkelige forankring bare er en tynd fernis, når man ikke kan få indsigt i de mest basale forhold som deres medlemstal, økonomi eller aktiviteter. De er ikke i nærheden af at være ægte folkelige bevægelser.”

På samme tid er der nogle folkelige bevægelser, der faktisk danner alliancer med eksisterende eller spirende industrier på måder, som Slezak opfatter som helt legitime. Miljøbevægelsen, for eksempel, opfatter den bæredygtige energisektor som sin naturlige allierede.

“Tag Sierra Club, som har aftaler om kommerciel overskudsdeling med bæredygtige virksomheder,” siger Slezak. “Det vil folk på den anden side selvfølgelig kritisere. Al Gore er uden tvivl vant til at blive beskyldt for at støtte CO2-reduktionen, bare for at han kan blive rig på sine investeringer i cleantech. Men det er altså ikke nok til at indikere, at klimaforkæmperne tilhører en bevægelse, som er konstrueret af disse virksomheder, for dertil har bevægelsen alt for stor opbakning i befolkningen.”

Snyd bliver straffet

Hvad er det for en type udfordringer, som grupper som Purpose og verdens største politiske onlinebevægelse, Avaaz, der bl.a. støtter whistlebloweren Edward Snowden, møder, nu hvor de har kastet sig ud i metieren at danne nye bevægelser?

“Peers.org, som er den gruppe, jeg for nylig var med til at stifte, var nødt til at forholde sig til netop disse spørgsmål,” forklarede Slezak. “Den er helt åbenlyst venlig over for organisationer, der støtte deleøkonomien  – både virksomheder og nonprofitorganisationer – og den får støtte fra dem på forskellig vis. Vi dannede organisationen som et lokomotiv til at støtte det, vi tror på er på vej til at blive en sand folke-bevægelse, og vi samarbejdede med en bred vifte af almindelige mennesker, som på forskellige måder har fremmet bevægelsen i deres lokalsamfund.”

Vi talte sammen få dage efter lanceringen af Peers.org, hvor den allerede havde 10.000 medlemmer.

“Uanset hvor gode ressourcer en organisation har, så er det meget svært at fingere folkelig opbakning på en overbevisende måde. Og hvis du kan sige, at du har 10.000 tilhængere, vil journalister bede om at tale med dem for at høre deres historier og forsøge at finde ud af, hvorfor de er med i bevægelsen. Disse historier kunne hurtigt løbe af sporet, hvis folk forsøgte at bluffe, og det er netop derfor, de mest effektive astroturf-kampagner er hemmelighedsfulde og generelt fokuserer på at købe annoncer.”

Så svaret på mit indledende spørgsmål ser ud til at være et ja, virksomheder kan – og vil – danne folkelige bevægelser. Men de, der pønser på at lave astroturf-bevægelser i fremtiden bør passe på, for det kan være et tveægget sværd.

“Der findes et godt eksempel på, hvor meget mere magtfuld ægte folkelig opbakning kan være end corporate astroturfing”, konkluderede Slezak. “Chevron brugte tocifrede millionbeløb på en kampagne for at hvidvaske sin fortid for nogle år siden. The Yes Men, som var en gruppe aktivister på kun to eller tre personer, fik fat i annoncerne og lancerede en falsk kampagne få dage før hovedkampagnen gik i luften, og de endte med at få meget større opmærksomhed og et meget større publikum end Chevron.”

Forrige artikel Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen Næste artikel Regeringens digitale dagsorden mangler fiber
Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

Udgivelsen af to nye bøger om hhv. Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen er en god anledning til at sammenligne de ledelsesstile, som er og har været de to borgerlige statsministres personlige fingeraftryk på hver deres epoke.

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

KOMMENTAR: Partiernes størrelse er næsten uændret – men alligevel vil den logik, der har opdelt dansk politik i en blå og en rød blok, være kraftigt udfordret efter valget.

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Siden folketingsvalget i 2001 har udlændingepolitikken flyttet titusinder af stemmer fra rød til blå blok. I denne valgperiode er det lige omvendt. Nu flytter udlændingepolitikken stemmer fra blå til rød blok. Socialdemokratiet og Radikale trækker læsset. Det kan afgøre det kommende valg.

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Næsten hver femte vælger har forladt Dansk Folkeparti, og store profiler som udlændinge-ordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i fare for at ryge ud af Folketinget ved næste valg. Store valgdramaer venter partiet i Nordsjælland og Sydjylland. 

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

En ny supermillionærskat og fire andre forslag fra Socialdemokratiet skal skaffe 3 mia. kroner ekstra til velfærdsforbedringer. Men selv med de ekstra penge er der ikke plads til de store forbedringer af velfærden, lyder vurderingen fra eksperter.