Kan en virksomhed være græsrod?

Det sker ikke så sjældent, at det slå gnister, når erhvervslivet tørner sammen med folkelige bevægelser på vej frem, men hvad sker der, når virksomheder begynder at danne deres egne folkelige bevægelser? Det er et spørgsmål, som har optaget mig, efter at vi var med til at udvikle The B Team – altså den nye bæredygtige erhvervsplatform, som Virgins Richard Branson og PUMA’s tidligere CEO Jochen Zeitz står i spidsen for. Der er voksende interesse i erhvervslivet for at danne folkelige bevægelser, men hvad skal der til for, at sådanne bevægelser ikke alene er effektive, men også legitime?

Jeg forhørte mig hos James Slezak, der er partner hos Purpose i New York og en garvet ekspert inden for dannelsen af bevægelser. Han har tidligere ledet store projekter for McKinsey, heriblandt udviklingen af grønne planer for den australske premierminister og USA’s tidligere vicepræsident Al Gore. Han har også udviklet strategi for en stor global gruppe, der vil bekæmpe fattigdom, og han har ledet Ruslands nationale projekt for CO2-effektivitet i Moskva.

Ser han mon en spirende lære om, hvordan man danner folkelige bevægelser?

“Ja,” sagde han. “Forstået på den måde, at det er et område i fremmarch med praktiske mål, redskaber, udøvere og succeser. Vi er helt sikkert bedre til at mobilisere til folkelig forandring i dag, end vi var for 50 år siden. Og det skyldes til dels, at folk bevidst studerer, hvordan det skal gøres.”

Ser han opmuntrende eksempler på dannelsen af folkelige bevægelser i dag? Ja, sagde han igen.

“Det hastige fremskridt for vielse af homoseksuelle er et godt eksempel. Det gik fra nærmest utænkeligt til officiel regeringspolitik på bare 5-10 år. Occupy-bevægelsen og de folkelige opstande i Det arabiske forår blev folk også overraskede over kunne vokse så hurtigt.”

Kunstgræs skyder op mellem græsrødder

Men de bevægelser er da ikke helt nye og har ikke helt nye mål, indvendte jeg tilbage. Nej, medgav Slezak.

“Faktisk blev mange af principperne og taktikkerne brugt allerede så tidligt som i bevægelsen for afskaffelse af slaveriet tilbage i slutningen af 1700-tallet – som velsagtens var den første globale bevægelse.”

Den store forandring er, at nye og mere og mere tilgængelige teknologier sætter fart i udviklingen af sociale medier og netværk, som igen giver større skala til en voksende vifte af kampagner.

Mit næste spørgsmål lød: Hvordan kan vi afgøre, om bevægelser er legitime?

“Der er i virkeligheden to dimensioner i det,” sagde Slezak. “Den ene er en akse af autentiske folkelige græsrodsbevægelser over for såkaldte astroturf-bevægelser, altså kunstige kampagner. Den anden er en akse mellem hurtig over for langsom. Jeg tror ikke, at der er særlig stor udveksling mellem de to akser, for vi ser også hurtigtvoksende græsrodsbevægelser som de førnævnte. Og vi ser også langsomtspirende, fabrikerede bevægelser. For eksempel tog det den amerikanske våbenlobby flere generationer at korrumpere den politiske proces i USA, før deres ekstreme fortolkning af den amerikanske forfatning blev national politik.”

Aktivister har længe måttet håndtere de nye industrivenlige “stråmandsbevægelser”.

“Ved klimakonferencen i Kyoto var vi oppe imod Global Climate Coalition,” mindes Slezak. “De var registreret som græsrodsorganisation – ngo – med en fornægtende tilgang til klimaforandringerne, som var uhyggeligt lig den, som findes i olieindustrien – for eksempel hos Exxon, som finansierede organisationen. Disse grupper vil altid forsøge at overdrive deres folkelige opbakning, og der er lobbyister på K Street i Washington DC, der gladelig skriver falske læserbreve til aviser og sender underskriftindsamlinger i omløb på deres vegne. Men det bliver klart, at den folkelige forankring bare er en tynd fernis, når man ikke kan få indsigt i de mest basale forhold som deres medlemstal, økonomi eller aktiviteter. De er ikke i nærheden af at være ægte folkelige bevægelser.”

På samme tid er der nogle folkelige bevægelser, der faktisk danner alliancer med eksisterende eller spirende industrier på måder, som Slezak opfatter som helt legitime. Miljøbevægelsen, for eksempel, opfatter den bæredygtige energisektor som sin naturlige allierede.

“Tag Sierra Club, som har aftaler om kommerciel overskudsdeling med bæredygtige virksomheder,” siger Slezak. “Det vil folk på den anden side selvfølgelig kritisere. Al Gore er uden tvivl vant til at blive beskyldt for at støtte CO2-reduktionen, bare for at han kan blive rig på sine investeringer i cleantech. Men det er altså ikke nok til at indikere, at klimaforkæmperne tilhører en bevægelse, som er konstrueret af disse virksomheder, for dertil har bevægelsen alt for stor opbakning i befolkningen.”

Snyd bliver straffet

Hvad er det for en type udfordringer, som grupper som Purpose og verdens største politiske onlinebevægelse, Avaaz, der bl.a. støtter whistlebloweren Edward Snowden, møder, nu hvor de har kastet sig ud i metieren at danne nye bevægelser?

“Peers.org, som er den gruppe, jeg for nylig var med til at stifte, var nødt til at forholde sig til netop disse spørgsmål,” forklarede Slezak. “Den er helt åbenlyst venlig over for organisationer, der støtte deleøkonomien  – både virksomheder og nonprofitorganisationer – og den får støtte fra dem på forskellig vis. Vi dannede organisationen som et lokomotiv til at støtte det, vi tror på er på vej til at blive en sand folke-bevægelse, og vi samarbejdede med en bred vifte af almindelige mennesker, som på forskellige måder har fremmet bevægelsen i deres lokalsamfund.”

Vi talte sammen få dage efter lanceringen af Peers.org, hvor den allerede havde 10.000 medlemmer.

“Uanset hvor gode ressourcer en organisation har, så er det meget svært at fingere folkelig opbakning på en overbevisende måde. Og hvis du kan sige, at du har 10.000 tilhængere, vil journalister bede om at tale med dem for at høre deres historier og forsøge at finde ud af, hvorfor de er med i bevægelsen. Disse historier kunne hurtigt løbe af sporet, hvis folk forsøgte at bluffe, og det er netop derfor, de mest effektive astroturf-kampagner er hemmelighedsfulde og generelt fokuserer på at købe annoncer.”

Så svaret på mit indledende spørgsmål ser ud til at være et ja, virksomheder kan – og vil – danne folkelige bevægelser. Men de, der pønser på at lave astroturf-bevægelser i fremtiden bør passe på, for det kan være et tveægget sværd.

“Der findes et godt eksempel på, hvor meget mere magtfuld ægte folkelig opbakning kan være end corporate astroturfing”, konkluderede Slezak. “Chevron brugte tocifrede millionbeløb på en kampagne for at hvidvaske sin fortid for nogle år siden. The Yes Men, som var en gruppe aktivister på kun to eller tre personer, fik fat i annoncerne og lancerede en falsk kampagne få dage før hovedkampagnen gik i luften, og de endte med at få meget større opmærksomhed og et meget større publikum end Chevron.”

Forrige artikel Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen Næste artikel Regeringens digitale dagsorden mangler fiber

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

KOMMENTAR: Kun med et meget stærkt folkeligt mandat i ryggen kan en britisk regering udskrive en ny folkeafstemning. Og hvis ingen politikere er parate til eller i stand til at opnå det mandat, må briterne gennemføre Brexit så hurtigt som muligt.

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

KOMMENTAR: Hvis en ny global krise rammer, vil vi så kunne rejse det nødvendige niveau af globalt samarbejde og støtte? Sandsynligvis, men spændingerne mellem den globaliserede verdensøkonomi og den voksende nationalisme i international politik er en voksende trussel.

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

En gang om måneden gennemgår direktion i Gladsaxe Kommune en tsunami af data for at følge udviklingen på 29 vigtige udvalgte områder. De diskuterer og justerer kursen, hvis udviklingen går i den forkerte retning. Mandag Morgen sad med ved bordet på direktionens første møde i år.

Davos er blevet afmagtens topmøde

Davos er blevet afmagtens topmøde

KOMMENTAR: Mens en række af klodens toneangivende ledere mødes i Davos denne uge, accelererer de udfordringer, de er sat i verden for at løse. Der er akut behov for at finde nye svar på de globale risici.