Danmarks iværksættere har masser at lære af Silicon Valleys økosystem

Silicon Valley er ubestridt verdens førende økosystem for iværksættere. Selv en global pandemi med hjemmearbejde og udflytninger har ikke kunnet fratage Silicon Valley rollen. Men hvad er det for nogle faktorer, der gør Silicon Valley så unikt, og hvad kan vi lære af økosystemet i Danmark?

Foto: Denys Nevozhai/Unsplash

Navnet Silicon Valley og rollen som epicenter for tech og innovation går et halvt århundrede tilbage. I 1971 slog journalisten Don Hoefler fra Electronic News navnet fast med artiklen ”Silicon Valley U.S.A”. I dag ligger de store techgiganter som Apple, Meta og Google side om side med ”old tech” som HP, Bell og Intel, der skabte Silicon Valley op igennem 1940-60’erne.

I nærheden findes nogle af verdens førende universiteter, såsom Stanford og Berkeley, samt en stærk infrastruktur af advokater, inkubatorer, acceleratorer og eventarrangører som TechCrunch og Startup Grind, der understøtter netværkskulturen.

Det anslås, at der er omkring 40.000 startups og mere end 1.000 venturekapitalister i området, som også spiller deres unikke rolle i det, der samlet udgør verdens stærkeste økosystem for innovation. 

Flere har gennem årene forsøgt at skabe ”the next Silicon Valley” uden helt at lykkes med det. Det kan være svært at kopiere den enestående koncentration af nøglespillere i den teknologiske udvikling, men måden, Silicon Valley fungerer på, kan være en inspiration for det danske økosystem, og et nøjere kig på mekanismerne bag kan være medvirkende til, at Danmark på sigt kommer op og konkurrerer med verdens førende globale økosystemer.  

Diversitet og tolerance

Silicon Valley har formået at blive verdens stærkeste region for techtalent, og den høje mobilitet af medarbejdere både internt mellem afdelinger samt eksternt mellem virksomheder sikrer en jævn strøm af nye talenter og ideer.

Der er mange, der taler om, at rummelighed, tolerance og forholdet til forskellighed er Silicon Valleys virkelige innovative styrke.

Samtidig viser flere og flere studier, at diversitet i organisationer (kompetencer, køn, etnicitet med mere) øger innovation og performance. I dag udgør beboere med udenlandsk herkomst cirka 40 procent af befolkningen i Silicon Valley, og mere end 50 procent taler et andet sprog end engelsk derhjemme.

Netværk forpligter

I Silicon Valley motiveres medarbejdere af at løse udfordringer og af at være med til at drive fremtidens teknologiske udvikling. Navnet på arbejdsgiveren er ikke den afgørende faktor. Selv om de prominente universiteter og de store techgiganter spiller en rolle i tiltrækningen af talent, er det samtidig den unikke netværkskultur, der sikrer, at succesfulde startups, på trods af tårnhøje leveomkostninger og lønninger, vælger at forblive i området, når de har ”vokset sig store”.

Den stærke netværkskultur gennemsyrer alle grene af økosystemet og motiveres af et væld af netværksmuligheder gennem events, konferencer, meetups med mere.

Dette skaber ikke kun en solid talentmasse og løbende fornyelse, men er samtidig en naturlig tiltrækningskraft for Fortune 500-virksomheder og udenlandske regeringers afdelinger for innovation og tech scouting.

Netværkskulturen understøttes samtidig af Silicon Valleys unikke ”pay-it-forward”-kultur – en forståelse af, at hvis du selv har opnået succes, hjælper du andre med at opnå succes uden egeninteresse.

Denne enestående måde at samarbejde og hjælpe hinanden videre på, på trods af hård konkurrence, regnes som en af hovedfaktorerne i Silicon Valleys succes og medvirker til at gøre det samlede økosystem klogere. 

Investeringer, risikovillighed og eksperimenter

I 2021 stod USA for at tiltrække halvdelen af verdens ventureinvesteringer. Omkring en tredjedel af samtlige amerikanske ventureinvesteringer – 730 milliarder kroner – blev rejst af Silicon Valley-baserede startups. Til sammenligning gik andenpladsen til New York, hvor 380 milliarder kroner blev rejst. I Danmark blev der rejst 14 milliarder kroner.

Silicon Valley er baseret på en fomo-kultur (Fear Of Missing Out), og investorer har tålmodighed til at investere med massive underskud i mange år med forhåbning om på sigt at opnå en gevinst.

Dette krydret med verdens højeste koncentration af milliardærer per capita giver samtidig startups en stor tilgang til en kvalificeret base af engleinvestorer (investorer, der investerer i startups i deres tidlige stadier), der er villige til at satse på nye og innovative ideer.

Ligeledes spiller big tech en større og større rolle i at understøtte startup-økosystemet med adgang til ressourcer, teknologi og kapital.

I 2021 investerede corporate venture-selskaber såsom Google Ventures, Salesforce Ventures og Snowflake Ventures mere end 245 milliarder dollars i Silicon Valley-baserede startups – en tendens, der har været stigende de sidste år.  

Høj risikovillighed er dog ikke kun en del af investeringskulturen i Silicon Valley. Den er forankret i alle aspekter af økosystemet.

I betragtning af Silicon Valleys flygtige og omskiftelige natur er det at tage risiko en pragmatisk tilgang. Som Mark Zuckerberg, CEO for Meta, har udtalt: ”Den største risiko er ikke at tage nogen risiko. I en verden, der ændrer sig hurtigt og konstant, er den eneste strategi, der med garanti vil resultere i fiasko, ikke at tage risiko.”

Fail fast and learn fast

I Silicon Valley lægges der vægt på at eksperimentere. Et almindeligt mantra er: ”Do it. Try it. Fix it.” Eller: ”Fail fast and learn fast.” Begge fortæller om en kultur, der accepterer fejltagelser – hvis man forstår at lære af dem.

Denne eksperimenterende kultur forankres som et mindset hos startups allerede i de tidlige stadier i Silicon Valley – også i den akademiske verden.

På Sutardja Center for Entrepreneurship & Technology på Berkeley er undervisningen i iværksætteri interdisciplinær, og alle kan tage fag på tværs af uddannelser og niveau (bachelor/master). Det giver en høj grad af diversitet blandt de studerende.

Samtidig er undervisningen induktiv og eksperimenterende med en ”learning by doing”-tilgang og ofte uden curriculum eller facitliste for den rigtige løsning. Dermed presses de studerende til at tænke ud af boksen.

På Stanford drives zero-equity-acceleratoren Cardinal Ventures 100 procent af studerende (for students, by students), der med stor succes hjælper deres medstuderende i at bygge bæredygtige startups, herunder at tiltrække venture capital.

Inspiration til at styrke dansk innovation og iværksætteri

I Danmark kan vi med fordel lade os inspirere af Silicon Valley.

På globale lister over de førende startup-økosystemer fra Startup Genome og StartupBlink rangerer Danmark gennem de seneste år højere og højere, og det danske økosystem beskrives som spændende og med stort potentiale.

Men samtidig peger rapporterne på udfordringer som mangel på tiltrækning af internationalt talent, manglende evne til at udvikle et internationalt netværk, mangel på tiltrækning af (den rigtige type) risikovillig kapital og udfordringer med internationaliseringsparathed for startups og andre aktører.

Danske startups kritiseres for ofte at have en uigennemtænkt tilgang til det at være international i forhold til investeringer og for deres evne til at producere produkter og services, der er relevante i en global kontekst.

Danmark har potentialet til at give Silicon Valley-økosystemet konkurrence lige til stregen.

På det danske innovationscenter i Palo Alto – hjertet af Silicon Valley – arbejder vi for tiden blandt andet på en række projekter om, hvordan vi i højere grad kan tiltrække mere talent og risikovillig kapital til Danmark, og hvordan vi kan opmuntre de store danske virksomheder til at tage en mere aktiv rolle i investeringslandskabet.

Vi undersøger også, hvordan vi kan understøtte udviklingen af et entreprenant mindset i Danmark og gøre danske startups mere internationaliseringsparate.

På alle de områder er der masser af inspiration at hente i Californien.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu