Demokrati i en ny kunstig virkelighed

Generativ AI handler om andet og mere end teknologi, og hvad den kan gøre for samfundet. Det handler også om demokratiets modstandsdygtighed over for avanceret manipulation og leg med virkeligheden. Om vores evne til at opdage det, der ligner virkelighed, men ikke er det.

Lisbeth Knudsen

Udviklingen af generativ kunstig intelligens (AI) har potentiale til på den positive måde at revolutionere mange aspekter af vores samfund, men teknologien bærer også betydelige risici med sig, især når det kommer til påvirkningen af frie valg.

En af de mest markante risici er teknologiens evne til at fremstille og sprede disinformation med en hidtil uset effektivitet, hastighed, målrettethed og overbevisning.

AI vil sandsynligvis demokratisere disinformation ved at bringe sofistikerede værktøjer til den helt almindelige person, der er interesseret i at promovere sine foretrukne kandidater. 

Har politisk manipulation med sandheden ikke altid fundet sted i valgkampe? Jo. Forskellen er de langt mere effektfulde redskaber, der nu er til rådighed, og spredningshastigheden.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu