Fire-dages arbejdsugen breder sig

Siden 1950’erne har kortere arbejdsuger og flere feriedage sænket arbejdstiden for ansatte i Danmark med omkring en fjerdedel. Næste skridt kan blive en fire-dages arbejdsuge på 32 timer. For en del danskere – og ansatte i flere andre lande – er det allerede en realitet.

<div><div><div><div><span>I IT-virksomheden Abtion er et ur placeret meget tydeligt i mødelokalerne for at minde mødedeltagerne om at holde mødet på 10, 20 eller 40 mi- nutter&nbsp;<span>– <i>sharp</i>.</span></span></div></div></div></div>
I IT-virksomheden Abtion er et ur placeret meget tydeligt i mødelokalerne for at minde mødedeltagerne om at holde mødet på 10, 20 eller 40 mi- nutter sharp.
Foto: Action
Peter Hesseldahl

IIH Nordic, en københavnsk IT-virksomhed med 36 medarbejdere, var blandt de tidligste i Danmark – hvis ikke i verden – til at indføre 32-timers ugen, uden nedgang i lønnen. Først som eksperiment i 2014. Efter tre år besluttede man at gøre ordningen permanent. 

For medarbejderne har det øget glæden og tilfredsheden med arbejdet markant; trivslen steg med 70 procent, sygefraværet blev halveret, og IIH Nordic blev i 2019 kåret som Danmarks bedste arbejdsplads, og som bedste IT-arbejdsplads tre år i træk. 

Selvom arbejdstiden blev skåret ned med 20 procent, er både produktiviteten og indtjeningen steget væsentligt. Det skyldes i høj grad, at man med en lang række store og små tiltag har omlagt organiseringen af arbejdet for at bruge tiden mere effektivt:

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu