”Problemet med dårlig motivation forsvinder ikke med mere kontrol”

En 32-timers arbejdsuge lyder besnærende – men man kan ikke bare klippe en dag ud kalenderen. Det skal planlægges nøje, og alle – inklusive ledelsen – skal være med, for at det lykkes. Det fortæller en af verdens førende eksperter i nye arbejdsformer, den amerikanske konsulent og forfatter Alex Soojung-Kim Pang.

Foto: Leila Sultanzadeh
Peter Hesseldahl

Stadig flere virksomheder, kommuner og myndigheder verden over eksperimenterer med at sænke den ugentlige arbejdstid eller ændre fordelingen af timerne. I nogle tilfælde går man over til kun at arbejde 32 timer om ugen – i andre tilfælde fordeles timerne på fire dage i stedet for fem, så weekenden forlænges. 

Det er en vigtig pointe, at det typisk sker uden at nedsætte lønnen – men det viser sig oftest, at virksomhedernes omkostninger ikke vokser. Enten bliver den samme mængde arbejde stadig udført, så det ikke er nødvendigt at hyre flere ansatte, eller også går regnskabet op, fordi man sparer på, at færre medarbejdere skifter job, og at antallet af sygedage falder. 

Alex Soojung-Kim Pang

Program Director i 4 Day Week Global, en international organization, der rådgiver om kortere arbejdstider.
 
Tidligere:
Underviser ved blandt andet Stanford, Oxford og Microsoft Research Cambridge
Forfatter til bøgerne: Distraction Addiction, Rest og Shorter.
Bogen Rest udkommer den 18. maj på dansk med titlen ”Pause”.

Fordelene viser sig i form af mere motiverede og veloplagte ansatte med større arbejdsglæde, og ved at det bliver lettere at tiltrække de bedst kvalificerede medarbejdere. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu