60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook

Retten i Horsens idømte i går en Facebookbruger 60 dages fængsel for at skrive en kommentar på Facebook, der indeholdt vendinger, der hånede et folkeslag.

Det kan have store konsekvenser at fare i flint på Facebook med kommentarer, der taler nedsættende om et folkeslag og tilskynder til en forbrydelse.

Det har en Facebookbruger måtte sande, der i går blev idømt 60 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år for en kommentar til et opslag på TV2s Facebookside. Opslaget fra juni 2016 bar overskriften ”Tricktiggere huserer på de danske veje: Sådan snyder de dig”.

”I kommentaren, som anmelderen mente var i strid med straffeloven, tilskyndede den nu dømte andre til at foretage strafbare handlinger og fremsatte udtalelser, der truer, forhåner og nedværdiger romaer,” siger anklager Anja Langeland Jensen i en pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

Hvad personen konkret skrev er nu erklæret for ulovligt, og det må derfor ikke refereres.

”Det er ikke muligt at gengive den præcise ordlyd for opslaget, da retten netop har fundet det strafbart,” oplyser Anja Landeland Jensen.

Manden blev straffet efter straffelovens § 136 og § 266b, der omhandler at tilskynde til en forbrydelse og fremsætte en udtalelse der truer, forhåner eller nedværdiger en etnisk gruppe.

Den tiltalte nægtede sig skyldig.

Hver syvende kommentar på Facebook er måske strafbar

Hadefulde ytringer – på engelsk kaldet hatespeech – er langt fra usædvanligt på Facebook. Der er tidligere faldet lignende domme herhjemme.

Institut for Menneskerettigheder har undersøgt omfanget af hadefulde kommentarer på Facebook. 

Instituttet har gennemgået 2.996 kommentarer til opslag på DRs og TV2s Facebooksider. Omkring 15 procent har hadefuldt indhold rettet mod enkeltpersoner eller grupper. Det svarer til, at hver syvende kommentar i den offentlige debat, som udspiller sig på de mediers Facebooksider, er hadefulde og kan være strafbare.

Tre emner er særligt genstand for hadetale

De tre emner, der oftest medfører hadefulde ytringer, er religion og tro, flygtninge og indvandrere og ligestilling. Omkring hver tredje kommentar i Facebook-debatterne om de tre emner er hadefulde.

Og det er typisk mænd, der er hurtigst på tasterne med potentielt strafbart indhold. 76 procent af de hadefulde ytringer, som undersøgelsen har gennemgået, kommer fra mænd og 23 procent fra kvinder.

De fleste hadforbrydelser sker i offentligheden – på åben gade, i butikker, pladser, parker, svømmehaller eller i offentlige transportmidler, mens næstflest foregår på de sociale medier, særligt på Facebook, viser en kortlægning fra 2015

LÆS OGSÅ: Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

LÆS OGSÅ: EU-kommissær vil have ekspertgruppe til at se på falske nyheder

LÆS OGSÅ: Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Danmark

Forrige artikel Nordiske unge er storforbrugere af smartphones Nordiske unge er storforbrugere af smartphones Næste artikel Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.