60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook

Retten i Horsens idømte i går en Facebookbruger 60 dages fængsel for at skrive en kommentar på Facebook, der indeholdt vendinger, der hånede et folkeslag.

Det kan have store konsekvenser at fare i flint på Facebook med kommentarer, der taler nedsættende om et folkeslag og tilskynder til en forbrydelse.

Det har en Facebookbruger måtte sande, der i går blev idømt 60 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år for en kommentar til et opslag på TV2s Facebookside. Opslaget fra juni 2016 bar overskriften ”Tricktiggere huserer på de danske veje: Sådan snyder de dig”.

”I kommentaren, som anmelderen mente var i strid med straffeloven, tilskyndede den nu dømte andre til at foretage strafbare handlinger og fremsatte udtalelser, der truer, forhåner og nedværdiger romaer,” siger anklager Anja Langeland Jensen i en pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

Hvad personen konkret skrev er nu erklæret for ulovligt, og det må derfor ikke refereres.

”Det er ikke muligt at gengive den præcise ordlyd for opslaget, da retten netop har fundet det strafbart,” oplyser Anja Landeland Jensen.

Manden blev straffet efter straffelovens § 136 og § 266b, der omhandler at tilskynde til en forbrydelse og fremsætte en udtalelse der truer, forhåner eller nedværdiger en etnisk gruppe.

Den tiltalte nægtede sig skyldig.

Hver syvende kommentar på Facebook er måske strafbar

Hadefulde ytringer – på engelsk kaldet hatespeech – er langt fra usædvanligt på Facebook. Der er tidligere faldet lignende domme herhjemme.

Institut for Menneskerettigheder har undersøgt omfanget af hadefulde kommentarer på Facebook. 

Instituttet har gennemgået 2.996 kommentarer til opslag på DRs og TV2s Facebooksider. Omkring 15 procent har hadefuldt indhold rettet mod enkeltpersoner eller grupper. Det svarer til, at hver syvende kommentar i den offentlige debat, som udspiller sig på de mediers Facebooksider, er hadefulde og kan være strafbare.

Tre emner er særligt genstand for hadetale

De tre emner, der oftest medfører hadefulde ytringer, er religion og tro, flygtninge og indvandrere og ligestilling. Omkring hver tredje kommentar i Facebook-debatterne om de tre emner er hadefulde.

Og det er typisk mænd, der er hurtigst på tasterne med potentielt strafbart indhold. 76 procent af de hadefulde ytringer, som undersøgelsen har gennemgået, kommer fra mænd og 23 procent fra kvinder.

De fleste hadforbrydelser sker i offentligheden – på åben gade, i butikker, pladser, parker, svømmehaller eller i offentlige transportmidler, mens næstflest foregår på de sociale medier, særligt på Facebook, viser en kortlægning fra 2015

LÆS OGSÅ: Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

LÆS OGSÅ: EU-kommissær vil have ekspertgruppe til at se på falske nyheder

LÆS OGSÅ: Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Danmark

Forrige artikel Nordiske unge er storforbrugere af smartphones Nordiske unge er storforbrugere af smartphones Næste artikel Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.