60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook

Retten i Horsens idømte i går en Facebookbruger 60 dages fængsel for at skrive en kommentar på Facebook, der indeholdt vendinger, der hånede et folkeslag.

Det kan have store konsekvenser at fare i flint på Facebook med kommentarer, der taler nedsættende om et folkeslag og tilskynder til en forbrydelse.

Det har en Facebookbruger måtte sande, der i går blev idømt 60 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år for en kommentar til et opslag på TV2s Facebookside. Opslaget fra juni 2016 bar overskriften ”Tricktiggere huserer på de danske veje: Sådan snyder de dig”.

”I kommentaren, som anmelderen mente var i strid med straffeloven, tilskyndede den nu dømte andre til at foretage strafbare handlinger og fremsatte udtalelser, der truer, forhåner og nedværdiger romaer,” siger anklager Anja Langeland Jensen i en pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

Hvad personen konkret skrev er nu erklæret for ulovligt, og det må derfor ikke refereres.

”Det er ikke muligt at gengive den præcise ordlyd for opslaget, da retten netop har fundet det strafbart,” oplyser Anja Landeland Jensen.

Manden blev straffet efter straffelovens § 136 og § 266b, der omhandler at tilskynde til en forbrydelse og fremsætte en udtalelse der truer, forhåner eller nedværdiger en etnisk gruppe.

Den tiltalte nægtede sig skyldig.

Hver syvende kommentar på Facebook er måske strafbar

Hadefulde ytringer – på engelsk kaldet hatespeech – er langt fra usædvanligt på Facebook. Der er tidligere faldet lignende domme herhjemme.

Institut for Menneskerettigheder har undersøgt omfanget af hadefulde kommentarer på Facebook. 

Instituttet har gennemgået 2.996 kommentarer til opslag på DRs og TV2s Facebooksider. Omkring 15 procent har hadefuldt indhold rettet mod enkeltpersoner eller grupper. Det svarer til, at hver syvende kommentar i den offentlige debat, som udspiller sig på de mediers Facebooksider, er hadefulde og kan være strafbare.

Tre emner er særligt genstand for hadetale

De tre emner, der oftest medfører hadefulde ytringer, er religion og tro, flygtninge og indvandrere og ligestilling. Omkring hver tredje kommentar i Facebook-debatterne om de tre emner er hadefulde.

Og det er typisk mænd, der er hurtigst på tasterne med potentielt strafbart indhold. 76 procent af de hadefulde ytringer, som undersøgelsen har gennemgået, kommer fra mænd og 23 procent fra kvinder.

De fleste hadforbrydelser sker i offentligheden – på åben gade, i butikker, pladser, parker, svømmehaller eller i offentlige transportmidler, mens næstflest foregår på de sociale medier, særligt på Facebook, viser en kortlægning fra 2015

LÆS OGSÅ: Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

LÆS OGSÅ: EU-kommissær vil have ekspertgruppe til at se på falske nyheder

LÆS OGSÅ: Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Danmark

Forrige artikel Nordiske unge er storforbrugere af smartphones Nordiske unge er storforbrugere af smartphones Næste artikel Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.