Bakterier i børns første år er vigtige for immunforsvaret

Selvom bakterier ofte bliver forbundet med sygdom og ondt i halsen, er langt de fleste bakterier faktisk gode for os mennesker. Bakterier er nemlig helt essentielle, når vi skal opbygge vores immunforsvar.

Jakob Kudsk Skoffer

Immunforsvaret er det, der beskytter os mod bakterier og sygdomme. Men samtidig er bakterier vigtige for opbygningen af et modstandsdygtigt immunforsvar.

Og derfor kan der faktisk være noget sandhed i det gamle mundheld, at man skal have syv pund skidt indenbords om året, skriver DR Nyheder.

Foreningen Astma-Allergi Danmark anslår, at 1,5 millioner danskere lider af astma, allergi eller lignende sygdomme, der gør dem overfølsomme over for eksempelvis støv eller græs. Kløe, udslæt og røde øjne er en del af mange danskeres hverdag, og tallet stiger år for år.

Siden 1960’erne har forskere undersøgt, hvorfor flere og flere danskere får allergi. En forklaring er, at vi er blevet bedre til at tjekke patienter og føre statistik, og det får antallet af patienter til at stige.

Eksperter er enige om, at det er under fødselen og i de tidlige leveår, man for alvor kan undgå allergier. Så hvis du allerede har allergi, er der ingen smutvej ud af sygdommen.

Hans Bisgaard, der er leder af Dansk BørneAstma Center, Julie Antvorskov, der er forsker i autoimmune sygdomme og Peder Worning, der er bakterieforsker og forfatter, forklarede i P1-programmet Recept, hvad der har betydning, når vi opbygger vores immunforsvar ved fødslen og i de tidlige år.

1) Nærgående storesøskende

Der er mange gode ting ved at have søskende, og et bedre immunforsvar kan være en af dem. I de tidlige år overfører dine storesøskende nemlig nogle vigtige bakterier, når de for eksempel aer dig på kinden. 

2) Normal fødsel eller kejsersnit

Så længe du ligger trygt og godt i mors mave, bliver du stort set ikke udsat for bakterier. Bliver du født af naturens vej - ved vaginal fødsel - får du en ordentlig portion bakterier fra både skede og tarm, som du ikke ville få, hvis du fødes ved kejsersnit. En 'naturlig' fødsel kan derfor øge din modstandsdygtighed over for bakterier senere i livet.

Ifølge Hans Bisgaard er stigningen i fødsler ved kejsersnit i den vestlige verden en uhyre uheldig udvikling, da man derved går glip af de sunde bakterier, der følger med den vaginale fødsel.

Udviklingen af fødsler ved kejsersnit er dog stagneret i Danmark og har ligget stabilt i en årrække.   

3) Sunde fiskeolier

Der bliver forsket meget i kosten, fordi man regner med, at det har en væsentlig betydning for barnets mulighed for at opbygge et godt immunforsvar.

Sidste år offentliggjorde danske forskere resultater fra en undersøgelse af en gruppe gravide kvinder. De fandt frem til, at fiskeolie reducerede antallet af allergier hos de nyfødte børn med en tredjedel.

Et tilskud af fiskeolie, det virker, konstaterer Hans Bisgaard.

4) En velfungerende tarm

Menneskets tarm indeholder mellem et og to kilo bakterier. Og da bakterier er vigtige for barnets immunforsvar, bliver tarmens miljø dermed også.

Mad med levende bakterier, altså fermenterede madvarer og surmælksprodukter, giver et sundt miljø i tarmen, siger Peder Worning.

5) Hjælper det at spise jord?

Og selvom der findes mange gavnlige bakterier, skal du ikke kaste dig ud i at indtage de berømte syv pund skidt om året for at undgå allergier.   

Der er nemlig ingen beviser for, at skidt afhjælper allergier, og derfor vil det heller ikke hjælpe, at du udsætter dig selv for flere bakterier fra jord og støv. Og det er generelt en god idé at holde et højt hygiejneniveau ved at vaske hænder og holde sit hjem rent.

LÆS OGSÅ: Du kan ikke snyde dig til et stærkere immunforsvar

LÆS OGSÅ: Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald

LÆS OGSÅ: Smitsomme sygdomme i sundhedsdækningen

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen vil formidle sundhed med flere følelser


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu