Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

Det norske flyselskab Norwegian misbruges i øjeblikket i et svindelnummer, som skal få danske Facebookbrugere til at tro, at der er gratis flybilletter på højkant.

Foto: Brian Bergmann/Ritzau Scanpix
Thomas Hedin

“Norwegian Airlines belønner alle med 2 gratis billetter i dag, da de fejrer år 2018 kundens taknemmelighed uge!”

Netop den glædelige - og dårligt formulerede - nyhed kan du i øjeblikket læse i et opslag på Facebook, der deles med lynets hast blandt danske brugere. Men Norwegian deler ikke gratis flybilletter ud i anledning af en “taknemmelighedsuge”. Der er tale om et svindelnummer.

Det bekræfter Norwegian overfor TjekDet.

Hvis du alligevel formaster dig til at deltage i lotteriet om de fiktive flybilletter, så bliver du først bedt om at svare på nogle ret håbløse spørgsmål. Et af dem lyder “Hvorfor foretrækker du Norwegian Airlines?”, hvor man derefter kan vælge mellem svar som “Dens overkommelighed” - hvad det så end betyder - og “Det er miljø”.

Når du har besvaret de tre spørgsmål, bliver du bedt om at dele opslaget på din egen Facebookside og skrive “Tak for kuponen!" i kommentarfeltet.


Men det er spild af din tid at besvare spørgsmålene og dele opslaget. Der er slet ingen gratis flybilletter på højkant, oplyser 'det rigtige' Norwegian. De har intet med den angivelige konkurrence at gøre.

“Vi er opmærksomme på, at der i øjeblikket cirkulerer et opslag på Facebook, hvor brugere loves gratis flybilletter, hvis de indtaster deres personlige oplysninger. Opslaget er falsk og har ikke noget med Norwegian at gøre. Vi opfordrer derfor folk til ikke at trykke på linket eller dele det på Facebook,” skriver Norwegians danske kommunikationschef, Andreas Hjørnholm, i en mail til TjekDet.

Falske konkurrencer på stribe

Det er langt fra første gang, at det norske flyselskab ufrivilligt må lægge navn til falske konkurrencer.

Både i august og december sidste år var der adskillige danske og andre nordiske Facebookbrugere, der blev lokket til at aflevere personlige oplysninger i en identisk falsk konkurrence. Dengang blev man bedt om at indtaste sit mobiltelefonnummer. Og gjorde man det, så sagde man samtidig automatisk ja til et abonnement på en quiz, der kostede over 100 kroner om ugen.

Fupopslag fra sidste år

Men hvorfor opstår disse kampagner hele tiden?

Bagmændene forsøger at lokke folk til, og derved opnå en sværm af "synes godt" om. De kan bruges til andre tiltag på et senere tidspunkt - for eksempel kommercielle formål. Når man deler og liker opslaget, så kan bagmændene sende meddelelser i form af reklamer eller andre måske kontroversielle budskaber til Facebookbrugerne. Og det tjener svindlerne penge på.

I visse tilfælde prøver de også på at stikke snablen i din bankkonto.

Flere faresignaler

Vi behøver egentlig slet ikke Norwegians hjælp til at se, at nogen forsøger at snyde os.

For det første lyder budskabet lidt for godt til at være sandt. Ville et flyselskab virkelig dele gratis billetter ud?

For det andet ville selskabetet næppe formulere sig på så klodset dansk, som det er tilfældet i både de tidligere og den aktuelle konkurrence.

For det tredje ser de links, der er i opslaget, underlige ud. I et af opslagene oplyses www-adressen til Norwegian at være “www.norwegian.com.gratisrejsebilletter.win”. I andre opslag har vi set opslag som “www.norwegian-dk.com”. Men Norwegians hjemmeside hedder rettelig “www.norwegian.com/dk”.

For det fjerde hedder flyselskabet slet ikke 'Norwegian Airlines', som det fremgår af opslaget, men derimod Norwegian Air Shuttle.

Også Ryanair misbrugt i kopi af fupnummeret

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

LÆS OGSÅ: Elgiganten advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer

LÆS OGSÅ: SAS misbruges i falsk konkurrence på Facebook

LÆS OGSÅ: Nej, Facebook viser dig ikke kun opslag fra de samme 25 venner


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu