En hund i gul vest har parret sig med den franske præsidents hund. Eller har den?

På både Twitter og Facebook cirkulerer et billede af to hunde, der parrer sig ved siden af det franske præsidentpar. Men billedet er fup. Se med, når vi finder ud af, hvad der er op og ned i billedet.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et billede af Frankrigs præsident Emmanuel Macron og præsidentfrue Brigitte Macron florerer på Facebook. Men billedets hovedpersoner er ikke statsoverhovedet og hans førstedame.

I stedet er det to kopulerende hunde ved præsidentparrets side, der tiltrækker sig mest opmærksomhed i kommentarfeltet. Især fordi den ene hund er iført en gul vest. 

Udover Facebook er billedet også delt flittigt på Twitter, hvor brugere spørger, om billedet er rigtigt. Nogle svarer, at det er redigeret i Photoshop, og andre bruger billedet til at kritisere den franske præsident i forskellige politiske sammenhænge.  

Men er billedet manipuleret? Hvor stammer det fra? Og hvad er formålet med at dele det? TjekDet undersøger sagen.  

Læs med i faktatjekket og bliv introduceret til en række værktøjer, som du selv kan bruge til at tjekke billeder.   

Er billedet manipuleret? 

Vi begynder med at undersøge kvaliteten af billedet. For hvis det er redigeret, vil der være digitale fejl i billedets kvalitet. Fejlene vil i så fald betyde, at det område af billedet er redigeret. 

Vi uploader derfor billedet til billedanalyse-værktøjet Fotoforensics, som netop kan finde frem til de små fejl i billedet.  

Her kan vi se, at omridset af den gule vest lyser op. Ifølge Fotoforensics er der altså små fejl omkring hundens gule vest. Og det tyder på, at den gule vest er redigeret ind i billedet.  

Men hvad er det egentlig for nogle hunde?  

Vi researcher os frem til, at Emmanuel Macron rigtig nok har en sort labrador. Det har flere medier skrevet om gennem tiden. Det gælder blandt andet det britiske medie The Guardian. Præsidentens labrador kunne altså være hunden på billedet. 

Men om regentparrets labrador var tilstede på netop dette tidspunkt, ved vi (endnu) ikke noget om. Og hvordan hunden med den gule vest kommer ind i billedet, er også stadig usikkert. Men det kan vi muligvis finde svar på ved at undersøge billedets ophav. 

Hvor stammer billedet fra? 

Med en billedsøgning kan vi finde ud af, hvor og hvornår billedet ellers er blevet lagt online. På den måde finder vi også ud af, om hundene kan være redigeret ind i billedet. 

Vi højreklikker på billedet og vælger “søg efter billedet på Google”.

Søgeresultatet viser, at billedet optræder flere gange på især Twitter. Men klikker vi ind på opslagene, har hunden ikke længere en gul vest på. Og i en artikel fra det franske medie Le Parisien optræder et billede, hvor hundene slet ikke er tilstede. 

 Kun én af de tre udgaver af billedet krediterer en fotograf. På billedet uden hundene står der nemlig LP/Olivier Lejeune. 

Vores googlesøgning efter fotografen giver pote. Vi finder en profil på LinkedIn med navnet Olivier Lejeune. Han er fotograf for Le Parisien (LP).   

Vi skriver til ham og spørger, om han mon kender noget til billedet. Og Olivier Lejeune vender hurtigt tilbage med svar.

Det er rigtignok ham, der har taget billedet. Men hundene var ikke tilstede da han tog billedet.  

Opslagene med billedet af hundene er delt på Twitter og Facebook i marts og april 2019. Men Olivier Lejeune har for TjekDet kigget i Le Parisiens arkiver og fundet ud af, at han tog billedet helt tilbage i november 2018. Det er altså et gammelt billede, som både danske og udenlandske brugere på sociale medier deler i øjeblikket. 

Billedet viser nemlig det franske præsidentpar Emmanuel og Brigitte Macron, der venter på, at USA’s præsident Donald Trump og hans hustru Melania Trump ankommer til den franske præsidentbolig Palais de L'Elyseé den 10. november sidste år. Anledning til besøget er fejringen af 100-året for våbenhvilen, der afsluttede 1. verdenskrig den 11. November 1918. Den dag er nationaldag i Frankrig. 

Med en billedsøgningen på Google efter “Macron Brigitte 10. Novembre 2018” finder vi også lignende billeder fra dagen. Det understøtter Olivier Lejeunes forklaring.

Vi søger også på Youtube, hvor videoer viser henholdsvis Brigitte Macron hilse på Melania Trump, og Emmanuel Macron der giver Donald Trump hånden. 

På både billeder og videoer har Emmanuel og Brigitte Macron tøj på, der svarer til tøjet på det billede, vi tjekker. De står også på samme måde foran Palais de L'Elyseé. 

Tidspunktet for søgeresultaterne på Google og Youtube passer også med de datoer, som fotograf Olivier Lejeune har givet os. Det tyder altså igen på, at billedet er manipuleret. Men hvis det er redigeret, hvad er så motivet bag? 

Hvad er billedets kontekst? 

Vi kan ikke med sikkerhed slå fast, hvem der har redigeret billedet i første omgang. Men det er givetvis sket i flere omgange, da billedet findes i flere udgaver, nemlig med kun én hund, med to hunde og med to hunde, hvor den ene nu har fået en gul vest på.

Vi har heller ikke haft mulighed for at tale med de mange brugere, der deler billedet på sociale medier. Det er derfor svært at vide, hvad motivet bag billedet er.  

Men hundens gule vest er formodentlig en reference til den politiske bevægelse “de gule veste”, der i mange måneder har demonstreret imod præsident Emmanuel Macrons politik. 

Det er altså tænkeligt, at billedet er blevet til for at håne den franske præsident. Og muligvis står en person, der sympatiserer med bevægelsen de gule veste, bag.  

Det er også den mulighed, at billedet blot er satire. På Twitter er kommentarfelterne da også fyldt med emojis, der “græder af grin”.  

Så selvom vi nu ved, at billedet er manipuleret, har vi kun gisninger om motivet bag. 

I denne guide finder du redaktionens anbefalinger til 10 gode værktøjer til at faktatjekke billeder.

Forrige artikel Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Næste artikel Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked
Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.