En hund i gul vest har parret sig med den franske præsidents hund. Eller har den?

På både Twitter og Facebook cirkulerer et billede af to hunde, der parrer sig ved siden af det franske præsidentpar. Men billedet er fup. Se med, når vi finder ud af, hvad der er op og ned i billedet.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et billede af Frankrigs præsident Emmanuel Macron og præsidentfrue Brigitte Macron florerer på Facebook. Men billedets hovedpersoner er ikke statsoverhovedet og hans førstedame.

I stedet er det to kopulerende hunde ved præsidentparrets side, der tiltrækker sig mest opmærksomhed i kommentarfeltet. Især fordi den ene hund er iført en gul vest. 

Udover Facebook er billedet også delt flittigt på Twitter, hvor brugere spørger, om billedet er rigtigt. Nogle svarer, at det er redigeret i Photoshop, og andre bruger billedet til at kritisere den franske præsident i forskellige politiske sammenhænge.  

Men er billedet manipuleret? Hvor stammer det fra? Og hvad er formålet med at dele det? TjekDet undersøger sagen.  

Læs med i faktatjekket og bliv introduceret til en række værktøjer, som du selv kan bruge til at tjekke billeder.   

Er billedet manipuleret? 

Vi begynder med at undersøge kvaliteten af billedet. For hvis det er redigeret, vil der være digitale fejl i billedets kvalitet. Fejlene vil i så fald betyde, at det område af billedet er redigeret. 

Vi uploader derfor billedet til billedanalyse-værktøjet Fotoforensics, som netop kan finde frem til de små fejl i billedet.  

Her kan vi se, at omridset af den gule vest lyser op. Ifølge Fotoforensics er der altså små fejl omkring hundens gule vest. Og det tyder på, at den gule vest er redigeret ind i billedet.  

Men hvad er det egentlig for nogle hunde?  

Vi researcher os frem til, at Emmanuel Macron rigtig nok har en sort labrador. Det har flere medier skrevet om gennem tiden. Det gælder blandt andet det britiske medie The Guardian. Præsidentens labrador kunne altså være hunden på billedet. 

Men om regentparrets labrador var tilstede på netop dette tidspunkt, ved vi (endnu) ikke noget om. Og hvordan hunden med den gule vest kommer ind i billedet, er også stadig usikkert. Men det kan vi muligvis finde svar på ved at undersøge billedets ophav. 

Hvor stammer billedet fra? 

Med en billedsøgning kan vi finde ud af, hvor og hvornår billedet ellers er blevet lagt online. På den måde finder vi også ud af, om hundene kan være redigeret ind i billedet. 

Vi højreklikker på billedet og vælger “søg efter billedet på Google”.

Søgeresultatet viser, at billedet optræder flere gange på især Twitter. Men klikker vi ind på opslagene, har hunden ikke længere en gul vest på. Og i en artikel fra det franske medie Le Parisien optræder et billede, hvor hundene slet ikke er tilstede. 

 Kun én af de tre udgaver af billedet krediterer en fotograf. På billedet uden hundene står der nemlig LP/Olivier Lejeune. 

Vores googlesøgning efter fotografen giver pote. Vi finder en profil på LinkedIn med navnet Olivier Lejeune. Han er fotograf for Le Parisien (LP).   

Vi skriver til ham og spørger, om han mon kender noget til billedet. Og Olivier Lejeune vender hurtigt tilbage med svar.

Det er rigtignok ham, der har taget billedet. Men hundene var ikke tilstede da han tog billedet.  

Opslagene med billedet af hundene er delt på Twitter og Facebook i marts og april 2019. Men Olivier Lejeune har for TjekDet kigget i Le Parisiens arkiver og fundet ud af, at han tog billedet helt tilbage i november 2018. Det er altså et gammelt billede, som både danske og udenlandske brugere på sociale medier deler i øjeblikket. 

Billedet viser nemlig det franske præsidentpar Emmanuel og Brigitte Macron, der venter på, at USA’s præsident Donald Trump og hans hustru Melania Trump ankommer til den franske præsidentbolig Palais de L'Elyseé den 10. november sidste år. Anledning til besøget er fejringen af 100-året for våbenhvilen, der afsluttede 1. verdenskrig den 11. November 1918. Den dag er nationaldag i Frankrig. 

Med en billedsøgningen på Google efter “Macron Brigitte 10. Novembre 2018” finder vi også lignende billeder fra dagen. Det understøtter Olivier Lejeunes forklaring.

Vi søger også på Youtube, hvor videoer viser henholdsvis Brigitte Macron hilse på Melania Trump, og Emmanuel Macron der giver Donald Trump hånden. 

På både billeder og videoer har Emmanuel og Brigitte Macron tøj på, der svarer til tøjet på det billede, vi tjekker. De står også på samme måde foran Palais de L'Elyseé. 

Tidspunktet for søgeresultaterne på Google og Youtube passer også med de datoer, som fotograf Olivier Lejeune har givet os. Det tyder altså igen på, at billedet er manipuleret. Men hvis det er redigeret, hvad er så motivet bag? 

Hvad er billedets kontekst? 

Vi kan ikke med sikkerhed slå fast, hvem der har redigeret billedet i første omgang. Men det er givetvis sket i flere omgange, da billedet findes i flere udgaver, nemlig med kun én hund, med to hunde og med to hunde, hvor den ene nu har fået en gul vest på.

Vi har heller ikke haft mulighed for at tale med de mange brugere, der deler billedet på sociale medier. Det er derfor svært at vide, hvad motivet bag billedet er.  

Men hundens gule vest er formodentlig en reference til den politiske bevægelse “de gule veste”, der i mange måneder har demonstreret imod præsident Emmanuel Macrons politik. 

Det er altså tænkeligt, at billedet er blevet til for at håne den franske præsident. Og muligvis står en person, der sympatiserer med bevægelsen de gule veste, bag.  

Det er også den mulighed, at billedet blot er satire. På Twitter er kommentarfelterne da også fyldt med emojis, der “græder af grin”.  

Så selvom vi nu ved, at billedet er manipuleret, har vi kun gisninger om motivet bag. 

I denne guide finder du redaktionens anbefalinger til 10 gode værktøjer til at faktatjekke billeder.

Forrige artikel Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Næste artikel Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.