En hund i gul vest har parret sig med den franske præsidents hund. Eller har den?

På både Twitter og Facebook cirkulerer et billede af to hunde, der parrer sig ved siden af det franske præsidentpar. Men billedet er fup. Se med, når vi finder ud af, hvad der er op og ned i billedet.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et billede af Frankrigs præsident Emmanuel Macron og præsidentfrue Brigitte Macron florerer på Facebook. Men billedets hovedpersoner er ikke statsoverhovedet og hans førstedame.

I stedet er det to kopulerende hunde ved præsidentparrets side, der tiltrækker sig mest opmærksomhed i kommentarfeltet. Især fordi den ene hund er iført en gul vest. 

Udover Facebook er billedet også delt flittigt på Twitter, hvor brugere spørger, om billedet er rigtigt. Nogle svarer, at det er redigeret i Photoshop, og andre bruger billedet til at kritisere den franske præsident i forskellige politiske sammenhænge.  

Men er billedet manipuleret? Hvor stammer det fra? Og hvad er formålet med at dele det? TjekDet undersøger sagen.  

Læs med i faktatjekket og bliv introduceret til en række værktøjer, som du selv kan bruge til at tjekke billeder.   

Er billedet manipuleret? 

Vi begynder med at undersøge kvaliteten af billedet. For hvis det er redigeret, vil der være digitale fejl i billedets kvalitet. Fejlene vil i så fald betyde, at det område af billedet er redigeret. 

Vi uploader derfor billedet til billedanalyse-værktøjet Fotoforensics, som netop kan finde frem til de små fejl i billedet.  

Her kan vi se, at omridset af den gule vest lyser op. Ifølge Fotoforensics er der altså små fejl omkring hundens gule vest. Og det tyder på, at den gule vest er redigeret ind i billedet.  

Men hvad er det egentlig for nogle hunde?  

Vi researcher os frem til, at Emmanuel Macron rigtig nok har en sort labrador. Det har flere medier skrevet om gennem tiden. Det gælder blandt andet det britiske medie The Guardian. Præsidentens labrador kunne altså være hunden på billedet. 

Men om regentparrets labrador var tilstede på netop dette tidspunkt, ved vi (endnu) ikke noget om. Og hvordan hunden med den gule vest kommer ind i billedet, er også stadig usikkert. Men det kan vi muligvis finde svar på ved at undersøge billedets ophav. 

Hvor stammer billedet fra? 

Med en billedsøgning kan vi finde ud af, hvor og hvornår billedet ellers er blevet lagt online. På den måde finder vi også ud af, om hundene kan være redigeret ind i billedet. 

Vi højreklikker på billedet og vælger “søg efter billedet på Google”.

Søgeresultatet viser, at billedet optræder flere gange på især Twitter. Men klikker vi ind på opslagene, har hunden ikke længere en gul vest på. Og i en artikel fra det franske medie Le Parisien optræder et billede, hvor hundene slet ikke er tilstede. 

 Kun én af de tre udgaver af billedet krediterer en fotograf. På billedet uden hundene står der nemlig LP/Olivier Lejeune. 

Vores googlesøgning efter fotografen giver pote. Vi finder en profil på LinkedIn med navnet Olivier Lejeune. Han er fotograf for Le Parisien (LP).   

Vi skriver til ham og spørger, om han mon kender noget til billedet. Og Olivier Lejeune vender hurtigt tilbage med svar.

Det er rigtignok ham, der har taget billedet. Men hundene var ikke tilstede da han tog billedet.  

Opslagene med billedet af hundene er delt på Twitter og Facebook i marts og april 2019. Men Olivier Lejeune har for TjekDet kigget i Le Parisiens arkiver og fundet ud af, at han tog billedet helt tilbage i november 2018. Det er altså et gammelt billede, som både danske og udenlandske brugere på sociale medier deler i øjeblikket. 

Billedet viser nemlig det franske præsidentpar Emmanuel og Brigitte Macron, der venter på, at USA’s præsident Donald Trump og hans hustru Melania Trump ankommer til den franske præsidentbolig Palais de L'Elyseé den 10. november sidste år. Anledning til besøget er fejringen af 100-året for våbenhvilen, der afsluttede 1. verdenskrig den 11. November 1918. Den dag er nationaldag i Frankrig. 

Med en billedsøgningen på Google efter “Macron Brigitte 10. Novembre 2018” finder vi også lignende billeder fra dagen. Det understøtter Olivier Lejeunes forklaring.

Vi søger også på Youtube, hvor videoer viser henholdsvis Brigitte Macron hilse på Melania Trump, og Emmanuel Macron der giver Donald Trump hånden. 

På både billeder og videoer har Emmanuel og Brigitte Macron tøj på, der svarer til tøjet på det billede, vi tjekker. De står også på samme måde foran Palais de L'Elyseé. 

Tidspunktet for søgeresultaterne på Google og Youtube passer også med de datoer, som fotograf Olivier Lejeune har givet os. Det tyder altså igen på, at billedet er manipuleret. Men hvis det er redigeret, hvad er så motivet bag? 

Hvad er billedets kontekst? 

Vi kan ikke med sikkerhed slå fast, hvem der har redigeret billedet i første omgang. Men det er givetvis sket i flere omgange, da billedet findes i flere udgaver, nemlig med kun én hund, med to hunde og med to hunde, hvor den ene nu har fået en gul vest på.

Vi har heller ikke haft mulighed for at tale med de mange brugere, der deler billedet på sociale medier. Det er derfor svært at vide, hvad motivet bag billedet er.  

Men hundens gule vest er formodentlig en reference til den politiske bevægelse “de gule veste”, der i mange måneder har demonstreret imod præsident Emmanuel Macrons politik. 

Det er altså tænkeligt, at billedet er blevet til for at håne den franske præsident. Og muligvis står en person, der sympatiserer med bevægelsen de gule veste, bag.  

Det er også den mulighed, at billedet blot er satire. På Twitter er kommentarfelterne da også fyldt med emojis, der “græder af grin”.  

Så selvom vi nu ved, at billedet er manipuleret, har vi kun gisninger om motivet bag. 

I denne guide finder du redaktionens anbefalinger til 10 gode værktøjer til at faktatjekke billeder.

Forrige artikel Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Næste artikel Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.