En hund i gul vest har parret sig med den franske præsidents hund. Eller har den?

På både Twitter og Facebook cirkulerer et billede af to hunde, der parrer sig ved siden af det franske præsidentpar. Men billedet er fup. Se med, når vi finder ud af, hvad der er op og ned i billedet.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et billede af Frankrigs præsident Emmanuel Macron og præsidentfrue Brigitte Macron florerer på Facebook. Men billedets hovedpersoner er ikke statsoverhovedet og hans førstedame.

I stedet er det to kopulerende hunde ved præsidentparrets side, der tiltrækker sig mest opmærksomhed i kommentarfeltet. Især fordi den ene hund er iført en gul vest. 

Udover Facebook er billedet også delt flittigt på Twitter, hvor brugere spørger, om billedet er rigtigt. Nogle svarer, at det er redigeret i Photoshop, og andre bruger billedet til at kritisere den franske præsident i forskellige politiske sammenhænge.  

Men er billedet manipuleret? Hvor stammer det fra? Og hvad er formålet med at dele det? TjekDet undersøger sagen.  

Læs med i faktatjekket og bliv introduceret til en række værktøjer, som du selv kan bruge til at tjekke billeder.   

Er billedet manipuleret? 

Vi begynder med at undersøge kvaliteten af billedet. For hvis det er redigeret, vil der være digitale fejl i billedets kvalitet. Fejlene vil i så fald betyde, at det område af billedet er redigeret. 

Vi uploader derfor billedet til billedanalyse-værktøjet Fotoforensics, som netop kan finde frem til de små fejl i billedet.  

Her kan vi se, at omridset af den gule vest lyser op. Ifølge Fotoforensics er der altså små fejl omkring hundens gule vest. Og det tyder på, at den gule vest er redigeret ind i billedet.  

Men hvad er det egentlig for nogle hunde?  

Vi researcher os frem til, at Emmanuel Macron rigtig nok har en sort labrador. Det har flere medier skrevet om gennem tiden. Det gælder blandt andet det britiske medie The Guardian. Præsidentens labrador kunne altså være hunden på billedet. 

Men om regentparrets labrador var tilstede på netop dette tidspunkt, ved vi (endnu) ikke noget om. Og hvordan hunden med den gule vest kommer ind i billedet, er også stadig usikkert. Men det kan vi muligvis finde svar på ved at undersøge billedets ophav. 

Hvor stammer billedet fra? 

Med en billedsøgning kan vi finde ud af, hvor og hvornår billedet ellers er blevet lagt online. På den måde finder vi også ud af, om hundene kan være redigeret ind i billedet. 

Vi højreklikker på billedet og vælger “søg efter billedet på Google”.

Søgeresultatet viser, at billedet optræder flere gange på især Twitter. Men klikker vi ind på opslagene, har hunden ikke længere en gul vest på. Og i en artikel fra det franske medie Le Parisien optræder et billede, hvor hundene slet ikke er tilstede. 

 Kun én af de tre udgaver af billedet krediterer en fotograf. På billedet uden hundene står der nemlig LP/Olivier Lejeune. 

Vores googlesøgning efter fotografen giver pote. Vi finder en profil på LinkedIn med navnet Olivier Lejeune. Han er fotograf for Le Parisien (LP).   

Vi skriver til ham og spørger, om han mon kender noget til billedet. Og Olivier Lejeune vender hurtigt tilbage med svar.

Det er rigtignok ham, der har taget billedet. Men hundene var ikke tilstede da han tog billedet.  

Opslagene med billedet af hundene er delt på Twitter og Facebook i marts og april 2019. Men Olivier Lejeune har for TjekDet kigget i Le Parisiens arkiver og fundet ud af, at han tog billedet helt tilbage i november 2018. Det er altså et gammelt billede, som både danske og udenlandske brugere på sociale medier deler i øjeblikket. 

Billedet viser nemlig det franske præsidentpar Emmanuel og Brigitte Macron, der venter på, at USA’s præsident Donald Trump og hans hustru Melania Trump ankommer til den franske præsidentbolig Palais de L'Elyseé den 10. november sidste år. Anledning til besøget er fejringen af 100-året for våbenhvilen, der afsluttede 1. verdenskrig den 11. November 1918. Den dag er nationaldag i Frankrig. 

Med en billedsøgningen på Google efter “Macron Brigitte 10. Novembre 2018” finder vi også lignende billeder fra dagen. Det understøtter Olivier Lejeunes forklaring.

Vi søger også på Youtube, hvor videoer viser henholdsvis Brigitte Macron hilse på Melania Trump, og Emmanuel Macron der giver Donald Trump hånden. 

På både billeder og videoer har Emmanuel og Brigitte Macron tøj på, der svarer til tøjet på det billede, vi tjekker. De står også på samme måde foran Palais de L'Elyseé. 

Tidspunktet for søgeresultaterne på Google og Youtube passer også med de datoer, som fotograf Olivier Lejeune har givet os. Det tyder altså igen på, at billedet er manipuleret. Men hvis det er redigeret, hvad er så motivet bag? 

Hvad er billedets kontekst? 

Vi kan ikke med sikkerhed slå fast, hvem der har redigeret billedet i første omgang. Men det er givetvis sket i flere omgange, da billedet findes i flere udgaver, nemlig med kun én hund, med to hunde og med to hunde, hvor den ene nu har fået en gul vest på.

Vi har heller ikke haft mulighed for at tale med de mange brugere, der deler billedet på sociale medier. Det er derfor svært at vide, hvad motivet bag billedet er.  

Men hundens gule vest er formodentlig en reference til den politiske bevægelse “de gule veste”, der i mange måneder har demonstreret imod præsident Emmanuel Macrons politik. 

Det er altså tænkeligt, at billedet er blevet til for at håne den franske præsident. Og muligvis står en person, der sympatiserer med bevægelsen de gule veste, bag.  

Det er også den mulighed, at billedet blot er satire. På Twitter er kommentarfelterne da også fyldt med emojis, der “græder af grin”.  

Så selvom vi nu ved, at billedet er manipuleret, har vi kun gisninger om motivet bag. 

I denne guide finder du redaktionens anbefalinger til 10 gode værktøjer til at faktatjekke billeder.

Forrige artikel Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet? Næste artikel Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked Nej, 500.000 danskeres job er ikke direkte afhængige af EU’s indre marked
Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne?

Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne?

Hele 500 euro er der sat ind på de hævekort, som migranter får udleveret ved ankomsten til Europa, hævder facebookopslag. Og det er faktisk ikke helt forkert. Men når det kommer til EU-landene, er det kun flygtninge og asylansøgere i Grækenland, der kan få uddelt sådan et kort, som giver modtagerne mulighed for at klare sig selv.

S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler

S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler

Der er ikke registreringsafgift på elbiler, siger klimaordfører for Socialdemokratiet Jens Joel. Men det er forkert. Lige nu rammer afgiften kun de dyrere modeller, men fra 2021 vil det gælde alle elbiler. Og den afgiftsmodel har Socialdemokratiet i øvrigt selv været med til at gennemføre.

Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket

Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket

Jeppe Kofod (S), Margrethe Auken (SF), Rasmus Nordqvist (Alt.), Morten Helveg Petersen og Anna Libak (V) tørnede i dag sammen i et valgmøde om deres visioner for klimapolitik i EU. Især overraskede det SF og Alternativet, at Anna Libak vil lave landbrugsstøtte om til klimastøtte. Venstre afviser dog, at det er partiets linje. 

Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Der var aldrig noget forbud, men derimod et forslag om at forbyde tobakslignende produkter – og forslaget blev nedstemt. Omtalen fordoblede i stedet salget af lakridspiber, fortæller producenten.

Populært facebookopslag om tandlægehjælp til indvandrere roder rundt i fakta

Populært facebookopslag om tandlægehjælp til indvandrere roder rundt i fakta

Offentlige kasser har spenderet næsten en halv milliard kroner på tandlægehjælp til asylansøgere og indvandrere, mens danskere ikke har mulighed for at få økonomisk hjælp til tænderne. Det påstår skribenten af et læserbrev, som tusindvis af facebookbrugere har delt. Men den udlægning er helt forkert, siger forskere.   

Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier

Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier

De fleste er nok klar over, at de forskellige sociale platforme har forskellige brugere - og en del af befolkningen er slet ikke repræsenteret på sociale medier. Den demografi, som karakteriserer den enkelte platform, har stor indflydelse på den politiske debat samme sted - og dermed hvordan brugerne interagerer med de politiske partier under folketingsvalget.

S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd

S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd

Hele 15 procent af lønforskellen mellem danske mænd og kvinder kan ikke forklares med forskelle i uddannelse, erhvervserfaring, sektor, branche, arbejdsfunktion eller lignende. Sådan lyder det fra den socialdemokratiske folketingskandidat Pernille Rosenkrantz-Theil. Men det lader til hun har rodet rundt i begreberne, siger forskere.  

Fake news er ’old news’ i Estland

Fake news er ’old news’ i Estland

Hvis man skulle nævne ét land, som for alvor er bekymrede over desinformation, så er det Estland. For at tackle problemet fokuserer esterne især på strategisk kommunikation, og de fleste initiativer er rettet mod desinformation fra Rusland.

Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget?

Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget?

Med henholdsvis en (anket) racismedom hos Rasmus Paludan og en udstået fængselsstraf hos Klaus Riskær Pedersen er værdighed til at sidde i Folketinget blevet et emne ved dette års folketingsvalg. Men kan manglende værdighed være en forhindring for at blive valgt ind i Folketinget? 

Hvad blev der af de krumme agurker?

Hvad blev der af de krumme agurker?

Et forbud mod skæve agurker bliver ofte brugt som eksempel på EU’s absurde bureaukrati. Men det blev afskaffet for 10 år siden – og det har aldrig påvirket danske producenter. Og så har det faktisk slet ikke rødder i EU, men derimod i FN.