Fårup Sommerland advarer mod gratis billetter: ”Det er spam og fup”

"Fårup Sommerland giver gratis 5 billetter per familie for at fejre 45 års jubilæum". Sådan lyder overskriften i en artikel, der i øjeblikket cirkulerer på Facebook. Men der er desværre tale om et fupnummer.

”Tak for mine billetter,” skriver i disse timer flere danske facebookbrugere i opslag. Alle har de lige delt en artikel på det sociale medie, der viser et billede af den nordjyske forlystelsespark Fårup Sommerland, og som samtidig lokker med denne overskrift: "Fårup Sommerland giver gratis 5 billetter per familie for at fejre 45 års jubilæum".

Ganske vist kan parken rigtig nok snart fejre 45-års jubilæum, nemlig 21. juni næste år, men konkurrencen er humbug, advarer Fårup Sommerland i et opslag på Facebook

”Det er kommet til vores kendskab, at der lige nu florerer en falsk side, som udlover gratis billetter til Fårup Sommerland mod udfyldelse af et spørgeskema. Dette er ikke vores konkurrence. Det er spam og fup, og vi er i dialog med Facebook om at få lukket siden. Vi håber, at dette sker hurtigst muligt og er kede af forvirringen,” skriver forlystelsesparken.

Artiklen fortsætter under billedet

Her har en dansk facebookbruger lige besvaret konkurrencens spørgsmål og nu delt opslaget med konkurrencen på sin egen facebookvæg. 

Og der er god grund til at glemme alt om de gratis billetter. Fupkonkurrencer på Facebook er der mange af, hvor de fleste forsøger at lokke dig til at aflevere personlige oplysninger som for eksempel tallene på dit kreditkort. 

Samme fupnummer igen og igen

Fårup Sommerland er i øvrigt ikke den første forlystelsespark, der må lægge ryg til en falsk konkurrence om udlodning af gratis billetter. Det samme er i flere omgange sket for Legoland i Billund, men også flyselskaber som Norwegian og SAS er blevet løjet villige til at forære gratis billetter i anledning af et eller andet jubilæum.

Fælles for fupnumrene er, at fremgangsmåden er den samme.

For det første skal man altid tjekke, hvilken www-adresse man bliver sendt hen til. Svindlerne bruger ofte www-adresser, der til forveksling ligner den ægte vare. I dette tilfælde er konkurrencen placeret på hjemmesiden http://faarup.com-dk.com. Men Fårup Sommerlands rigtige adresse er https://www.faarupsommerland.dk.

På hjemmesiden bliver du bedt om at besvare tre højest mærkværdige spørgsmål. Det fremgår i øvrigt tydeligt, at der kun er et begrænset antal billetter tilbage, så du skal skynde dig, hvis du vil være blandt de heldige vindere. 

Særligt spørgsmål nummer to bør få alarmklokkerne til at ringe. Her skal du svare på, ”hvilken ride kan du lide mest i Fårup Sommerland?”. At bruge ordet ”ride” i den sætning giver slet ingen mening på dansk. Det gør det kun på engelsk, hvor det i denne sammenhæng burde oversættes til ”forlystelse”. Den sproglige brøler ville Fårup næppe lave i en storstilet konkurrence. Vi må formode, at der er tale om en dårlig maskinoversættelse af sætningen fra engelsk til dansk.

Samtidig er svarmulighederne til spørgsmålet ‘Dæmonen’ og ‘Karavanen’, som begge er forlystelser i Tivoli i København. Det giver umiddelbart heller ikke nogen mening. 

Artiklen fortsætter under billedet

Når du har besvaret de tre spørgsmål, ”analyserer” hjemmesiden dine svar og vender tilbage med en besked om, at du har vundet fem gratis billetter. Du skal bare lige dele konkurrencen på Facebook og skrive "Tak for mine billetter" i opslaget.

Men lad være. Der er som sagt ingen gratis billetter på højkant.

Falske konkurrencer kan have forskellige formål

Men hvorfor opstår disse kampagner hele tiden? I sidste ende handler det naturligvis om penge. 

I dette tilfælde forsøger bagmændene at lokke folk til sig, og derved opnå en sværm af "synes godt om" - eller "likes" som det hedder på engelsk. De kan bruges til andre tiltag på et senere tidspunkt - for eksempel kommercielle formål. Når man deler og liker opslaget, så kan bagmændene sende meddelelser i form af reklamer eller andre måske kontroversielle budskaber til facebookbrugerne. Og det tjener svindlerne penge på.

Nogle gange vil fupmagerne have fat i dine personlige oplysninger med det samme. Det kan være dine bankkontooplysninger eller dit NemID. Vi har også set konkurrencer, hvor man lige skulle indtaste sit mobiltelefonnummer. Og gjorde man det, så sagde man samtidig automatisk ja til et abonnement på en quiz, der kostede over 100 kroner om ugen - det var der bare næppe mange, der opdagede i skyndingen.

I andre tilfælde kan der være tale om et forsøg på at lægge cookies eller andre filer på din computer, så svindlerne bliver i stand til overvåge, hvad du foretager dig på nettet. 

Er du kommet til at udlevere for eksempel dine kreditkortoplysninger i en sådan konkurrence, skal du omgående kontakte din bank.

Samme fupnummer - forskellige ofre

 

Forrige artikel DET ER FUP: Ole Henriksen er ikke manden bag en ny slankepille  DET ER FUP: Ole Henriksen er ikke manden bag en ny slankepille  Næste artikel Det er fup: Heller ikke denne gang giver Legoland 5 gratis billetter væk Det er fup: Heller ikke denne gang giver Legoland 5 gratis billetter væk
Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.