Det er fup: Legoland giver ikke 5 gratis billetter væk per familie

"Legoland giver væk 5 gratis billetter per familie for at fejre 50 års jubilæum". Sådan lyder overskriften i en artikel, der i øjeblikket cirkulerer på Facebook. Men der er desværre tale om et klodset fupnummer.

“Tak for mine billetter,” skriver en Facebookbruger. En anden takker for “fem gratis billetter”. Begge har de lige delt en artikel på Facebook, der viser et billede af Legoland i Billund, og som samtidig lokker med denne overskrift: "Legoland giver væk 5 gratis billetter per familie for at fejre 50 års jubilæum".

Ganske rigtig blev forlystelsesparken i Billund indviet for 50 år siden, men konkurrencen er humbug, advarer Legoland i et opslag på Facebook.  

"Der er lige nu links og opslag på Facebook i omløb, hvor man angiveligt kan få billetter til LEGOLAND mod at svare på nogle spørgsmål. Det er ikke fra LEGOLAND, og vi fraråder alle at trykke på linket og svare på spørgeskemaet," fremgår det af opslaget.

Og der er god grund til at følge den opfordring. Fupkonkurrencer på Facebook er der mange af, hvor de fleste forsøger at lokke dig til at aflevere personlige oplysninger som for eksempel tallene på dit kreditkort. I andre tilfælde kan der være tale om et forsøg på at lægge cookies på din computer, så svindlerne bliver i stand til overvåge, hvad du foretager dig på nettet. 

Konkurrencen er genbrug

Det er ikke første gang, at svindleren forsøger at misbruge forlystelsesparkens navn. Den selv samme falske konkurrence løb også som en steppebrand på Facebook i juli sidste år. Billederne, overskrifterne og budskaberne, der blev brugt dengang er fuldstændig magen til dem, der bruges i det aktuelle svindelnummer. 

Men en enkelt ting adskiller de to falske konkurrencer, nemlig de www-adresser, som du havner på, hvis du klikker på artiklens link.

LÆS OGSÅ: Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

For et halvt år siden havnede du på "legoland-dk.net", men det domæne blev blokeret og er nu nedlagt. I det opslag, der kører på Facebook lige nu, havner du på en næsten identisk adresse, nemlig "legoland-dk.com". Men Legolands rigtige hjemmeside hedder "www.legoland.dk".

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser opslaget ud, der deles i øjeblikket på Facebook. Bemærk www-adressen, hvor der står "legoland-dk.com":

I juli 2018 florerede det samme fupnummer. Men dengang var www-adressen "legoland-dk.net":

Det er faktisk vigtigt at holde øje med www-adressen, understreger Martin Duus Horslund, der er PR-koordinator for Legoland Billund, da vi taler med ham sidste sommer om selv samme svindelnummer.

“Hold øje med hjemmesideadressen. Den falske konkurrence har adressen legoland-dk.net, men Legolands hjemmeside er legoland.dk. Og ofte er den slags falske konkurrencer fyldt med stavefejl,” fortæller han og fortsætter:

“Det er ikke os, der står bag den konkurrence. Og vi er selvfølgelig drøn ærgerlige over, at der er nogen, der bruger vores navn.” 

Utrolig klodsede spørgsmål

Klikker du på linket til den falske konkurrence, bliver du ført til en hjemmeside, hvor du skal besvare tre spørgsmål. Af hjemmesiden fremgår det tydeligt, at der kun er et begrænset antal billetter tilbage, så du skal skynde dig, hvis du vil være blandt de heldige vindere. 

Særligt spørgsmål nummer to bør få alarmklokkerne til at ringe. Her skal du svare på, hvorfor du foretrækker Legoland? Og svarmulighederne lyder 'Det er billigt' og 'Det er miljø', hvilket ikke umiddelbart giver mening. 

LÆS OGSÅ: Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

Når du har besvaret de tre spørgsmål, analyserer hjemmesiden dine svar og vender tilbage med en besked om, at du har vundet fem gratis billetter. Du skal bare lige dele konkurrencen på Facebook og skrive "Tak for mine billetter".

Men lad være. Der er ingen gratis billetter på højkant.

Når Legoland rent faktisk står bag konkurrencer, kan man altid finde dem på Legolands hjemmeside, hvor man også kan finde konkurrencebetingelser og anden relevant information.

Artiklen fortsætter under billedet

Legoland advarer på Facebook

Det er formodentlig de samme bedragere, der står bag varianter af fupnummeret om Legoland. Flere tipper os om, at de har set samme fremgangsmåde anvendt i falske annoncer for blandt andet Lidl og SAS.

Vi skriver løbende om svindleres forsøg på at lænse din bankkonto og andre fupnumre på sociale medier. I øjeblikket må også PostNord ufrilligt lægge navn til en sms-kampagne, hvor det hævdes, at selskabet lover gratis præmier. Ikea har tidligere advaret mod en falsk konkurrence. På Facebook blev det hævdet, at Norwegian uddelte gratis flybilletter.

Du kan tippe os om falske konkurrencer på tip@tjekdet.dk.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores nye facebookside Viralspiralen.

LÆS OGSÅ: Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

LÆS OGSÅ: Det passer altså ikke! Facebook koster ikke penge fra på lørdag

LÆS OGSÅ: Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

LÆS OGSÅ: Advarslen om Facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Forrige artikel Det passer altså ikke! Facebook koster ikke penge fra på lørdag Det passer altså ikke! Facebook koster ikke penge fra på lørdag Næste artikel Nej, forskere anbefaler ikke at drikke en øl mod hovedpine Nej, forskere anbefaler ikke at drikke en øl mod hovedpine
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.