Det er fup: Legoland giver ikke 5 gratis billetter væk per familie

"Legoland giver væk 5 gratis billetter per familie for at fejre 50 års jubilæum". Sådan lyder overskriften i en artikel, der i øjeblikket cirkulerer på Facebook. Men der er desværre tale om et klodset fupnummer.

“Tak for mine billetter,” skriver en Facebookbruger. En anden takker for “fem gratis billetter”. Begge har de lige delt en artikel på Facebook, der viser et billede af Legoland i Billund, og som samtidig lokker med denne overskrift: "Legoland giver væk 5 gratis billetter per familie for at fejre 50 års jubilæum".

Ganske rigtig blev forlystelsesparken i Billund indviet for 50 år siden, men konkurrencen er humbug, advarer Legoland i et opslag på Facebook.  

"Der er lige nu links og opslag på Facebook i omløb, hvor man angiveligt kan få billetter til LEGOLAND mod at svare på nogle spørgsmål. Det er ikke fra LEGOLAND, og vi fraråder alle at trykke på linket og svare på spørgeskemaet," fremgår det af opslaget.

Og der er god grund til at følge den opfordring. Fupkonkurrencer på Facebook er der mange af, hvor de fleste forsøger at lokke dig til at aflevere personlige oplysninger som for eksempel tallene på dit kreditkort. I andre tilfælde kan der være tale om et forsøg på at lægge cookies på din computer, så svindlerne bliver i stand til overvåge, hvad du foretager dig på nettet. 

Konkurrencen er genbrug

Det er ikke første gang, at svindleren forsøger at misbruge forlystelsesparkens navn. Den selv samme falske konkurrence løb også som en steppebrand på Facebook i juli sidste år. Billederne, overskrifterne og budskaberne, der blev brugt dengang er fuldstændig magen til dem, der bruges i det aktuelle svindelnummer. 

Men en enkelt ting adskiller de to falske konkurrencer, nemlig de www-adresser, som du havner på, hvis du klikker på artiklens link.

LÆS OGSÅ: Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

For et halvt år siden havnede du på "legoland-dk.net", men det domæne blev blokeret og er nu nedlagt. I det opslag, der kører på Facebook lige nu, havner du på en næsten identisk adresse, nemlig "legoland-dk.com". Men Legolands rigtige hjemmeside hedder "www.legoland.dk".

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser opslaget ud, der deles i øjeblikket på Facebook. Bemærk www-adressen, hvor der står "legoland-dk.com":

I juli 2018 florerede det samme fupnummer. Men dengang var www-adressen "legoland-dk.net":

Det er faktisk vigtigt at holde øje med www-adressen, understreger Martin Duus Horslund, der er PR-koordinator for Legoland Billund, da vi taler med ham sidste sommer om selv samme svindelnummer.

“Hold øje med hjemmesideadressen. Den falske konkurrence har adressen legoland-dk.net, men Legolands hjemmeside er legoland.dk. Og ofte er den slags falske konkurrencer fyldt med stavefejl,” fortæller han og fortsætter:

“Det er ikke os, der står bag den konkurrence. Og vi er selvfølgelig drøn ærgerlige over, at der er nogen, der bruger vores navn.” 

Utrolig klodsede spørgsmål

Klikker du på linket til den falske konkurrence, bliver du ført til en hjemmeside, hvor du skal besvare tre spørgsmål. Af hjemmesiden fremgår det tydeligt, at der kun er et begrænset antal billetter tilbage, så du skal skynde dig, hvis du vil være blandt de heldige vindere. 

Særligt spørgsmål nummer to bør få alarmklokkerne til at ringe. Her skal du svare på, hvorfor du foretrækker Legoland? Og svarmulighederne lyder 'Det er billigt' og 'Det er miljø', hvilket ikke umiddelbart giver mening. 

LÆS OGSÅ: Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

Når du har besvaret de tre spørgsmål, analyserer hjemmesiden dine svar og vender tilbage med en besked om, at du har vundet fem gratis billetter. Du skal bare lige dele konkurrencen på Facebook og skrive "Tak for mine billetter".

Men lad være. Der er ingen gratis billetter på højkant.

Når Legoland rent faktisk står bag konkurrencer, kan man altid finde dem på Legolands hjemmeside, hvor man også kan finde konkurrencebetingelser og anden relevant information.

Artiklen fortsætter under billedet

Legoland advarer på Facebook

Det er formodentlig de samme bedragere, der står bag varianter af fupnummeret om Legoland. Flere tipper os om, at de har set samme fremgangsmåde anvendt i falske annoncer for blandt andet Lidl og SAS.

Vi skriver løbende om svindleres forsøg på at lænse din bankkonto og andre fupnumre på sociale medier. I øjeblikket må også PostNord ufrilligt lægge navn til en sms-kampagne, hvor det hævdes, at selskabet lover gratis præmier. Ikea har tidligere advaret mod en falsk konkurrence. På Facebook blev det hævdet, at Norwegian uddelte gratis flybilletter.

Du kan tippe os om falske konkurrencer på tip@tjekdet.dk.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores nye facebookside Viralspiralen.

LÆS OGSÅ: Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

LÆS OGSÅ: Det passer altså ikke! Facebook koster ikke penge fra på lørdag

LÆS OGSÅ: Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

LÆS OGSÅ: Advarslen om Facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Forrige artikel Det passer altså ikke! Facebook koster ikke penge fra på lørdag Det passer altså ikke! Facebook koster ikke penge fra på lørdag Næste artikel Nej, forskere anbefaler ikke at drikke en øl mod hovedpine Nej, forskere anbefaler ikke at drikke en øl mod hovedpine
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.