Johanne Schmidt blev løjet død – nu må løgneren til lommerne

Det er ikke gratis at fabrikere nyheder i Danmark. En domstol har netop idømt en ung dansk mand en bøde på 75.000 kr. for at have sendt en artikel i omløb, der erklærede Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen for død.

“Johannes Smidt-Nielsen blev fundet død på en adresse på Brostykkevej i indre Aarhus, og politiet undersøger dødsfaldet som mistænkeligt.” Det var budskabet i en artikel, der gik viralt i januar i år.

Men politikeren var meget hurtig til at dementere den nyhed på Facebook. Manden bag den falske nyhed skal nu betale 75.000 kr. dels for at offentliggøre den falske nyhed og dels for at bruge et billede af hende i strid med markedsføringsloven, skriver Jyllands-Posten og Johanne Schmidt-Nielsen selv på sin Facebookside

Artiklen om dødsfaldet gik viralt på de sociale medier den 19. januar, og er et fuldbyrdet eksempel på en falsk nyhed, der giver detaljerede oplysninger, og som samtidig antyder, at hjemmesidens skribent eller skribenter har været i kontakt med politiet. Hele historien kunne man læse på netmediet Newsa.dk, der har danskeren Christian Pallesen som bagmand.

Storleverandør af falske nyheder

Ifølge Jyllands-Posten er det langt fra første gang, at Christian Pallesen er blevet fanget som ophavsmand til falske nyheder. Hans virksomhed er registreret i Tyskland, og målet med de usande historier er at tjene penge på at vise reklamer på hjemmesiderne, hvor de falske nyheder bliver læst af brugerne.

Men nu har en af de falske nyheder altså fået økonomiske konsekvenser for Christian Pallesen. Og det er en sejr for demokratiet, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

”Jeg vil gå så langt som at kalde det en demokratisk sejr. Min oplevelse er helt klart, at der bliver spredt flere og flere falske nyheder, og uanset om det er med kommerciel vinding for øje som i dette tilfælde eller om det er falsk politisk propaganda, er det et gigantisk problem for vores demokratiske debat, og noget som vi skal tage meget alvorligt,” siger hun til Jyllands-Posten som en kommentar til dommen, der faldt ved Retten på Frederiksberg den 11. oktober.

Hun oplyser også, at Christian Pallesen fik 14 dage til at sende pengene, men det er endnu ikke sket. Men skulle de alligevel nå frem, så vil Johanne Schmidt-Nielsen sende dem videre til organisationen International Media Support. En international organisation med hovedsæde i København, som kæmper for en fri og uafhængig presse.

Newsa.dk findes ikke længere, men lignede til forveksling et traditionelt nyhedssite med især sensationsprægede artikler. Men som det så ofte ses med falske nyhedsmedier, var der på newsa.dk ingen oplysninger om, hvem der stod bag hjemmesiden, og hvorfor den var sat i verden.

TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan falske nyheder kan være en indbringende forretning. Og en analyse har tidligere afdækket, hvad det koster at 'bestille' en smædekampagne rettet mod for eksempel politikere. Du kan også finde en række gode råd til, hvordan du spotter en falsk nyhed her.

Forrige artikel Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Næste artikel VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.