Johanne Schmidt blev løjet død – nu må løgneren til lommerne

Det er ikke gratis at fabrikere nyheder i Danmark. En domstol har netop idømt en ung dansk mand en bøde på 75.000 kr. for at have sendt en artikel i omløb, der erklærede Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen for død.

“Johannes Smidt-Nielsen blev fundet død på en adresse på Brostykkevej i indre Aarhus, og politiet undersøger dødsfaldet som mistænkeligt.” Det var budskabet i en artikel, der gik viralt i januar i år.

Men politikeren var meget hurtig til at dementere den nyhed på Facebook. Manden bag den falske nyhed skal nu betale 75.000 kr. dels for at offentliggøre den falske nyhed og dels for at bruge et billede af hende i strid med markedsføringsloven, skriver Jyllands-Posten og Johanne Schmidt-Nielsen selv på sin Facebookside

Artiklen om dødsfaldet gik viralt på de sociale medier den 19. januar, og er et fuldbyrdet eksempel på en falsk nyhed, der giver detaljerede oplysninger, og som samtidig antyder, at hjemmesidens skribent eller skribenter har været i kontakt med politiet. Hele historien kunne man læse på netmediet Newsa.dk, der har danskeren Christian Pallesen som bagmand.

Storleverandør af falske nyheder

Ifølge Jyllands-Posten er det langt fra første gang, at Christian Pallesen er blevet fanget som ophavsmand til falske nyheder. Hans virksomhed er registreret i Tyskland, og målet med de usande historier er at tjene penge på at vise reklamer på hjemmesiderne, hvor de falske nyheder bliver læst af brugerne.

Men nu har en af de falske nyheder altså fået økonomiske konsekvenser for Christian Pallesen. Og det er en sejr for demokratiet, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

”Jeg vil gå så langt som at kalde det en demokratisk sejr. Min oplevelse er helt klart, at der bliver spredt flere og flere falske nyheder, og uanset om det er med kommerciel vinding for øje som i dette tilfælde eller om det er falsk politisk propaganda, er det et gigantisk problem for vores demokratiske debat, og noget som vi skal tage meget alvorligt,” siger hun til Jyllands-Posten som en kommentar til dommen, der faldt ved Retten på Frederiksberg den 11. oktober.

Hun oplyser også, at Christian Pallesen fik 14 dage til at sende pengene, men det er endnu ikke sket. Men skulle de alligevel nå frem, så vil Johanne Schmidt-Nielsen sende dem videre til organisationen International Media Support. En international organisation med hovedsæde i København, som kæmper for en fri og uafhængig presse.

Newsa.dk findes ikke længere, men lignede til forveksling et traditionelt nyhedssite med især sensationsprægede artikler. Men som det så ofte ses med falske nyhedsmedier, var der på newsa.dk ingen oplysninger om, hvem der stod bag hjemmesiden, og hvorfor den var sat i verden.

TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan falske nyheder kan være en indbringende forretning. Og en analyse har tidligere afdækket, hvad det koster at 'bestille' en smædekampagne rettet mod for eksempel politikere. Du kan også finde en række gode råd til, hvordan du spotter en falsk nyhed her.

Forrige artikel Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Næste artikel VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.