Johanne Schmidt blev løjet død – nu må løgneren til lommerne

Det er ikke gratis at fabrikere nyheder i Danmark. En domstol har netop idømt en ung dansk mand en bøde på 75.000 kr. for at have sendt en artikel i omløb, der erklærede Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen for død.

“Johannes Smidt-Nielsen blev fundet død på en adresse på Brostykkevej i indre Aarhus, og politiet undersøger dødsfaldet som mistænkeligt.” Det var budskabet i en artikel, der gik viralt i januar i år.

Men politikeren var meget hurtig til at dementere den nyhed på Facebook. Manden bag den falske nyhed skal nu betale 75.000 kr. dels for at offentliggøre den falske nyhed og dels for at bruge et billede af hende i strid med markedsføringsloven, skriver Jyllands-Posten og Johanne Schmidt-Nielsen selv på sin Facebookside

Artiklen om dødsfaldet gik viralt på de sociale medier den 19. januar, og er et fuldbyrdet eksempel på en falsk nyhed, der giver detaljerede oplysninger, og som samtidig antyder, at hjemmesidens skribent eller skribenter har været i kontakt med politiet. Hele historien kunne man læse på netmediet Newsa.dk, der har danskeren Christian Pallesen som bagmand.

Storleverandør af falske nyheder

Ifølge Jyllands-Posten er det langt fra første gang, at Christian Pallesen er blevet fanget som ophavsmand til falske nyheder. Hans virksomhed er registreret i Tyskland, og målet med de usande historier er at tjene penge på at vise reklamer på hjemmesiderne, hvor de falske nyheder bliver læst af brugerne.

Men nu har en af de falske nyheder altså fået økonomiske konsekvenser for Christian Pallesen. Og det er en sejr for demokratiet, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

”Jeg vil gå så langt som at kalde det en demokratisk sejr. Min oplevelse er helt klart, at der bliver spredt flere og flere falske nyheder, og uanset om det er med kommerciel vinding for øje som i dette tilfælde eller om det er falsk politisk propaganda, er det et gigantisk problem for vores demokratiske debat, og noget som vi skal tage meget alvorligt,” siger hun til Jyllands-Posten som en kommentar til dommen, der faldt ved Retten på Frederiksberg den 11. oktober.

Hun oplyser også, at Christian Pallesen fik 14 dage til at sende pengene, men det er endnu ikke sket. Men skulle de alligevel nå frem, så vil Johanne Schmidt-Nielsen sende dem videre til organisationen International Media Support. En international organisation med hovedsæde i København, som kæmper for en fri og uafhængig presse.

Newsa.dk findes ikke længere, men lignede til forveksling et traditionelt nyhedssite med især sensationsprægede artikler. Men som det så ofte ses med falske nyhedsmedier, var der på newsa.dk ingen oplysninger om, hvem der stod bag hjemmesiden, og hvorfor den var sat i verden.

TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan falske nyheder kan være en indbringende forretning. Og en analyse har tidligere afdækket, hvad det koster at 'bestille' en smædekampagne rettet mod for eksempel politikere. Du kan også finde en række gode råd til, hvordan du spotter en falsk nyhed her.

Forrige artikel Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Næste artikel VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk
Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.  

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Socialdemokratiske borgmestre har godkendt opførelsen af 21 tyrkiske moskéer gennem tiden, skriver det alternative højrefløjsmedie Newspeek. Påstanden er ikke i nærheden af at være korrekt, viser TjekDets rundspørge til kommuner, og en række forskere stemmer i. 

Vil Enhedslisten gøre sex mellem søskende lovligt?

Vil Enhedslisten gøre sex mellem søskende lovligt?

Tilbage i 2012 skrev Politiken fejlagtigt, at Enhedslisten ville gøre sex mellem søskende lovligt. Avisen rettede historien, men mere end seks år efter findes budskabet fortsat i en artikel hos Jyllands-Posten. Den forkerte artikel deles for tiden livligt på Facebook.