“Min største frygt er, at intet vil ændre sig”

“Dette er sandheden, dette er, hvad der sker. Det er op til jer at beslutte, om vi behøver at gøre det.”

Ordene kom fra den nyudsprungne whistleblower Edward Snowden i et interview den 9. juni 2013. Den 29-årige amerikanske computeranalytiker stod frem for to journalister og et kamera på et lille hotelværelse i Hongkong for at forklare sine handlinger, der med ét gjorde ham til en af vor tids mest betydningsfulde personer. Han fortalte roligt og fattet, at han ikke havde handlet som fjende af USA, men som en ven af demokratiet. Han virkede indforstået med de konsekvenser, afsløringerne kunne få for ham. For ham gjaldt det et højere formål om at starte en debat om masseovervågning i samfundet, som måske kan ændre verden.

[graph title="Edward Joseph Snowden" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/71bee-snowden.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/31d55-snowden.jpg" text="Navn og stilling: Edward Joseph Snowden, computeranalytiker og whistleblower."] [/graph]

”I de kommende måneder – de kommende år – bliver det kun værre, indtil vi til sidst når en tid, hvor politikken vil ændre sig. For det eneste, der begrænser aktiviteterne i overvågningsstaten, er politik,” sagde han velartikuleret og roligt.

På det tidspunkt var han allerede godt i gang med forandringsprocessen. Få dage forinden havde aviserne The Guardian og The Washington Post for første gang bragt artikler baseret på hans læk om USA’s efterretningsvæsen. Siden har en lind strøm af artikler beskrevet den massive og urovækkende overvågning, de amerikanske myndigheder står bag. Data om snart sagt alt og alle indsamles systematisk, lagres og bruges efter forgodtbefindende, langt uden for demokratisk kontrol.

Moralske skrupler ved overvågning

Magasinet Foreign Policy har lige kåret Edward Snowden til den mest indflydelsesrige tænker i 2013. Men den amerikanske befolkning er stadig splittet om, hvorvidt han er en helt eller en forræder.

Han blev født i North Carolina i 1983 og voksede op i et middelklassehjem med en mor, der var kontorassistent, og en far, der var ansat i kystvagten. Familiens naboer og venner beskriver ham som stille, genert og velartikuleret, og hans far kalder ham en følsom og kærlig ung mand med dybe tanker. Han droppede tidligt ud af gymnasiet, men fulgte forskellige onlinekurser og computerstudier, inden han startede sin karriere som dataanalytiker for både CIA og NSA.


Med sin beslutning om at blive whistleblower droppede Edward Snowden et indbringende job i firmaet Booz Allen Hamilton, der arbejdede for USA’s efterretningsvæsen, og indledte i stedet et liv på evig flugt fra samme myndigheder uden forhåbninger om nogensinde at vende tilbage. Som han selv har sagt, så kunne han have fortsat sit liv på Hawaii, hvor han boede, arbejdede og jævnligt indkasserede sin klækkelige løn. Men frem for at ”leve ufrit, men komfortabelt” valgte han at give offentligheden indsigt i, hvordan myndighederne holder øje med os alle.

Kritikere har sagt, at hans motiver mere handler om selvpromovering og om, at han nyder den helgenstatus, han har fået nogle steder. Men selv hævder Edward Snowden at være drevet af moral:

“Jeg kan ikke med god samvittighed tillade den amerikanske regering at ødelægge privatliv, internetfrihed og de grundlæggende frihedsrettigheder for mennesker over hele verden med denne massive overvågningsmaskine, de i hemmelighed er ved at opbygge,” har han sagt.

Alliance med udvalgte journalister

Den famøse junidag på det lille hotelværelse i Hongkong befandt Snowden sig foran to journalister, som han nøje havde udvalgt som samarbejdspartnere. Glenn Greenwald arbejdede som journalist for den engelske avis The Guardian, og Laura Poitras var en kontroversiel dokumentarfilmmager. Forud for mødet var der gået måneder, hvor Snowden nøje havde planlagt fremgangsmåden for sit samfundsomvæltende læk. Han tog kontakt til Glenn Greenwald allerede i slutningen af 2012, men havde i lang tid ikke held med at vinde hans opmærksomhed. I stedet kontaktede han filmmageren Laura Poitras efter at have set hendes dokumentarfilm om en anden whistleblower. Til New York Times har Snowden sagt, at han valgte netop at samarbejde med disse to journalister, fordi de havde rapporteret frygtløst om kontroversielle emner til trods for personlig kritik og forfølgelse. Særligt Laura Poitras havde allerede oplevet at blive intimideret af myndighederne på grund af sit arbejde.

“Hun havde demonstreret det nødvendige mod, personlige erfaringer og færdigheder til at håndtere, hvad der formentlig er den farligste opgave, nogen journalist kan få – at rapportere om hemmelige ugerninger begået af den mest magtfulde regering i verden,” sagde Snowden.

Siden da har både Laura Poitras og Glenn Greenwald ikke beskæftiget sig med meget andet end at håndtere den opgave, som Snowden betroede dem.

Samfundsrystende konsekvenser

Edward Snowden er ikke bare årsag til den største mediehistorie i 2013. Han har også skabt en forandringsbølge, der kan ændre måden, vi indretter vores samfund. Ved at vise, hvad myndighederne er i stand til med moderne teknologi, har han rykket ved bestående magtstrukturer og ved forståelsen af de samfundsrystende kræfter, internettet kan udløse.

Snowden siger selv, at hans største frygt ikke er at blive fanget eller likvideret af CIA, men derimod at hans nøje planlagte læk ikke vil ændre noget, fordi folk er ligeglade eller ikke tør tage kampen op.

”Den største frygt, jeg har om udfaldet for USA af de her afsløringer, er, at intet vil ændre sig. Folk vil se alle de her afsløringer i medierne. De vil kende omfanget af regeringens magt og forsøg på at tage kontrol over det amerikanske og globale samfund. Men de vil ikke være villige til at tage de nødvendige risici og kæmpe for at ændre tingene og tvinge deres repræsentanter til at tage et standpunkt i deres interesse,” sagde han.

Men afsløringerne af overvågningen, der også omhandler telefonaflytning af internationale topledere, har skabt pres på USA’s regering fra især Brasilien, Frankrig og Tyskland. Det har medført indgåelsen af flere bilaterale aftaler om ikke-spionage og en stor udredning til EU’s Ministerråd om konsekvenserne for databeskyttelse ved det amerikanske efterretningsvæsens metoder.

Sagen har ramt midt ned i den igangværende reform af den europæiske databeskyttelseslovgivning, som følges nøje af alverdens myndigheder og virksomheder, fordi reglerne kan få afgørende betydning for, hvordan der globalt set lovgives på området. Det er derfor muligt, at det er fra Europa og ikke USA, at Snowdens afsløringer først skaber nybrud i lovgivningen.

Under alle omstændigheder er der ikke mere, Snowden selv kan gøre for sin sag. Han har sat forandringsbølgen i gang. Derfor har han ret i, at det nu må være op til borgerne selv at bestemme, hvordan de vil forholde sig til den information, han har givet dem.

Forrige artikel Obama brød status quo i Mellemøsten Næste artikel Globalt ikon i kampen for skolegang

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

De seneste par uger har al snak om Kina fokuseret på udbruddet af coronavirus covid-19. Situationen minder på mange måder om udbruddet af sarsvirus tilbage i 2003. Derfor er det relevant at drage et par techrelaterede paralleller, idet sars faktisk spillede en stor rolle i udviklingen af Kinas techlandskab, som vi kender det i dag.

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

KOMMENTAR: Mange af landets kommuner er ved at finde vejen til stærkere lokalt engagement og mindre bureaukrati. Men hvis deres forehavende skal lykkes, har de brug for, at Christiansborgs politikere sætter en markant ny retning.

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

KOMMENTAR: Det er oplagt at også den offentlige sektor begynder at bruge avanceret dataanalyse til at levere mere effektiv og præcis service. Men det kræver, at vi som borgere forstår, hvad der foregår, og at vi kan nære tillid til, at teknologien bliver brugt til vores bedste.

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

KOMMENTAR: Netavisen Pio overholdt ikke god presseskik, da den gik til angreb på Mandag Morgens journalistik. Sagen viser ifølge Mandag Morgens chefredaktør, at den socialdemokratiske avis er partiets – og regeringens – forlængede arm. 

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

EU skal beholde sin førerposition, lød det fra kommissionsformand von der Leyen. Derfor lancerer Kommissionen nu en række strategier, der skal sætte turbo på den digitale vækst, uden at sætte borgernes rettigheder over styr.

Når medarbejderen bliver din mor

Når medarbejderen bliver din mor

KOMMENTAR: Lederfaget er fyldt med anvisninger til, hvordan ledere håndterer en udfordrende medarbejder. Men medarbejdere udvikler også strategier for, hvordan de håndterer en udfordrende chef. Nogle strategier er defensive og manipulerende. Andre er omsorgsfulde og udviklingsorienterede.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, er blevet mindet om næstekærligheden i uafrystelig dokumentarfilm og har lyttet til historier fra livet på dødsgangen.

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.