3D-printere skaber disruption og øger kopivarekriminalitet

Den globale produktion af kopivarer stiger stadig med voldsom hast. ICC, Det Internationale Handelskammer, skønner, at kopivarers globale økonomiske konsekvenser i 2015 når op på svimlende 11.500 mia. kr. Set i det lys bidrager piratkopiering via 3D-printere endnu ikke med de store summer, men det er udelukkende et spørgsmål om tid, før 3D-teknologien slår igennem. Mandag Morgen var med, da den globale varemærkeorganisation MARQUES for nylig diskuterede 3D-printere og piratkopiering i Wien.

Oppe på scenen i den store konferencesal er man ved at være klar til formiddagens session. Endnu er lyset dæmpet. Der er fortsat kun få folk i lokalet, og de taler dæmpet sammen og får de sidste ting på plads. Midt på scenen står et kvadratisk bord med en nystrøget, hvid dug på. Herpå har man placeret et mærkeligt omkring 1 kubikmeter stort monstrum, der ikke hører naturligt hjemme på scenen i en konferencesal.

Vi er på Hotel Hilton i Wiens centrum, hvor den europæiske, men reelt globale, varemærke­organisation MARQUES holder sin 29. årlige konference. I MARQUES drøfter store virksomheder – såkaldte brand owners – og advokater m.fl. den seneste udvikling inden for varemærker, intellektuelle rettigheder, copyright og branding. Mandag Morgen er med.

Maskinen sættes i gang og begynder at snurre lystigt. Den skal tydeligvis producere et eller andet til ære for konferencedeltagerne, der nu myldrer ind i det enorme lokale og sætter sig. Nu har de fleste tilhørere gættet, hvad de kan se på scenen. Det er selvfølgelig en 3D-printer.

Login