Borgmestre har gode erfaringer med borgerbudgetter

Danske kommuner har gode erfaringer med borgerbudgetter. Både Odense, Hedensted og Kolding oplever, at det har styrket demokrati og ejerskab i f.eks. lokale boligområder, og kommuner som Slagelse, Allerød, Holbæk og Guldborgsund har nu tilsvarende overvejelser eller planer. Men de danske erfaringer er stadig små og spredte.

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Har du en god idé til at gøre dit lokalområde til et bedre og mere attraktivt sted at leve, så har vi en pose penge til at føre idéen ud i livet.

Sådan lyder opfordringen til borgerne fra politikerne i flere af landets kommuner. De giver borgerne en pose med penge, som de selv kan råde over. Pengene bliver på ægte demokratisk vis brugt på de idéer, som får flest stemmer.

De foreløbige erfaringer er positive: Borgerbudgetterne styrker lokaldemokrati og innovation. De sikrer større ejerskab til de enkelte projekter. De får flere borgere til at engagere sig, så det ikke blot er Tordenskjolds soldater, som kommer på banen. Børn og unge lærer om politik og demokrati. Og antallet af frivillige stiger.

I Odense er erfaringerne med borgerstyrede budgetter så gode, at byrådet netop har besluttet at bevilge det dobbelte beløb. To lokalområder – Dalum og Bolbro – er udpeget til at være en slags velfærdseksperimentarier, hvor engagerede borgere, ildsjæle og andre brugere kan komme med idéer til et bedre lokalmiljø og selv beslutte, hvordan pengene skal bruges.

I første omgang fik de to områder hver 100.000 kr. Pengene blev bl.a. brugt på en bevægelsespark, en læhytte på en skole og en bænk ved en skaterbane. Over 400 borgere deltog i hver af de to afstemninger, da pengene skulle fordeles. Nu har byrådet puttet dobbelt så mange penge i posen, så de to lokalområder hver får yderligere 200.000 kr., som skal bruges på nye idéer.

Borgmester Anker Boye (S) fra Odense Kommune ser store fordele ved at lade borgerne styre en del af budgettet.

”De foreløbige erfaringer viser, at det kan være med til at frigøre en vilje og kraft hos mange flere mennesker end normalt, da de kan udmønte pengene til de ting, som de synes er mest interessant. Det er med til at understøtte og stimulere lokalsamfundets engagement og sikre større ejerskab,” siger Anker Boye.

Idéen om borgerstyrede budgetter udspringer af det store initiativ, som Odense satte i gang for to år siden, hvor borgerne blev inviteret til at komme med idéer til fremtidens velfærd. Det resulterede i over 500 idéer. Samtidig blev der afsat 200.000 kr. til borgerstyrede budgetter i de to lokalområder. Borgmester Anker Boye kan godt forestille sig, at flere borgere i Odense fremover får mulighed for selv at styre en del af budgettet.

”Vi er stadigvæk i søgefasen, og vi kan også lære af andres erfaringer, både her i landet og i udlandet. Men tiden kalder på, at vi med den stadig kraftigere professionalisering og centralisering søger nye veje og metoder til at inddrage borgerne,” siger Anker Boye.

Borgerbudgetter breder sig

Hedensted er en anden kommune, som har givet borgerne en stor pose penge at disponere over. Den afsatte i første omgang 240.000 kr., som borgerne i fire lokalområder – Hjarnø, Lindved-Uldum, As og Stenderup – selv kunne bruge på deres idéer.

Afstemningen resulterede i bl.a. bedre internetdækning, skaterbaner, bålhytte, en madpakkehytte og bedre lydisolering i et forsamlingshus. I et af lokalmiljøerne fik børn og unge ansvaret for at komme med idéer, selv stå for budgettet og føre de enkelte vinderprojekter ud i livet. Det resulterede i en fodboldturnering, en danseturnering og et LAN-party, hvor unge spillede computer hele natten.

Nu har kommunen taget hul på næste fase og afsat yderligere 350.000 kr. til syv andre områder. Hvilke projekter der får del i den nye pulje, er endnu ikke afklaret. Der har foreløbig kun været afstemning ét sted. Det var i Ørum, hvor valget bl.a. faldt på et projekt om byforskønnelse.

De foreløbige erfaringer i Hedensted har været positive. Det fremgår af en erfaringsopsamling lavet af Strategihuset. Borgerne opfatter det som en succesfuld oplevelse. Det øger deres deltagelse og involvering. Det medvirker til at styrke debatten og lokaldemokratiet. Og det givet et indblik i borgernes fokus og prioriteringer.

Borgmester Kirsten Terkilsen (V) ser store muligheder i at lade borgerne selv bestemme over en del af budgettet. Hun forudser, at borgerstyrede budgetter vil brede sig til andre områder i kommunen.

”Hvis ikke vi som kommune bliver bedre til at involvere vores borgere, vil der opstå et forventningspres, som vi aldrig vil kunne indfri. Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvilke døre vi skal åbne for at få borgerne inddraget i opgaveløsningen. Der er masse af dilemmaer forbundet med det her. Men dem må vi løse, efterhånden som vi prøver det af.  Vi skal være modige og tro på, at vi kan styre det. Og der er masser af driftsområder, hvor man kan hegne noget af økonomien ind og udmønte pengene anderledes,” siger Kirsten Terkilsen.

Kolding går nye veje

Kolding er et tredje eksempel på en kommune, der lader borgerne selv bestemme, hvad pengene skal bruges til.

I november sidste år var omkring 50 borgere mødt op på en skole i bydelen Brændkjær for at stemme på de idéer, som skulle havde del i en pulje på 75.000 kr. for at puste nyt liv i boligområdet. Idéerne var kommet fra borgerne selv. Og valget faldt bl.a. på en række forskellige nye aktiviteter for unge og ældre.

Det er tredje gang, borgerne i Brændkjær har haft mulighed for selv at råde over en lille del af budgettet og dermed gøre boligområdet til et bedre sted at leve. Dermed er det samlede beløb til borgerstyrede budgetter løbet op i 225.000 kr.

Tidligere er pengene til de borgerstyrede budgetter gået til bl.a. at lave en tarzanbane – en stor naturlegeplads med svævebane i et grønt område – til børnene, med grillområde til de voksne. Godt 30 frivillige fra det lokale villakvarter og boligblokken hjalp til med at bygge naturlegepladsen. Der er også lavet en mere sikker vej til skolen, og de ældre har fået penge til kulturelle arrangementer og udflugter.

Politikerne har udvalgt Brændkjær, der bl.a. tæller 1.000 almennyttige boliger, fordi der var risiko for, at kriminalitet, hærværk og sociale problemer ville vokse, hvis der ikke bliver sat nye initiativer i gang.

Men nu overvejer kommunen at skifte fokus, når der senere på året skal uddeles en ny pose penge på 150.000 kr., forklarer udviklingschef Kim Hansen fra Kolding Kommune.

”En mulighed er, at vi flytter initiativet til et andet lokalområde, som f.eks. Vamdrup, og folder idéen ud. En anden mulighed er, at vi tager et tema som f.eks. unge og frivillighed. Vi vil jo gerne have flere unge til at være frivillige. Så hvis nogle unge har et projekt om frivillighed, kan de melde ind, og så kan alle stemme om de bedste projekter,” forklarer Kim Hansen.

Kommuner som Slagelse, Allerød, Holbæk og Guldborgsund har nu tilsvarende overvejelser eller planer om at lade borgerne styre en del af budgettet.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu